JOSEP VERDAGUER, PINTOR ANDREUENC MORT ALS 85 ANYS

El pintor andreuenc Josep Verdaguer i Coma, mort als 85 anys d´edat el proppassat divendres 14 de març, era nascut a Sant Andreu de Palomar el 1923. Estudià en una escola laica i obrera. Als 15 anys va pintar el primer quadre i als 17 anys ja reproduïa obres dels grans mestres de la pintura universal. Estudià a l´Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, 1941, i exposà per primera vegada la seva obra a la Galeria Condal de Barcelona, el 1947. Més tard i al llarg de la seva vida exposà als Estats Units d´Amèrica, Canadà, Suïssa, Itàlia, Mèxic. Espanya, Suècia....

Autor dels murals d ela Parròquia de Sant Andreu de Palomar, iniciats el 1956. El 1973 el Districte de Sant Andreu li atorgà la Medalla d´Or del Districte de Sant Andreu. El 1985 rebé un merescut homenatge del mateix Districte i el 2001 el Grup de Pintors de Sant Andreu li fan un nou homenatge. Coincidint amb l´homenatge, el Centre Cívic de Sant Andreu li exposà una mostra de la seva pintura. Mesos després serà exposada de nou a la Nau Ivanow. L´organització de l´exposició anirà a càrrec del Grup de Pintors de Sant Andreu. El mateix any, en Xavier Basiana, editor i director de la Nau Ivanow, li edità el llibre " Josep Verdaguer, pintor de Sant Andreu". Diverses entitats andreuenques s´afegeixen als actes d´homenatge al pintor català. El 1987 publicà el llibre de poemes Recull.

Segons l´Enciclopèdia Viquipèdia: " La seva pintura vol ser el testimoni del seu entorn, no busca temes espectaculars sinó els modestos, els suburbis, els barracons de la platja i els jardins humils. La seva pintura destaca per la veracitat i l´autenticitat, per un admirable registre dels efectes lumínics i pel càlid sentit humà dels paisatges. De la seva obra sobre Barcelona Sempronio va escriure que reflectia una Barcelona contemplada amb ulls d´enamorat". El 2001, a proposta del Districte de Sant Andreu va rebre la Medalla d´Honor de Barcelona. Els darrers anys de la seva vida els passà reclòs a la Casa Asil de Sant Andreu de Palomar. Diverses personalitats del món cultural i social andreuenc creuen que restaurant els murals de la Parròquia, deteriorats per la humitat i en perill, seria el veritable homenatge pòstum al pintor.




Honfleur, Bretanya. Oli sobre Tela.
Text: Pau Vinyes i Roig

Comentaris

Anònim ha dit…
Felicitats per la iniciativa.

Una andreuenca de soca-rel