Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu (1939-1982)
Aquesta exposició forma part d’un projecte més ampli, anomenat Retrats per la memòria. Persones i lluita antifranquista al districte de sant Andreu (1939-1982) i gestat durant els anys 2007-2008, amb la voluntat de reivindicar la lluita antifranquista de tants ciutadans anònims. Grup de recerca format per Xavier de la Cruz, fotògraf; David Rabassa, fotògraf; Manuel A. Raigada, fotògraf; Maritxell Martínez, periodista; Jordi Rabassa, historiador; Georgina Rifé, periodista i historiadora; David Royo, periodista ; Anna Moya, filòloga; Borja de Maria, peiodista; Jordina Tarré, periodista. Sota la batuta de l´historiador polifacètic Pau Vinyes i Roig.
La tradició associativa del districte de Sant Andreu ha afavorit la lluita col·lectiva, però algunes persones dels cinc barris han destacat, a més, per la seva trajectòria individual. Retrats vol fixar en la memòria col·lectiva el testimoni de disset andreuencs i andreuenques de diverses generacions i perfils. Tots ells van combatre per la llibertat de la societat catalana des de la implicació en els dèficits socials dels barris i van arriscar feina, vida i família per oposar-se al règim del dictador.
Els fonaments del projecte són les disset entrevistes en profunditat realitzades entre l’hivern de 2007 i la primavera de 2008 – exceptes dos entrevistats ja morts que es van realitzar abans. Les instantànies d’aquesta exposició, que recorrerà diversos espais del districte, plasmen la mirada dels disset lluitadors protagonistes, als indrets que més han marcat les seves biografies.
Les grabacions de les converses formaran part d’un arxiu sonor i les transcripcions, degudament editades, es publicaran a la web del projecte: http://www.retratsperlamemoria.cat/. La interactivitat del web permetrà ampliar el projecte en fases futures, amb més biografies, dades noves i les aportacions dels visitants que, des de les seves llars, s’hagin endinsat en l’antifranquisme andreuenc explicat en primera persona. Queda també per al futur la publicació de les entrevistes en un llibre recopilatori, que inclogui els textos, les fotografies i l’experiència obtinguda amb la mostra i el web.
L’altre objectiu del projecte és esdevenir llavor d’iniciatives similars a la resta de la ciutat, on altres barcelonins anònims també van aportar granets de sorra indispensables per a la fi de la dictadura.
El projecte Retrats per a la memòria no hauria estat possible sense el suport i el finançament de l’Institut Ramon Muntaner, que aplega tots els Centres d’Estudis dels territoris de parla catalana. Igualment hem d’agrair la complicitat del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, el centre Cultural Nau Ivanow-Fundació La Sagrera i d´Anna Moya (en la correcció dels textos) que han col·laborat amb el projecte des del principi.
Inauguració: divendres dia 30 de maig, a les 8 del vespre. Centre Cultural Nau Ivanow (carrer Hondures, 28)
Text: Meritxell Martínez
Fotografia: Tancada de les dones de Motor Ibèrica a la Parròquia de Sant Andreu de Palomar, 1976, de Joan Vinyes i Riera.
Comentaris