LA U.E. SANT ANDREU JUGARÀ LA TEMPORADA VINENT A SEGONA B


L’any 1924 amb el nom d’Unió Esportiva Sant Andreu és crea un únic club local d’aquella època, constituït per l’Avenç de l’Esport, FC Andreuenc, Esport Ciclista Andreuenc i l’Agrupació Atlètica Vida, aquesta darrera vinculada a l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar. La nova entitat esportiva tenia la seva seu al carrer Virgili. Finalitzada la Guerra Civil, la Unió Esportiva Sant Andreu va haver de canviar de nom. Les exigències del nou règim obligaren a batejar-lo com a Club Deportivo San Andrés, nom que va prevaldré fins ben entrada l’etapa democràtica. Durant els primers anys del franquisme, els colors, l’escut i les barres de la samarreta de l’equip quadribarrat foren substituïts: passa a tenir cinc barres blaves i quatre de grogues. Al llarg de la seva trajectòria com a club històric, ha jugat diverses vegades a Segona Divisió, i ha disputat partits de gran volada amb equips que avui són a la primera categoria de la lliga professional de futbol. Les temporades 1949-50 i 1968-69, sota la presidència del mític Narcís Sala, aconseguí l’ascens a Segona Divisió. Finalment, la temporada 1989-90, la Unió Esportiva ascendí un altre cop a Segona a la categoria B del campionat espanyol. Dins d’aquesta nova etapa efectuà una bona temporada. El 1990-91 aconseguí arribar al play-off per obtenir l’ascens a Segona A; la prepotència de l’arbitre Japón Sevilla en l’últim partit, entre la Unió Esportiva i el Lugo, quan no va assenyalar un penal clar al davanter andreuenc Calderer, va frustrar el somni tan preuat de pujar a la màxima categoria de la Segona Divisió. Actualment la Unió esportiva Sant Andreu juga a Tercera Divisió. Problemes econòmics han fet perillar més d’un cop la seva continuïtat com a club esportiu.

L’actual Camp d’Esports Narcís Sala fou inaugurat el 19 de març de 1970. La Unió Esportiva, amb 800 socis, té també seccions d’hoquei sobre patins, amb el primer equip a Primera Nacional, bàsquet i futbol sala. Actualment, després de l’etapa Bacardit, el president és l’expresident blaugrana, Joan Gaspart.

Com hem dit abans, el franquisme obligà canviar el nom del club, cosa que motivà a fer un nou escut. L’antic, herència de la imposició franquista, tenia forma oval, com l´actual. Dalt amb l’escut del poble de Sant Andreu i les quatre barres catalanes de fons, i a baix una pilota de cuir amb la bandera espanyola. A principis dels anys 90 del segle passat s’organitzà un referèndum entre els socis de l’entitat esportiva, per tal de canviar-lo pel vell escut. L’antic era farragós i d’estil modernista no acabà d’agradar als socis actuals i el referèndum deixà les coses al seu lloc. En ple segle XXI, a través de la pàgina web de Sant Andreu s’organitzà una enquesta per avaluar el canvi d’escut entre tres opcions, l’antic, el franquista i l’actual amb substitució de la bandera espanyola pel color blau de Sant Andreu. A resultes d’aquesta iniciativa d’en Xavier Gómez, la Unió Esportiva sota la batuta del seu president Joan Gaspart, s’organitzà a principis de 2005 un nou referèndum entre els socis de l’entitat andreuenca. Els socis podien optar entre l’actual i les modificacions afegides al present escut. Va guanyar per 177 vots partidaris del canvi enfront dels 139 que preferien mantenir l’actual. L’escut renovador estableix les formes de l’hodiern amb la part de dalt amb la creu de Sant Andreu i fons blau – el color de la bandera del poble - i a sota la senyera on sobresurt una pilota antiga de cuir. A principis de la temporada 2005-2006 la Unió Esportiva va lluir una nova samarreta amb l’escut triomfador.


El proppassat diumenge dia 15 de juny va ser una jornada històrica per a la U.E. Sant Andreu. Els quadribarrats van guanyar a l´Arandina C.F. per 3 a 0 al camp municipal Narcís Sala, significant l´ascens matemàtic a 2a B. En acabar el partit s´organitzà una cercavila - els jugadors anaven en un bus turístic descapotable seguits de nombrosos aficionats- pels carrers i places de Sant Andreu de Palomar. En arribar a la plaça d´Orfila els andreuencs ofrenaren un coixí de flors al sant patró, a la parròquia de Sant Andreu. Tot seguit es dirigiren al balcó de l´Ajuntament, des d´on jugadors, directius i regidors dirigiren unes sonades i alegres paraules. Els diables de la Satànica de Sant Andreu van donar el tret final a la festa amb la seva "endimoniada" actuació



Pau Vinyes i Roig

Foto: Escut de la U.E. Sant Andreu

Comentaris

Anònim ha dit…
Un important matís, el Sant Andreu si guanya a la eliminatòria pujarà a segona B i no pas a segona A.