En el marc del Versalles Club, on la gent en els anys 37 i 38 s’hi refugiava fugint dels bombardeigs de l’aviació feixista, tingué lloc una excelsa xerrada sobre les tavernes, fondes i bars de Sant Andreu de Palomar organitzada per L’Opinió Andreuenca. Escoltar de primera mà les paraules de dos grans genis de la restauració del nostre poble va ser un privilegi de Déus i Deesses. En Josep Maria Solé i Roca de la Taverna de Can Roca i en Pere Heredero antic propietari del Versalles, ens oferiren un reguitzell de vivències i anècdotes vigoroses. En Pere no es deixà d’esmentar cap dels establiments de menjar, beure i dormir de Sant Andreu de Palomar. Resseguint el carrer Gran des de la plaça de Mossèn Clapés tot arribant a la Rambla de Sant Eulàlia – avui de Fabra i Puig- ens memoritzà els espais de convivència social, és a dir els bars i fondes. Mentrestant en Josep Maria ens delectava amb els esmorzars de forquilla del seu establiment per acabar de posar fil a l’agulla amb els records de la seva infantesa, tot esmentat el seu avi – vingut de la Segarra tot fugint de la fam de les males collites- que adquirí un local que ja feia més de 40 anys que funcionava.
Can Roca funcionà com a fonda fins l’any 1973. Els muntadors de la Fabra i Coats vinguts d’arreu del país hi feien nit. El progressiu tancament de la fàbrica febril i l’assoliment del cotxe com un vehicle d’us comú van fer que la principal dedicació de la taverna fossin els esmorzars i els dinars en detriment dels llits. Avui Can Roca és un espai de reconegut prestigi gastronòmic on la bona cuina esdevé la reina de les taules que el conformen. Aconseguir lloc per als esmorzars de forquilla o per un bon àpat de migdia és fa cada cop més complicat. Cal reservar amb temps, us ho ben asseguro.
L’acte del proppassat dijous dia 4 de desembre – diada de Santa Bàrbara, patrona dels Firaires- va ser presentat per l’historiador i politicòleg andreuenc Roger Mestre. Qui en sàvies paraules feu una versemblança dels ponents. Tot seguit li tocà el torn al també historiador andreuenc Pau Vinyes. Vinyes feu una dissertació sobre els orígens de les cases de menjar, tavernes i fondes. Enllaçant-nos les tavernes de l’antiga Roma fins als restaurants de luxe del segle XX, tot fent parada i fonda en els àpats medievals i els banquets del renaixement. Tot això acompanyat d’imatges del Sant Andreu de Palomar antic. Finalitzà l’acte l’actor Pere Massana, qui llegí uns textos de Joan Vinyes i Riera – pare de l’historiador Pau Vinyes- sobre la vida quotidiana. Extrets del llibre “Una mica d’història. Com es passava el temps abans a Sant Andreu de Palomar”. I cal dir-ho, alguns, com el de la Festa Major, tenen una vigència actual que ni el pas del temps esborra. Sense anar més lluny, les picabaralles entre tècnics i polítics per ocupar el balcó de l’Ajuntament per seguir el pregó o el castell de focs encara es ben present avui. Els textos llegits per en Pere Massana anaven acompanyats de dibuixos escollits del citat llibre “Una mica d’història”, obra de Florenci Saleses.
La vetllada va acabar amb un fort i sentit aplaudiment del nombrós públic assistent – mai en una conferència s’havia vist el Versalles Club tan ple-. Una demostració que la història quotidiana ben explicada i raonada té sentit. Hi és que la vida a les tavernes, fondes i bars també han configurat la historiografia del nostre poble. Sense el beure i menjar amb un bon complement d’una partida de cartes i una bona conversa de sobretaula no hagués existit l’esperit de poble andreuenc.
Pau Vinyes i Roig
Fotografia 1: Un nombrós públic va seguir la xerrada al Versalles Club. Foto: Manuel A. Raigada.
Fotografia 2: D'esquerra a dreta, Pau Vinyes, Roger Mestre, Pere Heredero i Josep Maria Solé i Roca. Foto: Manuel A. Raigada
Comentaris