L'ESPLAI SANT PACIÀ CELEBRA ELS SEUS 40 ANYS DE VIDA A CANYAMARS


Des de 1969, i en van 40, que l'Esplai Sant Pacià està al peu del canó. N'ha vist de tots colors, però la il·lusió posada en l'educació en el lleure dels infants i joves de Sant Andreu de Palomar ha estat l'èxit del seu desenvolupament com a centre d'esplai. Arrelat a la parròquia de Sant Pacià, l'Esplai en rep el seu nom. Va ser fundat l'octubre de 1969 - just quan desapareixia la Rambla de Sant Andreu per odre d'en Josep Maria de Porcioles- i el seu primer hostatge foren els locals dels Lluïsos, propietat de la mateixa parròquia. Els seus inicis foren com a Esplai Dominical, però en veure que els diumenges les famílies marxaven fora de Barcelona es decidí passar les activitats a dissabte tarda. Més de 150 monitors i monitores així com més 1000 nens i nenes han gaudit de les activitats lúdiques de l'Esplai Sant Pacià. Vinculat al Moviment de Centres d'Esplai Cristians, entitat adherida a la Fundació Pere Tarrés.

Per tal de commemorar aquest 40 anys de vida és realitzà els dies 16 i 17 de maig una trobada d'ex-monitors i ex-monitores a la casa de colònies de Mas Silvestre (Canyamars).En aquesta casa, obra de l'arquitecte Oriol Bohigas, l'Esplai hi organitzà al llarg de més de vint anys les seves mítiques colònies d'estiu. Actualment és un alberg de la Generalitat de Catalunya. En la trobada es realitzaren diverses activitats lúdiques, com jocs de pistes, vetllada, joc de nit i com no projeccions d'imatges antigues - més d'un va plorar d'emoció en veure's reflectit tot recordant bells temps-. Els mítics macarrons de colònies no van faltar en l'àpat de germanor de diumenge. En total unes 120 persones van omplir de vida aquelles parets plenes d'història santpacianenca. La fotografia de grup és el record d'aquella jornada històrica.

Per al 6 de juny d'enguany hi ha prevista una festa de comiat del curs 2008-2009 per a tots els nens i les nenes de l'actual Esplai. Durant la tardor vinent es realitzarà una excursió a un cim emblemàtic català i per al 18 d'octubre una botifarrada de germanor. La Festa Major de Sant Andreu de Palomar serà l'excusa perfecte per a presentar els llibre " 40 anys fent.... Esplai Sant Pacià", on hi ha un extens recull gràfic d'aquestes quatre dècades així com textos dels principals protagonistes i de les activitats dutes a terme.

Fotografia i text: Pau Vinyes i Roig

Comentaris

andreu ha dit…
També es prepara un cedé amb la música de les colònies i els campaments dels últims anys!

Una abraçada, Esplai!