LA RAMBLA DE SANT ANDREU


L´octubre de 1969 l´emblemàtica Rambla de Fabra i Puig, espina dorsal i social de Sant Andreu de Palomar va ser esborrada del mapa de Barcelona. Abans de l´annexió de Sant Andreu a Barcelona duia per nom Santa Eulàlia i just cent anys després de la seva creació l´alcalde Josep Maria de Porcioles la reconvertia en una via ràpida. Eren els anys del desenvolupament, la corrupció urbanística i de sordesa democràtica. Calgué que el moviment associatiu andreuenc, capitenejat per la Comissió Pro-Rambla amb l´Associació de Veïns al capdavant, en fes bandera reivindicativa i desfés un greuge històric. L´octubre de 1984 s´engegava la campanya per a la seva recuperació. El 20 d´abril de 1985 una gran festa reivindicativa al mateix passeig de Fabra i Puig mobilitzà milers d´andreuencs i andreuencs. Una festa que dóna pas a més festes reinvindicatives. L´any 1987, la festa s´hagué de suspendre per l´atemptat de l´Hipercor.

El 3 de febrer de 1988 el plenari del Districte de Sant Andreu acceptava la proposta veïnal. Ara començava un camí llarg d´avant-projectes, fases d´informació pública, projectes i pressupostos i entrebancs per part d´algun regidor de torn...Per la Festa Major de 1994, després de 10 anys de lluita veïnal, la Rambla era una realitat.

Tot just a l´alçada de la Rambla amb el carrer Cuba hi ha l´edifici modernista de Can Guardiola. Un cop mort el propietari a mitjans dels 80 una constructora volgué enderrocar l´edifici i fer-hi pisos. L´alarma veïnal encengué els llums vermells i s´inicià una campanya per a la seva salvaguarda. Recollida de signatures, festes lúdiques, contactes amb les diverses administracions...foren alguns dels treballs realitzats per la Comissió “Salvem Can Guardiola”. Després de molts estires i arronses l´Ajuntament en catalogà l´edifici i la Generalitat de Catalunya l´adquiria com a equipament a principis dels 90. Actualment allotja un hotel d´entitats.

Pau Vinyes i Roig

Comentaris