LES TARTANES


(Segon article sobre el transport a Sant Andreu de Palomar)

A mitjan s. XIX qui no disposava de cavalls havia d'anar a peu. Sant Andreu de Palomar no n'era cap excepció. Anar a Barcelona podia significar perdre tot un matí, i fins i tot un dia sencer. La forta industrialització ocasionà una riuada migratòria cap a Sant Andreu. La nova i creixent expansió urbana comportà la creació d'una xarxa de transports de viatgers per poder-los desplaçar cap a la ciutat. les necessitats de comunicació amb Barcelona, una ciutat gran amb serveis de primer ordre, féu que durant el primer terç del s. XIX s'establís un servei de tartanes, Al començament aquest servei fou molt deficient, de caràcter ocasional i sense regularitat horària. Per traslladar-se a Barcelona, els andreuencs pagaven sis quartos d'anada i sis de tornada. Més endavant, s'organitzaren cotxes-òmnibus tirats per cavalls, amb més capacitat i comoditat que les obsoletes tartanes.

El punt de parada a Sant Andreu era la Riera (avui carrer Gran cantonada Sant Adrià); per això se'n dia la "riera de les tartanes". Aquest servei fou establert per un adroguer del carrer Gran i un taverner del carrer de l'Ajuntament. Després el continuaren les famílies de P. Pujades i J. Sitjà Serrano. Cal esmentar que, abans que aquests serveis entressin en funcionament, només tenien tartanes les famílies andreuenques més acomodades. Un cop establerta la línia del "tramvia de foc", els propietaris dels cotxes formaren una societat anònima per fer front al nou mitjà de comunicació. El "tramvia de foc" tingué molt mala premsa entre els carreters i cotxers de tartanes, i molt sovint es barallaven carreters i maquinistes del tramvia. En una ocasió, des d'una fàbrica de la Sagrera ruixaren amb la mànega d'aigua els maquinistes i passatgers del tren que passava per davant.

Pau Vinyes i Roig
(Extret de Sant Andreu de Palomar, més que un poble)
Imatge: autor desconegut (fons R.R.J-http://montcadapost.blogspot.com/2009_11_01_archive.html Data consulta bloc 27 d'octubre de 2010)

Comentaris

Unknown ha dit…
gràcies Pau....pels reports històrics que ens fas arribar, i que ens ajuden a entendre, a estimar encara ++++++ el nostre Sant Andreu, el que van viure els nostres avis/es
salutacions
ISA