SURT LA SEGONA PART DE “BARCELONA TRANSFER”


L’any 1995, l’arquitecte i fotògraf Xavier Basiana va publicar el llibre “1984-1994-Barcelona Transfer” arrel del projecte de transformació urbanística del Pla Sant Andreu-La Sagrera. Les realitats, els somnis i la implicació d’un equip d’enginyers i arquitectes, entre els quals el reconegut arquitecte Norman Foster, van possibilitar l’elaboració d’aquest treball de recerca urbana. Han hagut de passar 15 anys per tal que el propi Xavier Basiana s’engresqués en publicar, amb l’ajut de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Sagrera Alta Velocitat, la segona part amb el suggeridor i llarg títol de “1995-2011. Barcelona Transfer. Sant Andreu-La Sagrera. De terra erma a porta d’entrada de Barcelona”.

En aquest nou treball de recerca s’hi reflecteix la feina feta fins al moment. Tal com diu en Xavier Basiana a la presentació: “ Avui estic content d’il•lustrar amb fotografies la transformació d’aquests darrers anys i veure aquell somni i aquella intuïció que vam tenir des de la Sagrera comença a fer-se realitat i que serà de cabdal importància per al futur de Barcelona i de Catalunya”. El llibre compta amb la interessant col•laboració dels arquitectes Joan Baltà i Lluís Domènech. Aquest darrer nét del reconegut arquitecte modernista Llluís Domènech i Montaner. El pròleg és de Jordi Hereu – potser dels darrers com a alcalde de Barcelona.

El llibre no té data de presentació, per estar a l’aguait del nou equip municipal de Barcelona i de Sant Andreu. Es pot trobar a la llibreria de l’Ajuntament de Barcelona, al carrer Ciutat, al preu de 30€. El somni d’un equip d’arquitectes encapçalats per la valenta i ferma capacitat engrescadora del polifacètic Xavier Basiana, és fa present en el treball. Segurament aquell somni no s’hagi fet del tot realitat, però com el mateix Basiana esmenta: “ Hi ha un flaire que impregna les futures actuacions que prové d’aquell somni inicial”.

Article publicat al Sant Andreu de Cap a Peus, juny de 2011.
Text: Pau Vinyes i Roig
Imatge: El polifacètic Xavier Basiana, impulsor del Sant Andreu-La Sagrera.

Comentaris