En juliol d’aquest any, durant les obres dels accessos a la futura estació del AVE de La Sagrera, una màquina va descobrir el que semblava un mur. Amb l’arribada dels arqueòlegs a primers d’agost, aquell mur va resultar ser part d’una antiga vil•la romana.
Amb el pas dels dies els arqueòlegs van anar redescobrint diversos murs i estances d’una vil•la rústica que hi havia prop del camí romà que portava a l’antiga Barcino, (actual carrer Berenguer de Palou). Tot i que encara no hi ha cap informe definitiu, sembla ser que aquesta vil•la romana havia estat construïda entre els segles III i IV dC segons indiquen les ceràmiques que s’han trobat fins ara.
El talús d’un mur de l’obra per una banda, i un antic col•lector que va destruir part de la vil•la, l’han deixada dividida en dues parts. Tot i això, el que crida més l’atenció i dóna importància a la troballa, es el seu estat de conservació. A diferència de la vil•la romana trobada l’estiu passat prop de l’estació de Sant Andreu Condal i de la qual quasi no es conservava res, en aquest cas en canvi, el més de mig metre de mur conservat, ens permet apreciar restes d’estucs i pintures (es conserven poques) i un mosaic molt malmès però alhora curiós, a més d’una petita piscina.
Les últimes notícies que ens han arribat indiquen la recent troballa de sitges ibèriques a sota de les restes romanes, semblaria doncs que abans que els romans i arribessin per aquella terra les tribus lacetanes ja feien de les seves.
La notícia va saltar fa uns dies a la premsa escrita i s’ha organitzat un rebombori perquè molts veïns volen salvar una de les poques restes romanes que queden al Districte.
Jordi Petit
Arqueòleg i membre de la Junta del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias
Imatges 1:Vista general de part de l’excavació de la vil•la.
Imatge 2:Detall de la zona on hi ha la piscina. A sota de la lona s’hi troba el mosaic.
Comentaris