LA "MALA LLET" EN LA SALVAGUARDA DE LA VIL.LA ROMANA

Els polítics s´omplen la boca de participació ciutadana.Els veïns i les veïnes així com les entitats veïnals i les culturals fem esforços - horaris, voluntariat, documentació...- per tal de poder assistir a les reunions amb els representants polítics de l´administració. Tot i això, el model de participació ciutadana neix coix, i sigui quin sigui el partit que governi la voluntat participativa no acaba d´encaixar del tot. Aquests dies hem assistit bocabadats a la "mala llet" emprada pels nostres governants municipals amb la descoberta d´una  vil.la senyorial romana, a la Sagrera - o si voleu, per ser més exactes, de Sant Martí de Provençal-, amb datació segle II D.de C. Els veïns i les veïnes i les entitats abans esmentades ens hem assabentat de la decisió de no conservar les restes arqueològiques via premsa escrita. Segons els tècnics del Museu d´Història de Barcelona i el propi tinent d´alcalde de cultura, Jaume Ciurana, el jaciment arqueològic no té valor. Tanmateix, se´n conservaran algunes peces, com el mosaic - malmès per l´acció dels conreus- i les troballes ceràmiques. Amb la intenció d´exposar-ho, més endavant, en la futura estació del TGV a la Sagrera o en un altre indret. Aquesta decisió ha estat avalada per  alguns arqueòlegs de renom del camp universitari. Dit això, ens preguntem: Per quin motiu els veïns i les veïnes i les entitats s´han d´assabentar per la premsa i no pas en una reunió informativa precedent, amb la possibilitat que aquests aportin els dictàmens d´experts en patrimoni i en arqueologia, independents de l´administració, i així avaluar amb claredat la conservació de la vil.la romana?

La vil.la romana de la Sagrera -o Sant Martí- potser no és una meravella comparada amb les vil.les romanes localitzades al voltant de Roma o de l´antiga Tàrrago, però si única, fins ara, en tot el territori del Pla de Barcelona. En les descobertes que s´han fet al llarg de les obres del TGV s´han descobert d´altres vil.les romanes menors a la de la Sagrera -o Sant Martí- i que no foren filtrades a la premsa - motiu pel qual els ciutadans no n´estigueren al cas. També, descobriren sitges del paleolític superior i una  necròpoli romana a l´estació de Sant Andreu Comtal - després de ser estudiat i inventariat fou destruït del tot. En aquests territoris del Pla de Barcelona - antigament municipis independents- el patrimoni existent és quasi nul. La troballa de la vil.la romana és un fet excepcional per  a la Sagrera - o Sant Martí- donat que d´elements patrimonials d´aquestes característiques no existeixen cap exemple.


La decisió presa a corre-cuita ha estat un avís per on aniran les coses en futures intervencions arqueològiques? O és un error del tot just estrenat nou Ajuntament de Barcelona ? Esperem que l´opinió dels veïns i les veïnes aixoplugats en entitats veïnals, socials i culturals se´ls tingui en compte i entre tots fem una ciutat més humana i més respectuosa amb el seu passat, present i futur.

Pau Vinyes i Roig
Historiador


Imatges: Arqueòlegs treballant en el mosaic romà descobert i detall del mosaic. 

Comentaris