MANIFEST FRONT A LES ACTUACIONS PORTADES A TERME A LES RESTES DE LA VIL·LA ROMANA DE LES OBRES DEL TAV

Reproduïm el Manifest que ens ha fet arribar el Centre d´Estudis Ignasi Iglésias, en referència a la descoberta de la vil.la romana de la Sagrera:



En les terres ubicades al corredor ferroviari del TAV (Tren d’Alta Velocitat), entre els districtes de Sant Andreu i Sant Martí, als barris de La Sagrera i La Verneda Alta, en ple segle XXI, on ningú discuteix la necessitat de tenir l’Alta Velocitat, els arqueòlegs han descobert una antiga vil·la senyorial romana del segle II dC.

Davant d’aquesta gran troballa, les diverses entitats culturals i socials de dits districtes, amb el recolçament d’altres entitats de Barcelona i rodalies, s’han interessat per aquestes restes. Des del primer moment, i per diverses vies de comunicació, les associacions vam intentar posar-nos en contacte amb la Generalitat de Catalunya, el Museu d'Història de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona, aconseguint poques respostes i reunions a llarg termini.

Nosaltres, portem molts anys col·laborant amb les institucions polítiques per a millorar els nostres barris. Ningú més que els veïns i les veïnes sabem el que volen els habitants dels nostres districtes i és per això que col·laborem desinteressadament amb l’Ajuntament de Barcelona.

Ara bé, les declaracions fetes el 14 de Setembre pel Regidor de Cultura Jaume Ciurana, i l’estranya i ràpida actuació  en començar a enderrocar la vil·la sense haver dit ni una sola paraula als veïns i les veïnes de la zona ens van semblar totalment fora de lloc.

Per aquest motiu, vam organitzar una trobada amb la Generalitat, l’Ajuntament i el Museu d'Història de Barcelona on ens van intentar donar tot tipus d’explicacions i justificacions per les actuaccions fetes. Tot i les explicacions donades tard, des de les diverses associacions culturals i socials dels districtes de Sant Andreu, Sant Martí i Barcelona volem presentar-vos aquest Manifest.

MANIFEST PER A LA CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI

A favor dels avenços tecnològics però sempre en defensa de la nostra cultura. El patrimoni és de tots i el volem gaudir entre tots.

1.     Des de les entitats abaix signants volem demanar que des d’ara hi hagi una veritable transparència en les accions que es prenguin sobre el nostre patrimoni, tant des de les institucions que ens representen com de les empreses que hi actuen directament, en aquest cas ADIF.

2.     Considerem que s’haurien d’obrir les zones properes a la vil·la romana ja que el complex podria ser encara més gran i important.

3.     Sol·licitem que les diverses entitats puguin visitar les restes per a conèixer millor el nostre passat, i considerem que és necessari fer un dia de portes obertes perquè tots els veïns i totes les veïnes que vulguin puguin veure la vil·la.

4.     Demanen millores en la comunicació entre associacions i Ajuntament de Barcelona perquè aquest fet no es repeteixi en un futur. A més, volem que es tinguin més en compte a les associacions per prendre segons quines decisions que afecten a l’aspecte patrimonial i/o cultural dels nostres barris.

5.     Remarquem de nou el nostre recolzament a la construcció de la línea d’alta velocitat però no a qualsevol preu.

6.     Volem que es tingui en compte que els nostres barris pateixen una manca de patrimoni i és per això que troballes com aquestes les considerem suficientment importants per a tots nosaltres. Aquests atractius culturals enriqueixen els nostres barris a més també d’atraure a la gent a visitar-nos.

7.     I per últim, volem expressar que aquest manifest no és només per la preocupació que tenim els veïns i les veïnes per la vil·la romana. Aquest manifest es també per a defensar el poc patrimoni que ens queda en el nostre territori i el del Pla de Barcelona: la Torre del Fang, el Molí de Sant Andreu, l’aqüeducte romà i les futures troballes que encara estan per descobrir.

 Centre d´Estudis Ignasi Iglésias
Barcelona, octubre de 2.011


Comentaris