SALVEM EL NUCLI ANTIC DE SANT ANDREU DE PALOMAR, RAÓ DE PES


La modificació del Pla General Metropolità, conegut com a PGM, dibuixat l´any 1976 preveu algunes millores però també algunes errades des del punt de vista de defensa del patrimoni històric. En primer lloc hem de felicitar-nos per la valentia de tirar en davant el Pla, el qual portava temps en fase d´elaboració.Agrair a l´equip d´arquitectes i tècnics municipals la feina realitzada fins el moment. 

Reunions per ací reunions per allà amb l´antic govern municipal socialista però que mai s´acababa de concretar. Tot just estrenat el nou govern de CIU el carro ha agafat empenta i ha arribat a l´estació final.Tot i això aquest final no agrada a tothom. Anem a pams. El Pla té coses bones, com per exemple la desafectació de cases i carrers que fins ara vivien amb l´aigua al coll. Ciutadans que no podien fer cap mena de reforma o millora en el seu habitacle per estar afectats. Això és una molt bona notícia. Ara bé, aquest Pla manté 60 parcel.les afectades, algunes pel caprici de construir uns eixos cívics que no tenen raó de ser. En època de l´actual crisi és necessari gastar-se 21milions d´Euros en les expropiacions de les esmentades parcel.les? Hi ha d´altres necessitats urgents a nivell social on aquests diners podrien tenir una utilitat de primer ordre. 

Per altra banda, creiem que el conjunt de cases i patis dels carrers Jorba, Rubén Darío o Agustí Milà tenen unes característiques arquitectòniques d´essencial importància. No pel seu valor artístic sinó pel que han representat al llarg de la història. Són habitatges d´obrers, molts d´ells  dels Tallers del Nord, la Fabra i Coats o la Maquinista, que han dibuixat el paisatge històric del nostre poble. Sense aquestes cases no entendríem el que ha estat Sant Andreu de Palomar i el seu entorn humà, social i fabril així com cultural. Explicar als nostres descendents que els seus avantpassats van treballar a la Fabra o als Tallers del Nord sense mostrar-los com vivien és un error de grans dimensions. És important preservar edificis de singularitat arquitectònica com la Casa Batlló, la Padrera o la Llotja de Barcelona però també és important salvaguardar aquell patrimoni obrer i camperol que ha definit la ciutat i els seus expobles. Barcelona va més enllà de l´Eixample o Ciutat Vella, Barcelona és el conjunt de moltes realitats que l´han fet créixer en les seves diverses modalitats, colors i olors. 

Per aquest motiu és important preservar el conjunt històric del nucli antic de Sant Andreu de Palomar. És modern preservar el conjunt de cases de Jorba, Rubén Darío...Dignifica el poble i el fa més humà. Des de L´Opinió Andreuenca recolzem les iniciatives que està duent a terme l´Associació de Veïns i de Veïnes de Sant Andreu de Palomar i la Plataforma Salvem el Casc Antic. I encoratgem a tots els andreneucs i a totes les andreuenques recolzar les al.legacions així com les concentracions pacífiques davant la seu del districte de Sant Andreu dels dies 28 de febrer, a 2/4 de 7 del vespre, i el 17 de març, a les 12 del migdia, ambdues a la plaça d´Orfila.

No voldríem pensar que aquests eixos cívics són la torna per a desafectar altres zones verdes de la ciutat per a construir-hi pisos i oficines. 

Per un Sant Andreu de Palomar amb passat, amb present i amb molta clau de futur on la seva fisonomia de poble sigui respectada i dignificada.

Equip de Redacció de L´Opinió Andreuenca.

Imatges de la concentració i recollida de signatures "Salvem el Casc Antic". Montse Tarré llegint el Manifest de l´AVV de Sant Andreu de Palomar,l´11 de febrer de 2012. Fotos d´Andreu Carrascal.

Comentaris

Angela ha dit…
Moltes Gràcies pel vostre suport i per aquest emotiu article defensant la història de Sant Andreu. SALVAREM EL CASC ANTIC!
Arquitecte crític ha dit…
Nosaltres també vam ser-hi recolzant-vos i vam fer aquest post sobre el tema al nostre blog: http://salvemlarotonda.blogspot.com.es/2012/03/salvem-el-casc-antic-de-sant-andreu-no.html
OPINIÓ ANDREUENCA ha dit…
Gràcies, pel vostre suport!

Que el 2013 sigui l'any de l'esperança per un món millor, on la cultura i el patrimoni tinguin un lloc destacat.

Abraçades.
Pau