ATENEU OBRER DE SANT ANDREU DE PALOMAR, LAÏCISME I REPUBLICANISME EDUCATIU


Alumnes de l'Ateneu Obrer fent una demostració de classe de  gimnàstica. Anys 20 del segle XX. Autor desconegut. Fons Angelina Oliveras.
L’any 1885 es fundava l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar: “...amb la màxima aspiració d’instruir els obrers i la gent humil, en benefici de la humanitat, en totes les disciplines possibles” (Pau Vinyes, 1998). La primerenca seu era situada al carrer Gran de Sant Andreu i al cap de dos anys passa a ocupar un edifici del carrer de Pons i Gallarza. L’any 1911 l’entitat adquireix la Torre Parellada, desapareguda en obrir-se el carrer de l’Abat Odó. El 1933 s’inaugura, en el nou carrer tot just obert, el nou edifici de l’Ateneu obra de l’enginyer Miquel Vinyes i Govern.

L’Ateneu Obrer era una entitat on a més de l’educació per a nois i per a noies s’hi desenvolupaven tot un seguit d’activitats culturals així com d’aixopluc de diverses entitats com l’Agrupació Atlètica Vida –la qual després junt amb d’altres entitats es fusionaria i crearien la Unió Esportiva Sant Andreu-, l’Agrupació Fotogràfica Saint-Víctor – fundada el 1922 i la primera entitat fotogràfica dels Països Catalans-, l’Agrupació Ferroviària...
Nens i nenes de l'Ateneu Obrer amb la seva mestra. Anys 1926-28. Autor J. Ureña. Fons Angelina Oliveras.

Punt de referència de l’ensenyament laic a Sant Andreu de Palomar. Segons Pau Vinyes (1998): “Feien classes per a joves i grans durant tot el dia, i de nit, molts obrers hi anaven en sortir de la fàbrica. Ensenyament de prestigi, en tots els ordres, intel·lectual, artístic i físic; va ésser el primer centre educatiu a fer classes de  gimnàstica i sortides a l’aire lliure”. L’Ateneu pels vols del mes de maig celebrava la Festa Infantil de l’Arbre. Disposava d’una excel·lent biblioteca farcida de milers de llibres. Per les seves aules hi van passar més de 1000 alumnes, majoritàriament fills i filles d’obrers.   

Després de la guerra civil hi hagué l’intent d’obrir l’escola de l’Ateneu de nou, però una denúncia per “rojo y separatista” obligaren a tancar l’entitat i el local fou confiscat per la Falange. Durant la dictadura del general Franco es convertí en l’escola municipal professional Juan de la Cierva. En arribar la democràcia l’Ajuntament de Barcelona retorna les instal·lacions als seus antics propietaris.
Andreu Cortines i Jaumot, destacat ateneista, deia en el fulletó que commemorava el Centenari de l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar (1885-1985): “Des de les aules de l’Ateneu Obrer, en sortiren homes i dones remarcables que han ajudat i ajuden des de diversos espais, a modelar la societat catalana. Homes i dones lliures i tolerants oberts a tots els corrents renovadors i vivificadors de la societat”.

(Avançament editorial del destacat de l'Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar per al capítol Les Escoles de L'Abans de Sant Andreu de Palomar

Jordi Rabassa Massons i Pau Vinyes i Roig

Comentaris