EXPOSICIÓ "LA NEVADA DE NADAL DE 1962 A SANT ANDREU DE PALOMAR" A CAN FABRA



La nit de Nadal de l'any 1962, mentre molts andreuencs i andreuenques eren celebrant la missa del Gall a les parròquies de Sant Pacià i de Sant Andreu de Palomar, a l'exterior queia una pluja fina i suau convertida en neu. En sortir de la missa del Gall van quedar sorpresos. Va nevar intensament fins al migdia del dia 25 de desembre. Entre 70 i 80 cm de gruix de neu. Carrers i places del poble coberts i de difícil trànsit. El dia següent el sol feia acte de presència i la gentada va sortir al carrer a celebrar-ho, sobretot els més menuts. Però aquella neu no era tot alegria. Calgué recollir la neu dipositada en terrats i sostres per tal d'evitar enfondraments, netejar les voreres... La ciutat va quedar col·lapsada durant un parell de dies fins que la situació no es tornà a normalitzar. Canonades gelades, manca d'aliments, cotxes encallats al mig del carrer, més de tres-centes sortides d'emergència per part dels bombers... L'alcalde de Barcelona, José María de Porcioles y Colomer, va haver de demanar ajut a un excombatent republicà, en Josep Claret, el qual vivia exiliat acaball de França i d'Andorra, sol·licitant-li l'enviament de màquines llevaneus, ja que era un constructor de carreteres de muntanya. El 30 de desembre Sant Andreu de Palomar així com la ciutat anava recuperant la normalitat.
Carrer Gran cantonada Rambla, el 25 de desembre pel matí. Autor Joan Vinyes i Riera. Fons Família Vinyes-Roig.

Aquella nevada va comportar un reguitzell de records per a molts veïns i moltes veïnes que tot just ara es vol commemorar. Per tal de commemorar-ho com cal el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, amb la col·laboració del Sant Andreu de Cap a Peus, l'Editorial Efadós i el Centre Cultural de Can Fabra, organitza l’exposició “La nevada de Nadal de 1962 a Sant Andreu de Palomar”, del 8 al 30 de gener, a la sala d’exposicións de Can Fabra. La mostra serà una realitat gràcies a les imatges cedides per veïns i per veïnes, entre les quals trobem fotografies dels fotògrafs andreuencs Tomàs Fàbregas i Salvador Espadalé. La inauguració és prevista per al 8 de desembre, a les 19 hores. En aquest marc inauguratiu el meteoròleg Sergi Corral oferirà la conferència “La nevada de 1962. És pot tornar a repetir?”. Complementant l'exposició es podrà visionar una pel·lícula domèstica realitzada pel físic i matemàtic andreuenc Joan Vinyes i Riera, la qual ens trasllada a un Sant Andreu de Palomar ple de neu. La Rambla, el carrer gran, la plaça del Comerç, la plaça d'Orfila i el passeig de Torras i Bages hi surten ben reflectits. Records que són història viva.

Pau Vinyes i Roig
La Rambla, el 26 de desembre. Foto Armand Pinyol. Fons Lourdes Pinyol Selva.

Plaça del Comerç, al fons l'edifici de Can Vidal, el 26 de desembre. Autor Salvador Espadalé. Fons Arxiu CEII.

La Rambla, 26 desembre. Autor Salvador Espadalé. Fons Arxiu CEII.

Plaça del Comerç, al fons solar on hi havia l'edifici del Casinet tot just enderrocat. Autor Salvador Espadalé. Fons Arxiu CEII.

Plaça del Comerç amb un gruix de neu de 70cm. Autor Salvador Espadalé. Fons Arxiu CEII.

Carrer de Joaquim Malats, al fons el temple parroquial de Sant Andreu de Palomar. Autor Salvador espadalé. Fons Arxiu CEII.

Dos troilebusos circulant pel carrer Gran el dia de Nadal de 1962. Autor Tomàs Fàbregas. Fons Tomàs Fàbregas i Caterineu.

Veïns i veïnes del carrer de Bascònia el dia de Sant Esteve de 1962. Autor desconegut. Fons Família Rabassa-Massons.

Comentaris