Foto: Josep Maria Solé i Roca rodejat de directius de la UE Sant Andreu, entre els quals el president en Manuel Camino, el primer per la dreta. Fons Arxiu UE Sant Andreu. |
A la Taverna de Can Roca no hi ha carta ni menú dels àpats. I ara
menys, malauradament. Els plats eren cantats per en Josep Maria Solé i Roca com qui recita un
poema de memòria. Sota el seu bigoti sorrut s’hi amagava un somriure amical, el
qual era correspost per la clientela afamada de la seva delerosa cuina de
mercat i de poble. De cop i volta un 10 de desembre de 2012 el món es desploma
i la veu del bello canto dels àpats
es queda muda. Un infart se l’endut per sempre.
En Roqui – així era conegut
popularment- va néixer en el llogaret de la Guàrdia Lada, a la comarca de la
Segarra, l’any 1950. Als 2 anys és trasllada a Sant Andreu de Palomar, on el
seu avi, en Josep Roca, obrirà la Fonda Roca – ja existent com a lloc d’hospici
des de temps remots. Els operaris passavolants de la Fabra i Coats hi feien
estada completa. De la mare i la tieta aprèn
a cuinar. De formació autodidacte aconsegueix amb el pas dels anys
esdevenir un cuiner excel·lent. Un cop jubilat el pare en serà el responsable
de Can Roca. De 9 a 12, es cuinen i es serveixen esmorzars. Dos cops seguits
serà premiat per la revista Time Out
com el millor local en oferir esmorzars de forquilla de tot Barcelona. I com no
dels fabulosos entrepans de cansalada i botifarra amb pebrot verd, reconeguts també
a tot arreu. A les 12, cistell en mà, en Josep Maria solia anar al mercat de
Sant Andreu a comprar menjar fresc i del dia. Retornava a la taverna per acabar
de lligar plats i fer els darrers farciments culinaris. De 2 a 4, es canten, es
cuinen i es serveixen plats enmig de rialles i anècdotes. En acabar un bon cafè
o una copa de licor per acabar de pair. L’ajuden dos cambrers, la tieta, una
cuinera i a voltes la filla. A les 5, persiana tancada i fins l’endemà.
A més de cuiner, en Josep Maria era president de L’Eix Comercial de
Sant Andreu i vicepresident de la UE Sant Andreu, des d’on portava l’àrea
social i el futbol base.
Al cel han guanyat un gran cuiner que els farà plats per a llepar-se
els dits. A la terra hem perdut un gran home i un gastrònom de categoria. Josep
Maria, no t’oblidarem mai.
Pau Vinyes i Roig
Historiador
Comentaris