EL CASC ANTIC: VICTÒRIA VEÏNAL


Perímetre de la modificació del Pla General Metropolità en el sector de Sant Andreu de Palomar. Fons Ajuntament de Barcelona.

Cada dia en falten menys per poder dir que hem salvat el casc antic. De moment, cal ser cautes i no dir-ho amb la boca plena, però tinguem-m ‘ho tots i totes ben present: el projecte de modificació del Pla General Metropolità (PGM) que ben aviat votaran les forces polítiques del Consistori és molt diferent de la que l'equip de Govern va presentar fa més d'un any. De fet, no s'assembla en res. I perquè? Perquè el poble ha dit que no ho permetria, perquè la mobilització al carrer ha estat aclaparadora, perquè la tasca dels veïns i les veïnes no ha defallit i perquè es van presentar milers d'al·legacions serioses i treballades. L'aritmètica resultant de la composició de l'Ajuntament, amb una CiU en minoria que necessita dels pacte per qualsevol passa, ha jugat al nostre favor. Després de veure la lluita veïnal, els partits polítics de l'oposició que podrien haver estat favorables a la modificació del PGM presentada s'han fet enrere. Serà una gran victòria. Diran que han escoltat el poble. Nosaltres sabem que no els hem deixat alternativa. 
 
Cases del carrer d'en Jorba, les quals amb el PGM estaven afectades. Gràcies a la tossuderia dels veïns i de les veïnes s'ha aconseguit la seva salvaguarda. Fons Arxiu Particular.
La modificació del PGM del 1976 era una reivindicació històrica de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar. Aquest era un pla que contemplava la presència de grans carrers que asseguraven el trànsit rodat d'entrada i sortida a la gran urbs, però que malmetien el traçat tradicional de la xarxa urbanística andreuenca i no la tenien en compte. Era un pla que devorava eixides, fet des d'una òptica urbanística metropolitana i gens respectuosa amb la realitat preexistent. L'AVV de Sant Andreu de Palomar en reclamava la revisió des de fa més de vint anys, però no esperava que en la modificació hi apareguessin eixos cívics innecessaris (que provocaven la perpetuació d'afectacions com la de Jorba o de la Riera) i que es mantingués l'afectació de multitud de cases històriques perquè calia compensar-les amb zona verda.


Manifestació "Salvem el nucli antic de Sant Andreu", del proppassat març. Fons Arxiu Particular.
La Plataforma de Veïns afectats  van presentar alternatives a la manca de zones verdes i amb la insistència dels que saben tenir la raó van explicar a tort i a dret les contradiccions que defensava l'equip de govern. Les seves respostes eren airades i lacòniques, però allò que asseguraven que era impossible fa tres mesos avui ja no ho és. Màgia? Canvi de tècnics? No. Mobilització, insistència i perseverança. Els veïns teníem i tenim la raó.



I ara què? Doncs ens els propers Consell de Barri (21 de Gener) i Plenari (25 de Gener) s'exposarà el pla que votaran definitivament els partits i s'aprovarà. Caldrà estar atents per veure les darreres aportacions. Què passarà amb l'illa del carrer Dragó? I els patis de Grau? I les volumetries d'Agustí i Milà?. Posteriorment anirà a la Comissió d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament i a la subcomissió d'Urbanisme de la Generalitat, on es presentarà un text esmenat amb les darreres aportacions. Serà aquest organisme el que l'aprovi definitivament.



Hem de seguir vigilant i esperar els darrers detalls, però ens podem sentir orgullosos d'un poble que estima el seu passat i treballa per defensar-lo.

Jordi Rabassa Massons
Historiador i vocal de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar

Comentaris