ELS TRES TOMBS, ANIMALS DOMÈSTICS I CARRUATGES AMB LLURS XÒFERS


La tradició pagesa a casa nostra ve de lluny. Només cal resseguir les més de cent cinquanta masies, masos i torres escampades pel territori de l’expoble de Sant Andreu de Palomar, per tal d’entreveure la seva dinàmica ramadera i agrícola. Les feines del camp eren dutes a terme  amb l’ajut de cavalls i mules. Aquest fet va comportar la fundació, el 1924, de la Societat per a la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar – amb antecedents de celebració des de finals del segle XIX- així com de l’arrelament de la commemoració de la festivitat al poble. Sant Antoni Abat és el  patró dels animals de companyia i dels xofers amb carruatge. Antigament  la festa es celebrava el dia 17 de gener, la diada del sant. A partir dels anys setanta, la festa fou traslladada al primer diumenge abans del dia 17 de gener. La tradició esmenta que s’han de fer tres tombs al voltant dels carrers i places del poble així com de la parròquia, per tal que siguin beneïts els animals pel mossèn de torn. Moltes famílies hi duen animals de companyia , com gats, gossos, lloros, peixos... a fi i efecte que el rector Sant Andreu els beneeixi.

Els Tres Tombs al seu pas per la plaça d'Orfila, l'any 1936. Durant la República en guerra es deixaren de celebrar, i no tornaren a commemorar-se fins l'any 1940. Foto Josep Brangulí i Soler. Fons Brangulí ANC.


A la desfilada dels Tres Tombs hi participen carruatges i tartanes ben guarnits per a l’ocasió vinguts d’arreu del Principat de  Catalunya així com, fins a finals dels anys vuitanta, provinents de la masia de Can Nyau, la qual era situada al triangle ferroviari de la línia de baix i va ésser enderrocada el 20 de  maig de l’any 1992 per ordre de l’Ajuntament de Barcelona. Recentment és costum repartir caramels entre el públic des del carruatges – i la manca d’escrúpols d’alguns polítics en iniciar una guerra de caramels entre ells en cada tomb.


Amb alts i baixos la festa s’ha mantingut ferma amb el calendari festiu. Els anys de la guerra civil es deixaren de commemorar. El gener de 1940 es commemora de nou la festa. L'any següent, el Sindicat Vertical franquista organitza una diada dels Tres Tombs unitària, atès exerceix un control acèrrim envers els gremis, al Parc de la Ciutadella. Un cop de retorn a Sant Andreu de Palomar es realitza la tradicional passejada. fins els anys 60 del segle passat la festa gaudeix de bona salut. Amb l'esclat del desenvolupament econòmic els Tres Tombs pateixen una davallada. El sis-cents i la televisió, principalment, en són els culpables. Amb l'arribada de l'ajuntament democràtic la festa es revifa de nou, gràcies als ajuts de l'administració. Actualment, malgrat els canvis tecnològics i els nous hàbits de la població, la festa continua tenint un bon arrelament; esdevenint una de les festes més seguides i participatives del poble.  El barri de Sant Antoni i al poble de Sant Andreu de Palomar és on, a dia d’avui, encara es commemora la festivitat a Barcelona. Actualment, a la festa s’hi ha afegit la celebració dels Tres Tombs Infernals a càrrec dels Diables de La Satànica de Sant Andreu, on es representen tres pecats originals al voltant dels tres tombs. Sant Antoni, surt guanyador i no és enfosquit  ni pel diner, ni pel sexe i ni pel beure fàcil.

Pau Vinyes i Roig

Comentaris