LES CASES DEL CARRER DEL PONT I EL SEU ENTORN


De l'antic entorn de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, abans de la construcció de l'actual temple, solament resten dues cases al carrer del Pont - el carrer que uneix les places de l'Estació i d'Orfila. El nom del carrer és degut al pont que creuava el Rec Comtal en el seu tram per aquest indret del poble. Els edificis són datats al segle XVIII. Actualment són propietat de l'Ajuntament de Barcelona i segons la pròpia municipalitat les cases seran salvaguardades per a equipaments. Tanmateix, la proposta d'equipaments no serà una realitat fins d'aquí cinc anys, ja que en l'actual legislatura, per manca de pressupost, no es preveu actuar-hi. Des del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias amb el recolzament de l'Associació de Veïns i de Veïnes de Sant Andreu de Palomar s'ha adreçat un escrit al regidor del Districte on se li fa esment de la preocupació en el deteriorament dels edificis si no s'hi actua amb rapidesa. A l'espera de notícies sobre l'afer us deixem amb un article publicat a L'Abans de Sant Andreu de Palomar. Recull gràfic (1880-1976), editat per l'Editorial Efadós, que ens apropa a l'urbanització de l'actual plaça d'Orfila:

Vista a vol d'ocell del nucli antic de Sant Andreu de Palomar, vers l'any 1929. S'hi observa l'obertura del carrer de Joaquim Malats i del passeig de Torras i Bages, obert l'any 1928 i inaugurat el 1932. A primer terme, a l'esquerra de la parròquia el carrer del Pont amb les seves cases. Autor desconegut. Fons Arxiu CEII.
El poble de Sant Andreu de Palomar s’urbanitza a redós del seu temple parroquial. Un conjunt de carrers estrets, ombrívols i amb problemes per a evacuar  les seves aigües residuals  així com les escombraries del seus habitants. Per aquest motiu l’Ajuntament de Sant Andreu projecta diversos plans urbanístics per a l’eixamplament del seu nucli antic. Una de les propostes suggerides és l’obertura el  del carrer de la Reforma o de Malats, aquest darrer en honor al pianista Joaquim Malats nascut el 1872 a Sant Andreu per pura casualitat i mort el 1912 a Barcelona a l’edat de 40 anys. El nom de la Reforma  li ve donat perquè en aquelles dates s’estava obrint la Via Laietana de Barcelona. La proposta era unir el centre històric amb la part alta de l’antic poble.


El regidor lligaire Pere Grau i el lerrouxista Gaspar Rodés i el tradicionalista Ramon Riera presenten el 17 de gener a la comissió de Foment de l’Ajuntament de Barcelona la proposta d’obertura. Duia per títol: “Un proyecto  para la prolongación de la calle Vasconia, antes de Riego, des de la de Bartrina hasta la de San Andrés”.




Carrer de Santa Marta amb el de Santa Cristina, cap als anys 20. Un tram del carrer de Santa Cristina va desaparèixer arran de la obertura del passeig Torras i Bages. A la imatge, vestit de capellà, presumiblement mossèn Joan Clapés, l'autor de Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar (FHSAP). Autor desconegut. Imatge extreta del llibre FHSAP.
Anys abans, el 1906, el regidor de la Lliga Josep Cararach i Maurí havia proposat l’enderrocament d’algunes cases de la plaça d’Orfila i l’eixamplament del carrer de l’Hostal. El qual havia d’unir l’esmentada plaça amb el carrer Gran. Per motius econòmics en els pagaments de les expropiacions de les cases afectades endarreriren l’inici de la construcció del nou vial. Les obres s’iniciaven l’any 1916 i no finalitzarien fins l’any 1922. Segons l’historiador Martí Checa: “L’amplada projectada, 14 m, refermava la voluntat higienista i de comunicació i oferia al nou carrer la possibilitat de ser guarnit amb arbres. Les expropiacions també van permetre que moltes finques existents i algunes de noves deixessin un espai enjardinat al davant, cosa que va consolidar la peculiar fisonomia del carrer.”



Per l’historiador andreuenc Joan Clapés i Corbera a les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar (Editorial Catalònia, Barcelona, 1931): ”Sant Andreu de Palomar i les demés parròquies del Pla de Barcelona, en el segle XVIII tingueren batlles propis i regidors nomenats, pel Decret de Nova Planta, disgregant-se del tot, llurs administradors, de l’administració de Barcelona, fruint aquelles d’una plena autonomia municipal.”



Plaça d'Orfila amb la parròquia al fons, entre 1900-1910.La casa de l'esquerra era la Sabateria Vinyes, essent enderrocada arran de la construcció del nou l'edifici de l'Ajuntament. Autor desconegut. Imatge extreta del llibre FHSAP.
L’actual edifici de l’Ajuntament va ésser ampliat el 1915, després de l’enderroc d’algunes cases, situades més endavant de l’antic edifici. Va fer funcions de tinència d’alcaldia fins el 1984, que amb la nova divisió territorial de Barcelona es convertiria en la seu del Districte de Sant Andreu.



Després del Decret d’Annexió del 20 d’abril de 1897 Sant Andreu de Palomar esdevenia un nou districte barceloní, el més extens de Barcelona. El 1905 el nou Districte Novè comprenia 24 quilòmetres d’extensió: l’antic terme municipal de Sant Andreu, La Sagrera –històricament territori de Sant Martí de Provençals i annexat a Sant Andreu fins a l’actualitat-, Santa Eulàlia de Vilapicina –antic barri andreuenc-, l’expoble d’Horta i el Camp de l’Arpa –també pertanyen a Sant Martí-.



No serà fins la data més amunt assenyalada de l’any 1984 que el Districte Novè serà dividit en dos: Sant Andreu i Nou Barris, aquest darrer amb els nous barris creats arran de l’onada immigratòria dels anys cinquanta, seixanta i setanta.



Pau Vinyes i Roig




Comentaris

Unknown ha dit…
Bones! Jo visc ara mateix a una de les cases del carrer del Pont. L'estructura de la casa està en bon estat (ho han valorat arquitectes sense fronteres), però, ara mateix el districte està tramitant el desallotjament forçós de les veïnes que encara hi vivim. En qüestió de dies, el districte tapiarà la casa fent impossible conservar intacta la façana. Nosaltres estem demanant suport de les entitats del poble per arribar a un acord amb el districte: quedar-nos i tenir cura de la casa fins que comencin les obres...