ASSOLIR 3000€ PER INVENTARIAR LES MASIES I CASES DE PAGÈS DE SANT ANDREU DE PALOMAR

El projecte d'edició del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques" a través del micro-mecenatge no és una novetat a Sant Andreu. Ja als anys 1930 i 1931 l'historiador local Joan Clapés i Corbera va fer possible la publicació de "Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar" gràcies a la subscripció popular. Aconseguint 276 subscriptors entre particulars, entitats, empresaris i botiguers. 

MOSSÈN CLAPÉS

Mossèn Joan Clapés i Corbera va néixer a Sant Andreu de Palomar el 18 de gener de 1872. Després de cursar estudis eclesiàstics es va dedicar en cos i ànima a la recerca historiogràfica del seu poble nadiu. Fill de la Renaixença, Clapés va conrear el camp de la poesia i la prosa de forma excel·lent. L'any 1900 publica el precedent de "Les Fulles Històriques..." "Sant Andreu de Palomar. Sa naturalesa local, història civil, història religiosa, social y biografia dels andreunchs més importants", escrita en un català prefabrià i publicat per La Tipografia Andresense. És una primera aproximació a l'estudi històric andreuenc. Entre 1900 i 1930 escriurà articles amb referències històriques a Sant Andreu de Palomar, publicats a diverses revistes, entre les quals Vida Autònoma, Autonomia i Mosaic Andreuenc. Aquests primers treballs historiogràfics li seran de gran utilitat per a la confecció de la seva gran obra "Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar"

Segons el propi Joan Clapés: 

"..que les monografies  particulars o locals havien de nodrir  la història general, i d'ésser aquelles corrents vives d'aquesta; les fonts, els xaragalls, múltiples posats en moviment per a formar els rius; la sang sortint i entrant del cor que passa a nodrir tot l'organisme"(1). Amb aquestes paraules ens ve a dir que els fets que succeïxen en un lloc determinat poden acabar interrelacionant-se  esdevenint una visió general del territori.

Com ja s'ha esmentat més amunt, Mossèn Clapés per tal de poder fer possible aquest relat històric va iniciar un seguit de subscripcions a fi i efecte de poder publicar la seva obra magna. Entre els subscriptors més destacats hi trobem el gran mecenes i íntim amic Josep Cararach i Mauri (regidor de la Lliga Regionalista, metge i activista social destacat). També hi trobem entitats culturals com Els Catalanistes, l'Ateneu de Sant Lluís de Gonçaga de Sant Andreu de Palomar, La Llum Andreuenca- La Rosa-, El Casino El Progreso, La Penya Ras, La Societat Coral La Lira, el Centre Obrer Instructiu Andreuenc -el Casinet-,... així com les escoles  de la Sagrada Família , les Dominiques, Els Padres, i la fàbrica Fabra i Coats i industrials com Josep Castellet i Vinyals, Miquel Clapés i Corbera - germà de mossèn Clapés-, Jaume Cararach i Mauri - fabricant d'aliments-, Josep Jané i Pagès...A tot aquest reguitzell hi cal afegir personalitats religioses dels anys trenta com els rectors de Sant Andreu de Palomar i de Sant Pacià, botiguers i farmacèutics com en Joan Vinyas Pons, Joan Guinart, Joan Raspall i Joan Franquesa (curiosament els farmacèutics de més renom amb nom de pila idèntic) ,... De dones subscriptores poques destacant la vídua d'Ignasi Iglésias, l'Emiliana Vinyes. I entre els més joves Martí Pous i Serra, qui acabarà resseguint les petjades de mossèn Clapés en la recerca històrica de Sant Andreu de Palomar i destacant com un excel·lent historiador.

El preu de cada exemplar de "Les Fulles..." (9 volums editats per la Llibreria Catalònia) era de 3 pessetes amb 50 cèntims. Un veritable dispendi en aquella època, el qual no estava a l'abast de tothom, sobretot dels més pobres de la població. Actualment l'obra de mossèn Clapés va molt buscada en llibreries de vell i mercats de llibre antic.

Tal com esmentava en Jaume Seda i Mariné, actual president del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, l'any 1989:

"El divendres 7 de juliol de l'any 1939 moria Mossèn Clapés. D'aquest esdeveniment enguany es commemora el cinquantè aniversari. A Sant Andreu de Palomar, la figura d'aquest sacerdot, alhora poeta i historiador, és ben coneguda. Els seus contemporanis el tractaven, l'ajudaven i l'animaven, tots ells bon coneixedors de l'obra que portava a terme." (2)

PROJECTE INVENTARIAR LES MASIES I CASES DE PAGÈS ANDREUENQUES

Els historiadors Jordi Petit i Pau Vinyes i la pedagoga Lourdes Pinyol, amb l'assessorament tècnic de Jordi Batlle, s'han proposat seguir la feina iniciada fa més de 100 anys per mossèn Clapés amb el propòsit d'estudiar i inventariar les més de cent masies i cases de pagès datades a Sant Andreu de Palomar. Per aquest motiu, seguint l'exemple iniciat els anys 1930 i 1931 per mossèn Joan Clapés, han proposat una campanya de finançament del projecte "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques", a través de la micro financiació del portal d'Internet Verkami. La campanya ofereix quatre tipus de mecenatge amb diverses recompenses segons el grau d'implicació econòmica. L'objectiu dels autors és assolir la xifra de 3000€ per a poder engegar el projecte. Si s'aconsegueix l'objectiu els esmentats autors iniciaran el treball d'investigació amb la voluntat de presentar-lo en format llibre el 17 de gener de 2014, diada de Sant Antoni Abat - Festivitat dels Tres Tombs. 

Els que vulguin col·laborar en el projecte, aportant el seu ajut econòmic, ho podem fer mitjançant el següent enllaç:


http://www.verkami.com/projects/4833-les-masies-de-sant-andreu-de-palomar

40 dies per a fer-ho possible, seguim l'exemple d'aquells homes i dones que a inicis dels anys trenta del segle passat van fer possible "Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar"!

Galdric de Rocabruna

(1) i (2) Seda i Mariné, Jaume. Mn Joan Clapés i Corbera: 50 anys de després de la seva mort, dins de Finestrelles número 1. Edita Centre d'Estudis Ignasi Iglésias. Sant Andreu de Palomar, 1989.

Llistat de subscriptors i subscriptores de "Les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar"









Comentaris