LA SEGONA REPÚBLICA A SANT ANDREU DE PALOMAR


Josep Dencàs i Puigdollers (1900-1966)

El 14 d’abril en Lluís Companys des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona proclamà la república i minuts més tard des de la Generalitat Francesc Macià pregona la República Catalana. ERC havia guanyat les eleccions municipals dos dies abans i a tot l’Estat les forces republicanes eren majoria en totes les capitals de província. Eren moments d’eufòria i alegria. Des de Sant Andreu de Palomar es seguí la notícia per telèfon i ràdio. Moltes empreses deixaren de treballar i la majoria d’empleats es dirigiren cap a associacions i entitats de caire republicà per resseguir la notícia de la proclamació. D’altres emprengueren camí vers la plaça de Sant Jaume per a viure aquells moments històrics. A Sant Andreu en conèixer la notícia, en Josep Dencàs dirigent andreuenc d’Estat Català i futur conseller de Governació, metge i  casat amb la filla del doctor Cararach, es dirigí cap a la Tinença Alcaldia per tal de proclamar la república des del balcó. Diversos grups de republicans es concentraren a la plaça d’Orfila tot cantant consignes a favor del nou ordre democràtic.  Es llançà des del balcó del consistori andreuenc el retrat d’Alfons XIII.


El carrer Gran de Sant Andreu, a l'alçada de l'inici de la Rambla de Fabra i Puig, l'any 1932. Autor desconegut. Fons Arxiu Particular.
Durant el consistori republicà que va des de l’abril de 1931 al juliol de  1936 s’inauguren les escoles Ignasi Iglésies i Mar, aquesta darrera situada al carrer d’Irlanda i la primera bressola municipal de Barcelona, la biblioteca infantil de la plaça de les Palmeres i es construïren les Cases d’en Macià i l’edifici per a obrers Casa Bloc; aquestes tres darreres actuacions dutes a terme pel Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per l’Arquitectura Contemporània (GATCPAC), i les dues últimes en el tot just inaugurat passeig de Torras i Bages. També, inaugurà la Biblioteca Ignasi Iglésias, situada al segon pis de la Tinença Alcaldia.



Inauguració popular de la Biblioteca Ignasi Iglésias, a la plaça d'Orfila, el 12 d'abril de 1936. Foto autor desconegut. Fons Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
Tanmateix, l’adveniment de la Segona República escenificà una millora en els drets col·lectius i individuals de les persones. El dret de vot de les dones així com el reconeixement del seu paper social, l’alliberament nacional, el dret al descans i a les vacances, les millores salarials...Petites passes, algunes no prou assolides, que esdevingueren exemple a seguir en d´altres països europeus, com fou el cas de l’educació. Una nit fosca, que durà més de quaranta anys, trencà les esperances per una societat més justa i igualitària. Hagueren de patir 36 anys de totalitarisme per a retrobar la llibertat perduda.

Pau Vinyes i Roig
Historiador

Extret del llibre "L'Abans de Sant Andreu de Palomar. Recull gràfic (1880-1976)" (Editorial Efadós. El Papiol, 2013)






Comentaris