BARRI DEL CONGRÉS, FRUIT DEL CONGRÉS EUCARÍSTIC INTERNACIONAL DE BARCELONA*



En terrenys de la masia de Can Ros s’hi van construir més de 1000 habitatges per a obrers arran del Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona de l’any 1952. Un dels impulsors va ser l’arquebisbe de Barcelona Gregorio Modrego. El nunci papal fou el cardenal Federico Tedeschini, màxima autoritat del Congrés i delegat del Papa Pius XII. Pius XII abans de ser el màxim responsable de l’església catòlica havia estat nunci del Vaticà durant la dictadura de Primo de Rivera i simpatitzant del règim del general Franco. El Congrés va ser el pretext per acabar amb el racionament del pa i les fortes pressions internacionals van obligar a aturar temporalment les execucions humanes del règim franquista, tot i que en seguiren fent fins mesos abans de la mort del dictador. El Congrés Eucarístic Internacional, que va durar del 26 de maig a l’1 de juny, va ser l’excusa perfecte per rellançar nous plans urbanístics.
Can Ros a primer terme, al fons le sprimeres cases del barri del Congrés. Dècada dels 50'. Autor desconegut. Fons Arxiu Particular.


Els arquitectes Josep Soteras Mauri, Antoni Pineda i Carles Marqué foren els guanyadors del concurs i els impulsors urbanístics del projecte d’urbanització del futur barri del Congrés. El 1953 el plenari de l’Ajuntament de Barcelona aprovava el Pla d’Ordenació de l’indret. El nou barri preveia  una avinguda central, el passeig de Felip II, un conjunt de places i carrers enjardinats, zones d’oci, teatre, camp de futbol i una pista de patinatge. També es projectaren dues escoles: els Germans de la Salle i les Teresianes. La família Ros va mantenir la propietat de la masia, una part de la qual va ser reconvertida en restaurant. En uns altres terrenys de Can Ros s’hi van construir unes pistes de tennis i un canòdrom, inaugurat l’abril de 1964. La llotja del canòdrom va guanyar un premi d’arquitectura i disseny, els Premis FAD, i actualment a l'espera del seu ús  com a equipament públic. La clausura de l’equipament privat el 2006 va suposar el tancament del darrer canòdrom de l’estat espanyol.


Les primeres edificacions del barri del Congrés. Autor desconegut. Fons Arxiu Particular.


Els 1954 es lliuraven els primers habitatges i els darrers entre els anys 1967 i 1968. La parròquia de  Sant Pius X, que presideix la plaça del Congrés i prevista inicialment com una de les primeres prioritats del nou barri, no va ésser acabada fins anys després de l’inici de les obres.

Enguany es commemoren els 60 anys de la seva creació i inici d'urbanització. Per aquest motiu s'han previst un seguit d'activitats commemoratives. En aquest enllaç hi trobareu més informació.

Jordi Rabassa Massons i Pau Vinyes i Roig
Historiadors

*Publicat a "L'Abans de Sant Andreu de Palomar. Recull gràfic (1880-1976)". Editorial Efadós. El Papiol, 2012-2013.





Comentaris