EL CLUB ESPORTIU FABRA I COATS RENEIX DE NOU



El Club Esportiu  Filatures Fabra i Coats retorna de nou. Dissabte dia 1 de juny es va presentar oficialment la refundació del CD Fabra i Coats a la l’Espai Josep Bota del recinte de la Fabra i Coats. Us fem cinc cèntims de la història del club així com d eles antigues instal·lacions esportives:
Escut del CE Fabra i Coats
 
La necessitat paternalista de l’empresari català fa que moltes empreses tinguin espais dedicats a la practica esportiva sota el seu l’aixopluc.  A Sant Andreu de Palomar s’actuarà en aquest sentit, sobretot en les grans empreses que sorgiran a inicis del segle XX.  En uns terrenys situats a tocar del passeig de Santa Eulàlia (actualment Rambla de Fabra i Puig) es van utilitzar com a equipaments esportius, per a ús exclusiu  de l’empresa tèxtil Filatures Fabra i Coats.  Arran d’aquest fet, l’any 1922, naixia el Club Esportiu Filatures – l’etern rival de la UE Sant Andreu entre els anys 30 i 70 del segle passat. A redós del club de futbol naixien d’altres seccions esportives com el tennis, tennis taula, bàsquet masculí i femení, escacs, petanca,... La majoria de jugadors provenien de la mateixa empresa. I els colors que utilitzaven eren fons blanc amb ratlles negres a la samarreta i pantalons negres. 
Cruïlla dels carrers de Concepció Arenal i d'Escòcia, l'any 1953, durant les obres del metro de la línia 1. Al fons es pot entreveure les instal·lacions de la Fabra i Coats. Foto i Fons: Francisco Sánchez.

En un llibret commemoratiu del XXV aniversari del CE Filatures, s’hi reflecteix l’ànima fundadora del club (editat el 1947): “...amb el fi de promocionar  a tot el seu personal sense distincions de classes ni categories i sense despesa de cap classe, elements  i lloc de lleure. El camp d’esports va ésser instal·lat en els terrenys propietat de  la companyia, els quals fa 50 anys formaven part de l’antiga fàbrica Vapor del Fil, situats en la nostra estimada Rambla de Sant Andreu, avui passeig de Fabra i Puig”.


Dins del complex esportiu es construí una zona enjardinada per a ús prioritari dels empleats i empleades de la Fabra i un seguit de pistes de tennis, la pràctica de la qual fou molt concorreguda. L’any 1954 s’inaugurava la piscina, també per a ús dels treballadors i treballadores de l’esmentada empresa. La nova instal·lació esdevenia tot un reflex de la modernitat i de l’esperit esportiu que l’empresa volia transmetre entre el personal de la Fabra. La piscina, a la dècada dels anys 80, passa a mans del Club Natació Sant Andreu, que amb el pas dels anys l’enderrocarà i en el seu lloc construirà una piscina olímpica. 


Les instal·lacions de la Fabra, en plena revolució del 1936, s’utilitzaren com a camp d’aprenentatge  de les milícies abans de trepitjar el front de guerra.  En acabar el conflicte bèl·lic les instal·lacions seguiren tenint un ús cívic, sobretot en dates senyales com en les commemoracions franquistes del 18 de juliol, on els treballadors i treballadores solien anar-hi a fer pic-nic.  


Jordi Rabassa Massons i Pau Vinyes i Roig

Historiadors



Extret del llibre “L’Abans de Sant Andreu de Palomar. Recull gràfic (1880-1976)”. Editat per Efadós. El Papiol, 2012-2013.


Comentaris