ES PRESENTA EL LLIBRE "LES MASIES DE SANT ANDREU DE PALOMAR" AMB L'ASSISTÈNCIA D'UN NOMBRÓS PÚBLIC A CAN FABRA
Més de 200 persones van assistir a l'acte de presentació del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar". Foto Manuel A. Raigada. |
La presentació del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar.
Inventari de cases de pagès andreuenques", va
ésser un èxit d'assistència de públic. Més de 200 persones van omplir el
proppassat dijous 27 de març l'Auditori del Centre Cultural Can Fabra. Projecte que va ésser possible gràcies al micromecenatge de Verkami, una plataforma d'Internet on s'hi aboquen propostes innovadores. El treball de recerca, transformat en un excel·lent llibre il·lustrat, fa l'inventari de 159 masies localitzades en l'antic terme municipal de Sant Andreu de Palomar, el qual embarcava l'actual districte de Nou Barris i part del de Sant Andreu així com el barri de la Font d'en Fargues, avui encerclat dins d'Horta-Guinardó. El pròleg és a càrrec de l'historiador andreuenc Jordi Rabassa Massons.
En l'acte de presentació hi van participar en
els parlaments en Pau Vinyes i Roig, coordinador del projecte; Raimond
Blasi, regidor del Districte de Sant Andreu; Lourdes Pinyol, en nom dels
autors i de les autores del llibre i va finalitzar amb la conferència de
Francesc Bancells, pagès a l'àrea metropolitana de Barcelona, amb el
títol "Ser pagès avui". Lourdes Pinyol va destacar el valor humà i patrimonial de la gent que va viure a pagès i en Francesc Bancells ens va mostrar la crua realitat de ser pagès en un àmbit periurbà. Tanmateix, en Bancells va reconèixer que la feina de pagès li encanta i la porta ben endins. Tot i això, va citar la manca de relleu generacional com un dels problemes greus per a la dinàmica agrícola i ramadera del nostre país.
D'esquerra a dreta: Pau Vinyes, coordinador del projecte; Raimond Blasi, regidor del Districte de Sant Andreu; Lourdes Pinyol, autora i Francesc Bancells, pagès. Foto Manuel A. Raigada. |
En acabat els mecenes i les mecenes van poder recollir llur
recompensa (llibre i/o làmina fotogràfica i plànol segons l'aportació econòmica realitzada) i aquells que no
tenien encomanat el llibre el van poder adquirir pel mòdic preu de 20€.
Tot seguit per gentilesa del Bar Versalles es va oferir una copa de cava
als assistents.
El llibre participarà en l'estand de la Biblioteca Ignasi Iglésias
-situat a la plaça d'Orfila- durant la Diada de Sant Jordi d'enguany. I
després, es podrà trobar a les llibreries i a les papereries de Sant Andreu i
de Nou Barris.
Els autors del llibre -fruit d'un any de recerca històrica i artística- són els historiadors Jordi Petit, Ricard Paradís, Alexandra Capdevila i Pau Vinyes, els pedagogs Lourdes Pinyol i Jordi Sánchez i les arquitectes Alejandra García i Laura Gómez, aquestes darreres autores del plànol on s'hi mostren les localitzacions de les masies desaparegudes i existents. El disseny i la maquetació va anar a càrrec de la Nora Grijalba.
Pau Vinyes agraint la participació dels mecenes en el projecte. Foto Manuel A. Raigada. |
En el projecte hi han participat més de 100 mecenes i ha comptat amb la col·laboració de la Biblioteca Ignasi Iglésias, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, Tot Història Associació Cultural, la Gestoria DAS, l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, l'esmentat Bar Versalles, Verkami i els districtes de Sant Andreu i Nou Barris de l'Ajuntament de Barcelona.
Galdric de Rocabruna
Comentaris