UNA EXPOSICIÓ I DIVERSES ACTIVITATS ENS RECORDARAN L'HISTORIADOR MOSSÈN CLAPÉS EN ELS 75 ANYS DE LA SEVA MORT



Enguany es commemora el 75 aniversari de la mort de Joan Clapés i Corbera, sacerdot, escriptor, poeta i historiador. Conegut popularment com a Mossèn Clapés i com l’autor de les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar, la figura i l’obra d’aquest religiós estudiós és cabdal per a les fonts historiogràfiques de Sant Andreu de Palomar. Del seu treball historiogràfic han begut molts historiadors i historiadores  i investigadors i investigadores que han volgut endinsar-se en el coneixement del passat del poble andreuenc. Sense les Fulles històriques de Sant Andreu de Palomar no podríem entendre les arrels mil·lenàries d’aquesta comunitat de veïns i veïnes del Pla de Barcelona. Tota obra historiogràfica que vulgui estudiar el passat d’aquest ex-poble ha de conèixer Joan Clapés i Corbera.

Logo de l'Any Clapés, dissenyat per la grafista Nora Grijalba
Des del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias amb la col·laboració del Districte de Sant Andreu i la Biblioteca Ignasi Iglésias es proposa commemorar aquesta efemèride per tal de valorar la figura i l’obra de Mossèn Joan Clapés i Corbera. L’Any Clapés ha d’ésser una eina per a divulgar, per a aprofundir i per a analitzar el bagatge que ens deixà l’il·lustre santandreuenc. Per aquest motiu s’han proposat un seguit d’actes, com un congrés d’història local, un llibre miscel·lània així com l'exposició “Joan Clapés i Sant Andreu de Palomar” per a recordar i potenciar el coneixement del llegat de Mossèn Clapés, la qual serà inaugurada el proper dia 7 de juny, a les 19 hores. Serà exposada a la Sal d'Exposicions del Centre Cultural de Can Fabra (carrer del Segre, 24-32 / 08030-Barcelona) fins el 30 de juliol d'enguany. En ella hi trobarem documents personals de Mossèn Clapés -carta escrita durant el seu amagatall en temps de la República en guerra,  el testament, la factura de l'enterrament, l'esquela mortuòria.... fins a poesies inèdites. Tot això, acompanyat de textos, imatges i llibres que ajudaran a entendre aquesta figura de les lletres andreuenques.

 Esquela mortuòria de Mossèn Joan Clapés. Fons Família Vinyes-Roig



La proposta de l’Any Clapés vol esdevenir un puntal en la difusió i recerca de la nova historiografia andreuenca sorgida en els darrers anys, tot aprofundint en la seva actualització. L’Any Clapés proposa treballar l’obra de Mossèn Clapés des de l’àmbit educatiu, donant-lo a conèixer a les futures generacions.


Cadira del despatx de Mossèn Clapés cedida per la Família Pous-Llambí al Centre d'Estudis Ignasi Iglésias
L'exposició abans citada pretén reflectir l’home, el Sant Andreu de Palomar, l’obra bibliogràfica i el llegat de mossèn Joan Clapés i Corbera. Un homenatge a una de les figures més importants de la recerca i de la  difusió i de la salvaguarda del patrimoni historiogràfic andreuenc. 

Galdric de Rocabruna

Comentaris