REFLEXIONS SOBRE LA HISTÒRIA LOCAL A SANT ANDREU DE PALOMAR



El Congrés “Historia local, l’estat de la qüestió” té lloc els dies 20, 21 i 22 de març de 2015 a Sant Andreu de Palomar (Barcelona) en el marc dels actes de l’Any Clapés que commemora els 75 anys de la mort del sacerdot, historiador, poeta, mestra i escriptor andreuenc Joan Clapés i Corbera (1872-1939).

L’objectiu d’aquest Congrés és, tenint com a referent els Congressos d’Història Local celebrats per la revista L’Avenç fins a l’any 2003, les jornades “Cultura i recerca local al segle XX: de l’erudit local als centres d’estudis” celebrades a Calonge l’any 2007, i en el context de l’actual etapa de “Plecs d’Història Local” iniciada l’any 2007, reflexionar sobre la situació actual de la historia local: com han influït les tecnologies de la informació en la recerca i difusió de la història local, quins són els protagonistes de la història local en l’actualitat, quines són les línies principals de recerca avui en el marc de la història local, quina presència té la història local en l’ensenyament...

Els àmbits del Congrés són:
-       Àmbit 1: Història Local, l’estat de la qüestió: se centra en l’actualitat de la història local, els seus protagonistes, les principals línies de recerca, la seva presència en l’ensenyament, i el binomi història local-estudis locals.
-       Àmbit 2: Història local: vocació i o professió? : té com a objectiu analitzar la presència de la història local en les Universitats, l’estímul i incentius per a la recerca local i les seves perspectives de futur.
-   Àmbit 3: Eines per a la difusió de la recerca local avui: pretén analitzar quines eines existeixen actualment per a la recerca i difusió de la història local i el seu aprofitament.

PROGRAMA CONGRÉS

DIJOUS 19 DE MARÇ DE 2015
·         18.30 hores: Taula rodona “La recerca històrica a Sant Andreu de Palomar. Homenatge als historiadors i a les historiadores del poble”, amb Jaume Seda i Mariné, historiador i president del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias; Jordi Petit i Gil, arqueòleg i historiador i Pau Vinyes i Roig, historiador i dinamitzador cultural. Lloc: Llibreria Abacus (carrer Gran de Sant Andreu, 54)

DIVENDRES 20 DE MARÇ DE 2015
·         18.00 hores: Acollida i recepció participant

·         19.00 hores: Inauguració del Congrés “Història local, l’estat de la qüestió”, a càrrec Jaume Seda, president del Centre d’Estudis  Ignasi Iglésias; Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i representant de l’Ajuntament de Barcelona.
·        19.15 hores: Conferència inaugural a càrrec de Josep Maria Solé i Sabaté, doctor en Història

Dissabte 21 de març de 2015
·      10.00 hores. Àmbit 1: Història Local, l’estat de la qüestió. Ponents: Antoni Gavaldà, URV; Narcís Figueres, UOC; Carles Santacana, UB; Queralt Solé, UB. Resum comunicacions àmbit 1. Moderadora: M. Carme Jiménez, Institut Ramon Muntaner

·         12.00 hores: Pausa cafè

·    12.30 hores. Àmbit 2: Història local: vocació i/o professió? Ponents: Manel Martín, CEII; Joan Busqueta, UDL; Victòria Almuni, professora d’Institut; Gemma Tribó, UB. Resum comunicacions àmbit 2. Moderadora: Neus González, historiadora

·         14.30 hores: Dinar Bar Versalles

·      17.00 hores. Àmbit 3: Eines per a la difusió de la recerca local avui. Ponents: Ricard Fernàndez, historiador i membre de l’AHR-NB; Pau Vinyes i Roig, historiador i dinamitzador cultural; Antoni Tortajada, periodista i director del programa de TV3 “300”; Juli Esteve, periodista. Resum comunicacions àmbit 3. Moderador: Gregori Siles, historiador i president de Tot Història Associació Cultural

·      19.oo hores: Cloenda del Congrés a càrrec de Manel Martín i Pascual, vicepresident del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

DIUMENGE 22 DE MARÇ DE 2015
·      10.00 hores:  Visita guiada pel recinte de la Fabra i Coats a càrrec dels Amics de la Fabra i Coats (ex-treballadors).

·      10.30 hores: Visita guiada al Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu, a càrrec de la Societat per a la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar.

·   11.00 hores: Itinerari històrico-literari “Joan Clapés i Sant Andreu de Palomar”, a càrrec de l’historiador Pau Vinyes i Roig. Visitarem la parròquia de Sant Andreu de Palomar, els carrers i places de l’antic municipi andreuenc i la casa pairal de mossèn Clapés.

·      13.00 hores: Descoberta de la placa commemorativa en record a mossèn Joan Clapés i Corbera, a la casa pairal del sacerdot i historiador (carrer de Santa Marta, 12-14).

·    13.10 hores: Cloenda de l’Any Clapés a càrrec de Pau Vinyes i Roig, historiador i Raimond Blasi, regidor del Districte de Sant Andreu.

·         13.30 hores: Vermut al Bar Versalles.

  
     *Lloc de realització del Congrés: Auditori Centre Cultural Can Fabra –Carrer del Segre, 24-32 7 Plaça de Can fabra -08030-Barcelona.
  
HO ORGANITZA:
CENTRE D’ESTUDIS IGNASI IGLÉSIAS

DONEN SUPORT EN L’ORGANITZACIÓ:
INSTITUT RAMON MUNTANER, CORDINADORA DE CENTRES  D’ESTUDIS DE PARLA CATALANA, TOT HISTÒRIA ASSOCIACIÓ CULTURAL, TALLER D’HISTÒRIA DE GRÀCIA , TALLER D’HISTÒRIA DEL CLOT-CAMP DE L’ARPA

HI COL·LABORA:
AJUNTAMENT DE BARCELONA-DISTRICTE DE SANT ANDREU
BAR VERSALLES
L’OPINIÓ ANDREUENCA
SANT ANDREU DE CAP A PEUS
ANDREUENC
AMICS DE LA FABRA I COATS
PARRÒQUIA DE SANT ANDREU DE PALOMAR
SOCIETAT DE LA FESTA DE SANT ANTONI ABAT DE SANT ANDREU DE PALOMAR
ABACUS
ANY CLAPÉS

Redacció



Comentaris