VIATGE PER LA HISTÒRIA DE LA MERIDIANA ANDREUENCA

Enguany l’avinguda Meridiana esdevé la gran protagonista de la Diada de l’11 de setembre. Set quilometres d’una via pública que va des del Parc de la Ciutadella fins a l’inici de l’autopista A-7. ‘Ara és l’hora’, els organitzadors de la gran manifestació de la Diada, han proposat omplir de punters de diversos colors l’avinguda Meridiana per una República Catalana. L’inici de la campanya de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre té una casella de sortida en aquesta popular via pública.

Però anem a pams, quina és la història d’aquesta avinguda tan singular? L’annexió de Sant Andreu de Palomar a la ciutat de Barcelona, l’any 1897, va comportar la creació del nou ‘Districto Noveno’, que comprenia els actuals Nou Barris, una bona part d’Horta i Guinardó, més Sant Andreu de Palomar. El novè va ésser el més gran de la tot just inaugurada gran ciutat fins el 1984, quan se’n racionalitzà l’estructura administrativa. La creació del nou districte de Nou Barris va deixar el cementiri de Sant Andreu de Palomar en aquest territori, escapçant sentiments, vivències i patrimoni.

Cobriment de les vies del tren al seu pas per la Rambla de Fabra i Puig, l'any 1953. Foto i fons Francisco Sánchez.
La Meridiana fou projectada per l’urbanista Idelfons Cerdà en el seu magne projecte del Pla de l’Eixample. Cerdà pretenia amb l’obertura d’aquesta via connectar la ciutat de Barcelona amb, aleshores poble, Sant Andreu de Palomar. Segons Xavier Theros en declaracions al diari Ara, “el seu nom recordava el meridià entre Dunkerque i la capital catalana, que l’any 1792 va servir als astrònoms Pierre Méchain i Jean-Baptiste Delambre per calcular el metre com a unitat de mesura universal”. Per aquest motiu, durant els Jocs Olímpics de 1992, es va col·locar un monument al bell mig de la plaça de les Glòries Catalanes per a recordar aquest fet. El tram en arribar al barri de La Sagrera calgué modificar substancialment, ja que en seguir de forma fidedigne el traç del meridià hauria travessat com una fletxa part del nucli antic de Sant Andreu, amb la pèrdua d’una part del seu   entremat urbà.

Fins als anys seixanta del segle passat no s’urbanitzà del tot. Abans, però, a inicis de la dècada dels seixanta del segle XIX fou creuada pels trens de la Compañia de los Caminos de Hierro del Norte de España coneguts popularment com els Ferrocarrils del Nord. A tocar de les masies de Can Diumenjó, Can Valent, Can Verdaguer i Can Dragó Vell s’instal·laren els Tallers del Nord. Instal·lacions, així com a les xarxes de via ampla que recorrien el territori de l’Estat espanyol, nacionalitzades un cop acabada la Guerra Civil, el 1941, per tal de crear la Red Nacional de Ferrocarriles Españoles, més coneguda com a RENFE. En el tram ferroviari andreuenc, l’any 1909, es construí un baixador per a donar respostes a les creixents demandes ciutadanes de l’època. El citat baixador es reconvertí l’any 1955, un cop soterrades les vies del tren, en l’actual estació de Sant Andreu Arenal, coneguda popularment com l’estació de Dalt o del Nord.

Diversos passos a nivells entrellaçaven l’antic nucli antic de Sant Andreu amb la nova urbanització de l’actual Nou Barris. El pintor andreuenc Josep Verdaguer, amb el seu excel·lent pictorialisme, va enregistrar el pas de nivell que creuava la Rambla de Santa Eulàlia, actualment de Fabra i Puig. El nou baixador i la construcció dels Tallers del Nord va comportar la redefinició dels accessos urbanístics de la zona i completà durant dècades la prolongació dels carrers de Sòcrates, Irlanda, Castellbell i Vallès. Aquell era un espai inhòspit i, per arribar-hi, s’havia de pujar la gepa, l’alçament del terreny provocat per la presència de les vies del tren. També, s’urbanitzà l’extrem de dalt de la Meridiana amb la creació de nous carrers a l’actual barri de Porta. Aquests carrers i places havien d’ésser batejats amb lletres de l’alfabet. Tan sols un sol carrer fou batejat d’aquesta manera, el de la Jota (hi ha qui creu que el nom de la via és en referència al popular ball). Anys després del II Congrés Eucarístic Internacional s’urbanitzà els voltants de la masia de Can Ros. Terrenys amb habitatges de caire públic que donaren nom a l’actual barri del Congrés.
La total urbanització i reconversió en una via ràpida va comportar la pèrdua d’elements patrimonials de gran cabal històric com la Torre del Baró, la qual tot i estar catalogada dins del Catàleg del Patrimoni Històric-artístic de l’Ajuntament de Barcelona va ésser enderrocada el 1967. També, foren enderrocades la filera oest de cases dels carrers de Bartrina i de Dalt o de Barcelona (Concepció Arenal) i la masia de Can Magarola.

Obres de prolongació de la línia 1 del metro fins a Torras i Bages, l'any 1965. Fons TMB.

El 15 de maig de 1954 arribava per primer cop el metro a Sant Andreu de Palomar amb la creació de l’estació de Fabra i Puig. Per primer cop, Barcelona i Sant Andreu de Palomar quedaven units per via subterrània i amb fluïdesa i comoditat. Milers de treballadors i treballadores dels nous barris creats al llindar de la Serra de Collserola andreuenca es desplaçaven fins a Fabra i Puig per a agafar el metro i d’aquesta manera desplaçar-se a llurs llocs de treball. A l’acte d’inauguració hi assistiren el general Franco i l’alcalde de Barcelona, Antonio María Simarro. Anys després, el 21 de juliol de 1959, s’inaugurava el tram de la línia 5 entre les estacions de La Sagrera i Vilapicina. El nou barri del Congrés i el nucli urbà de Santa Eulàlia de Vilapicina quedaven entrellaçats amb el centre de Barcelona gràcies a la connexió de les línies 1 i 5 del metro.

L’any 1965 s’inicien les obres de prolongació de la línia 1 del metro cap al cor de Sant Andreu de Palomar, amb dues parades noves: Sant Andreu i Torras i Bages. En comptes de fer passar la línia del metro pel lateral de l’avinguda de la Meridiana fins al carrer de Malats i després baixar per aquest fins a la plaça d’Orfila per agafar el passeig de Torras i Bages tot seguit, s’optà per creuar diagonalment el nucli històric de Sant Andreu, fet que ocasionà un munt de problemes humans i urbanístics. Es calcula que la mesurà afectà a unes 200 persones, les quals s’hagueren de reallotjar per por d’esfondraments dels seus habitatges. Les obres també comportaren la mort d’11 persones, tots ells obrers de la construcció d’aquest tram del metro. Finalment, el 14 de març s’inauguraven ambdues estacions amb la presència de l’alcalde Barcelona José María de Porcioles, el regidor president de la Junta Municipal del Districte Novè, José Antonio Sauqué, i el ministre d’Obres Públiques de Franco, Silva Muñoz.

Per tal de poder creuar amb fluïdesa la nova avinguda es decideix construir un seguit de ponts de vianants. La Meridiana just en el seu moment d’entrada en funcionament per a vehicles de tota mena va ésser concebuda com una via ràpida d’entrada i sortida de Barcelona. A finals de la dècada dels vuitanta i principis dels noranta es decideix anar suprimint els ponts elevats i donar pas a un reguitzell de semàfors i abreujar el límit de circulació. En ple segle XX les associacions de veïns i veïnes afectades pel seu traç reivindiquen la seva total humanització per tal que esdevingui en un futur pròxim una via més propera als ciutadans i deixi d’ésser una frontera que separa territoris urbans.

L’11 de setembre d’enguany la Meridiana esdevindrà la protagonista d’una jornada històrica. Una via, la qual per poques hores deixarà d’ésser utilitzada com a carril d’entrada i sortida de camions, autobusos i cotxes, per a ésser vestida de democràcia i d’anhel per una República Catalana lliure i més justa socialment.

Pau Vinyes i Roig

PD: Article publicat inicialment el 10 de setembre de 2015 al diari electrònic Andreuenc.


Comentaris