ELS ORÍGENS DE L'OFRENA FLORAL DAVANT LA TOMBA D'IGNASI IGLÉSIAS

El 9 d'octubre de 1928 moria de forma sobtada Ignasi Iglésias i Pujades. Tenia 57 anys i molta vida per endavant. El seu enterrament va ésser una mostra popular de dol i de reconeixement vers a una de les figures il·lustres del teatre català. Dos anys després, el 12 d'octubre de 1930, les restes mortals d'Iglésias foren traslladades a la tomba del Cementiri de Sant Andreu de Palomar. De nou una gran munió de ciutadans, la majoria andreuencs, es van aplegar per retre-li el darrer comiat. La tomba va ésser realitzada per l'escultor Josep Roquerol i «es de gran simplicidad: sobre un bloque de piedra se destaca el busto de don Ignacio Iglésias, cedido por su autor el escultor Borell Nicolau, y al pie del mismo figura la leyenda: Vas d'Ignasi Iglésias, 1871-1928(La Vanguardia, 14 d'octubre de 1930) La tomba va ésser cedida per l'Ajuntament de Barcelona als Amics d'Ignasi Iglésias. De fons de l'espai funerari, xiprers portats expressament de Sant Just Desvern i un llorer ofert pels admiradors del poeta residents a Figueres; tot envoltat de flors silvestres de terres lleidatanes atès que els orígens familiars dels Iglésias eren d'arrels de Ponent. 


Trasllat de les restes d'Ignasi Iglésias. Josep Maria Sagarra/ANC
Les restes mortals, situades provisionalment en el nínxol 2.141 del citat cementiri andreuenc, foren cobertes amb la bandera catalana damunt la qual la viuda, Emiliana Vinyes, hi va dipositar una ram de flors naturals. Mentre es realitzava el trasllat cap a la tomba l'Orfeó Gracienc va cantar el Liberame Domine i en el moment d'ésser dipositades en el nou lloc mossèn Baldelló resà un pare nostre. Tot seguit, els presents -molts dels quals pertanyien a entitats culturals i socials andreuenques i del país- van dipositar corones i rams de flors damunt la tomba. Entre els assistents destacats actors i actrius i directors de l'escena teatral catalana. Segons La Vanguardia: «....despareciendo la tumba bajo un enorme macizo de flores». 


En acabar la cerimònia del cementiri els concurrents es dirigiren cap a la casa on va néixer l'il·lustre poeta per tal de retre-li el darrer homenatge. S'adreçaren en comitiva fins al carrer de l'Ordre, rebatejat per a l'ocasió com d'Ignasi Iglésias, acompanyats per la banda de la Guàrdia Urbana. Un cop davant la casa nadiua fou descoberta una làpida commemorativa a càrrec de l'obrer Josep Nogué, de setanta anys. Prengué la paraula l'amic d'Iglésias, l'escriptor i futur diputat d'ERC, Josep Puig i Pujades. L'intel·lectual figuerenc segons La Vanguardia: «...quien, después de ensalzar la labor meritísima de aquel cuya memoria se honraba, expresó la satisfación que debe sentir la barriada al ver hijos más proclaros»


Bust d'Ignasi Iglésias, obra de Borell Nicolau, al Cementiri de Sant Andreu de Palomar. Josep Maria Sagarra/ANC.

I, si la part popular havia esdevingut el plat fort de la jornada, la municipalitat no en volia ser menys i al capdavall del carrer d'Ignasi Iglésias amb Gran de Sant Andreu el tinent delegat de Cultura Massot en nom de l'Ajuntament de Barcelona pronunciava unes paraules de reconeixement a qui n'havia estat membre d'aquest (Iglésias va ocupar el càrrec de regidor del Districte Novè durant els fets de la Setmana Tràgica de 1909). Massot, tal com va recollir dos dies després La Vanguardia: «...y recogiendo, una iniciativa de los amigos de Ignacio Iglésias relativa a la conveniencia de construir un grupo escolar en aquella barriada que lleve el nombre del fecundo escitor, prometió presentar y defender la idea en el consistorio, para honrar al poeta de todos». L'acte va finalitzar de nou amb l'actuació de l'Orfeó Gracienc. 

L'escriptor figuerenc Josep Puig i Pujades pronunciant un discurs davant dels assistents a l'acte d'homenatge a Ignasi Iglésias, a la casa nadiua del dramaturg andreuenc. Josep Maria Sagarra_/ANC.

La realitat, a voltes, és tossuda i un any després Francesc Macià inaugurava l'Escola Municipal Ignasi Iglésias, situada a la masia de les Carasses del tot just obert passeig de Torras i Bages. Construcció datada a mitjans del segle XVII i cedida pel seu propietari Valentí Iglésias -sense cap parentiu proper amb l'Iglésias dramaturg- a l'Ajuntament de Barcelona per tal que fos rehabilitada com a escola municipal. El millor homenatge que se li podia fer un cop mort. Cinc anys després, també ho seria la Biblioteca Popular del poble que portaria el seu nom. Tot gràcies a la la iniciativa dels Amics d'Ignasi Iglésias que reuniren fons per a la gesta d'honorar-lo amb equipaments públics que portessin el seu nom.


El regidor Massot es captat pel fotògraf Gabriel Casas mentre realitza un discurs en l'homenatge al poeta dels humils. Gabriel Casas/ANC.

Però no seríem justos si no féssim honor a la proposició del regidor de la Lliga Josep Cararach davant de la comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona del 26 de març de 1930: «...para perpetuar la memoria del insigne dramaturgo catalán don Ignacio Iglésias, en lo sucesivo se denomine calle de Ignacio Iglésias, la actual calle del Orden, de la barriada de San Andrés de Palomar». A conseqüència d'aquesta proposta: «...quede sin efecto el acuerdo que daba nombre del citado dramaturgo a la calle de Solidaridad (antic carrer de Sant Antoni i actual Rubén Darío), continuando, por lo tanto, ésta con el mismo nombre» (La Vanguardia, 27 de març de 1930). Després de la Guerra Civil va ésser batejat de nou com a carrer de l'Ordre i no serà fins un cop mort Francisco Franco que es recuperarà el nom d'Ignasi Iglésias, l'any 1976. D'aquí que molta gent gran encara el nomeni com carrer de l'Ordre. Tanmateix, passa el mateix amb d'altres vials com Rubén Darío per Sant Antoni o Montpeller pel de Santa Teresa. Noms que van ser batejats en el moment de la seva obertura i per la duplicitat de noms semblants arran de les annexions dels pobles del Pla de Barcelona obligaren a l'Ajuntament a sobrenomenar de nou.



Per acabar, esmentar que a dia d'avui diverses entitats andreuenques encapçalades pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésias segueixen homenatjant cada octubre (el 9, data de la seva mort, si s'escau en diumenge o el diumenge anterior aquest) al poeta i escriptor andreuenc davant la seva tomba del Cementiri de Sant Andreu de Palomar i després a la casa nadiua, a tocar de la qual hi ha la seu del centre d'estudis esmentat. Una ballada de sardanes, organitzada pel Foment Sardanista Andreuenc, posa punt i final als actes d'homenatge. Talment semblant com es va organitzar el 12 d'octubre de 1930. Es bo recordar per no perdre la memòria I el poble de Sant Andreu de Palomar ho continua fent amb escreix.



Pau Vinyes i Roig

Comentaris