PER SANT JORDI NOU LLIBRE GRÀFIC: "SANT ANDREU DE PALOMAR DESAPAREGUT"

L'historiador i dinamitzador cultural Pau Vinyes i Roig, incansable en les seves recerques com a investigador -poden dir quasi privat!-, és l'autor del llibre gràfic Sant Andreu de Palomar desaparegut, editat per l'Editorial Efadós. El present llibre és un recull d'imatges antigues que avarca des de finals del segle XIX fins l'arribada del metro al nucli antic de Sant Andreu de Palomar, el març de 1968. Són un conjunt d'estampes de qualitat, en blanc i negre, i amb text del citat  Pau Vinyes i Roig i pròleg de l'historiador andreuenc Jordi Rabassa Massons. Manuscrit farcit d'imatges inèdites, localitzades en arxius públics i privats. Fullejant les seves pàgines ens adonem de la vitalitat andreuenca en preservar la memòria històrica de tot un poble. 

Coberta del llibre gràfic Sant Andreu de Palomar desaparegut. Fons Editorial Efadós.

Segons l'autor de la introducció, Jordi Rabassa: "De la mateixa manera que la biòloga treballa amb els teixits animals o les cèl·lules, l'historiador investiga a partir de les diverses fonts disponibles: materials, documentals, orals... i les fotografies són una de les font documentals més preuades també per als no historiadors, donat que contenen fragments de vida. En una instantània hi podem reconèixer amics, veïnes i familiars que ens porten records d'altres temps i que ens fan aflorar emocions". Preservant els records familiars i les vivències íntimes s'ha salvaguardat part del llegat històric del poble de Sant Andreu de Palomar, el bagatge del segle XX. Per Vinyes sense la col·laboració de molts andreuencs a dia d'avui no seria possible aquest fons gràfic. El llibre és un homenatge a tots els andreuencs que encara van a Barcelona.

Festa de l'Arbre al pati de l'Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar, juny de 1913. Frederic Ballell / AFB.
S'han previst tres presentacions del llibre. La primera a l'Auditori del Centre Cultural Can Fabra, el 12 d'abril a les 19 hores, amb la participació de Gemma Domingo, directora de la Biblioteca Ignasi Iglésias; Jaume Domènech, activista cultural i expresident de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar i l'autor. La segona a la Sala Versalles el dia que es commemora el 119 aniversari de l'annexió de Sant Andreu de Palomar a Barcelona, el 20 d'abril a les 19 hores. Hi participaran: Pere Heredero, antic propietari del Bar Versalles; Jordi Rabassa, historiador i autor del pròleg; Salvador Coll, historiador i exgerent del Districte de Sant Andreu; Manel Martín, historiador i vicepresident del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias així com l'autor. Per a les Festes de la Primavera hi ha prevista la tercera i última de les presentacions a la Llibreria Abacus de Sant Andreu. 

Trasllat de les restes mortals del poeta i dramaturg andreuenc Ignasi Iglésias al Cementiri de Sant Andreu de Palomar, 12 d'octubre de 1930. Josep Pujades pronuncia un discurs davant de la casa nadiua del poeta. Josep Ma Sagarra / AFB.
El llibre compte amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Biblioteca Ignasi Iglésias i el Bar Versalles. El llibre es podrà trobar en llibreries, papereries i quioscs del poble. D'altra banda, per la Diada de Sant Jordi l'autor signarà exemplars a l'estand de la Biblioteca Ignasi Iglésias situat a la plaça d'Orfila, de 18 a 20.30 hores.

Galdric de Rocabruna

 

Comentaris