DESFENT L'ENTRELLAT FOTOGRÀFIC

Arrel de la commemoració del Mil·lenari de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar (991-1991) va sorgir la idea de crear una comissió paral·lela que commemorés la data des d’una vessant laica i més propera a la realitat històrica del territori on s’ubicava el temple parroquial. El 1992 neix la Comissió del Mil·lenari del Poble de Sant Andreu de Palomar. Diverses entitats andreuenques en són l’ànima d’aquesta comissió entre elles l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar i el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

La comissió realitza diversos actes commemoratius. Les xerrades, les exposicions fotogràfiques, els cartells amb els llocs més representatius del poble i amb dibuixos a càrrec del dibuixant andreuenc Jordi Sacasas… en són una bona prova de les activitats realitzades. Tanmateix, el plat fort va ser la realització del llibre ‘Història de Sant Andreu de Palomar en còmic’. Dibuixat pel genial artista Paco Massip i amb guions de Martí Pous, Joan Josep Busqueta, Jaume Seda, Pau Vinyes i Pere Massana.

Per il·lustrar l’efemèride es decideix fer un cartell. La comissió proposa que el pintor andreuenc Ramon Vila sigui l’encarregat de realitzar-lo. I Vila, per dur a terme la confecció del cartell utilitza una imatge aèria de Sant Andreu de Palomar. La imatge en qüestió era una reproducció, de la qual no en sabíem la procedència però teníem referències de la data aproximada, el 1929.

L’estampa ens descriu el nucli antic de Sant Andreu i els seus voltants. La presència de camps de cultiu és ben present i el que avui és el Districte de Nou Barris s’intueix un territori poc poblat i un escampall de masies, la majoria avui desaparegudes. Un fotografia que ens reflecteix un temps passat lluny del desgavell d’edificis construïts, la majoria, a tort i a dret durant els darrers anys del franquisme i, com no, durant la democràcia actual. Després, la imatge ha estat reproduïda en diversos llibres i sempre s’ha fet constar com «autor desconegut». De fet, una de les reproduccions és en poder del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. La incògnita de qui era l’autor va quedar en el més absolut silenci.

Coberta del llibre Barcelona desde el aire, editat per l'Editorial Joventut el 1931. Fons Família Vinyes-Roig.
Aquestes dies s’ha celebrat la 65ena Fira del Llibre d’Ocasió Antic i Modern al passeig de Gràcia de Barcelona. Un servidor, com de costum des de fa anys, ha tafanejat totes les parades a la recerca d’algun llibre interessant. Enguany amb més interès en els llibres sobre Barcelona. Després de recórrer diverses parades i quasi arribant al final de la Fira ha arribat la gran sorpresa. Tafanejant l’estand vigatà de la llibreria de vell Costa Llibreter vaig descobrir un fabulós llibre d’imatges editat per l’editorial Joventut i sense data de publicació. El llibre duu per títol ‘Barcelona desde el aire‘ i un subtítol prou eloqüent ‘Información completa en 29 fotos tomadas en avión por Gaspar’. Vet-aquí que en fullejar-lo, en arribar a la pàgina 31, vaig topar amb la imatge més amunt esmentada. S’havia desfet l’entrellat de tot plegat, però encara em quedaven alguns dubtes.

Josep Gaspar / Fons Família Vinyes-Roig

Josep Gaspar i Serra. Arxiu Particular
Josep Gaspar i Serra (Manresa, 1892 – Barcelona, 12 de gener de 1972) va ser un reconegut fotògraf, operador i director cinematogràfic. Col·laborador en premsa gràfica als anys vint i trenta del segle passat (Mundo Gráfico, Stadium, Imatges….), fou un dels integrants del grup de fotògrafs catalans «els tres reis mags». Un col·lectiu format pel propi Josep Gaspar, per Josep Maria Sagarra i Plana i per Pau Lluís Torrents. Gaspar va ser un dels pioners de la fotografia aèria de Catalunya i va ser el fotògraf oficial de l’Aeròdrom Canudas (1920-1933). També va ser un dels pioners del cinema a Catalunya, destacant-ne els documentals ‘Els successos de Barcelona‘ — sobre la Setmana Tràgica de 1909 — i ‘Gent i paisatges de Catalunya’, realitzat el 1926.

El 1949 es traslladà a Montevideo a petició del seu bon amic Pau Lluís Torrents, qui el contracta com a fotògraf. Al cap de quatre anys va marxar a Argentina per tal de muntar uns estudis fotogràfics. Un malaurat accident el deixà fora de la circulació laboral durant força temps. Arran de l’accident va decidir retornar a Barcelona i un cop a la capital catalana li va ser molt difícil trobar feina. Va sobreviure gràcies a l’ajut d’amics i coneguts. La Setmana de Cinematografia de Molins de Rei, celebrada el 1969, li va retre unmerescut homenatge amb la ferma voluntat d’ajudar-lo econòmicament i de reconèixer el seu llegat com a fotògraf i cineasta. Però va morir a Barcelona en la més absoluta misèria a inicis del 1972.

Retornant al fil de la qüestió, un cop feta la descoberta de l’autor de la fotografia aèria de Sant Andreu de Palomar, calia saber l’any de la seva realització. Les pàgines web de llibres de vell mencionen el 1940 com a data possible. Una data del tot impossible, atès que hi ha certs elements en l’estampa que ens prefiguren un Sant Andreu anterior al 1940. Finalment, el director gerent de l’Editorial Joventut, Lluís Zendrera, ens va esbrinar la data exacte de la publicació deBarcelona desde el aire’, el 1931. Així doncs, la fotografia aèria podria ben bé ser de 1929, atenint-nos que l’efemèride de l’Exposició Universal de Barcelona (al llibre hi ha força imatges aèries de les instal·lacions de Montjuïc) podria haver estat un bon reclam per a efectuar les esmentades imatges. I una dada més per ser més exactes amb la datació: el 1931 és l’any de la publicació i això ens indica que les fotografies han d’ésser realitzades amb anterioritat.

Tanmateix, allò més important ha estat posar a la fotografia andreuenca nom i cognoms del seu realitzador. Fer un clic és força fàcil però salvaguardar la memòria dels pioners de la fotografia a Catalunya és més feixuc. Amb aquesta troballa hem fet un pas més envers el reconeixement d’un d’aquests pioners.

Pau Vinyes i Roig
Historiador
(Article publicat a Andreuenc, el 5 d'octubre de 2016)

Comentaris