BARCELONA REFERENT D'ACOLLIDA DURANT LA GUERRA CIVIL

El cop d'estat provocat per alguns militars i civils de dretes mesos després del triomf de les forces republicanes d'esquerres (a Catalunya Front d'Esquerres i a l'Estat espanyol Frente Popular), règim legítim sorgit de les urnes de les eleccions legislatives del 16 de febrer de 1936, va provocar una guerra civil que va durar quasi tres anys. El territori de la República Espanyola es va dividir en dos. Per una banda, l'espai controlat pel bàndol sollevat i per l'altra el fidel a la legalitat republicana. A Catalunya la legalitat republicana va durar, en part, fins el 9 de febrer -darrer dia de l'ocupació dels rebels de tot el territori català- en arribar a la frontera pirinenca l'exèrcit franquista. Durant la República en guerra les lleis i la voluntat democràtica dels governs i del poble estava subjecte a la Constitució del 1931. I en el cas de Catalunya amb l'Estatut d'Autonomia del 1932. Són els rebels els que ataquen la legalitat establerta per les urnes.

Bombardeig per part de l'aviació feixista italiana a la Barceloneta, el 29 de maig de 1937. Carlos Pérez de Rozas / AFB.
La guerra va comportar mort, fam i por. La població civil en va ésser una de les més perjudicades. El cas de Barcelona així com d'altres poblacions del litoral català n'és un bon exemple. La barbàrie de l'aviació feixista italiana va deixar un rastre sanguinari de grans proporcions. Barcelona va ésser atacada de forma permanent, a voltes durant dies continus. Les bateries antiaèries del Carmel no van donar a l'abast. Els feixistes italians tenien la base d'operacions de la seva aviació a l'illa de Mallorca, la qual va ésser sotmesa al règim dels sollevats des de l'inici de la guerra. Encara és l'hora que l'Estat italià reconegui els fets i dignifiqui a les víctimes. Seria una reparació moral honoraria als familiars dels morts. Ni oblit ni perdó, dignificació. 

Edifici destruït pels efectes del bombardeig del 17 de març de 1938, situat ala Gran Via d eles Corts Catalanes amb carrer de Balmes. Carlos Pérez de Rozas / AFB.

Un dels bombardeigs més mortífers que va patir la ciutat de Barcelona fou els dies 16, 17 i 18 de març de 1938. El més sagnant de tots va ésser del de les 13:58 hores del 17 de març. Una de les bombes va caure sobre un comboi de l’Exèrcit Republicà ple de munició, el qual just estava creuant per la Gran Via de les Corts Catalanes a l’alçada de la Rambla de Catalunya i a tocar del teatre Coliseu. L'alcalde de Barcelona, Hilari Salvadó i Castell, en declaracions al Diari de Barcelona (21 de març de 1938) afirmava que en els tres dies de bombardeig 875 persones havien mort —512 homes, 245 dones i 118 infants— així com aproximadament 1.500 persones havien resultat ferides.

Malgrat l'horror de la guerra la ciutat de Barcelona continuava bullint d'activitat social i cultural. Si és vol amb entrebancs i paralitzacions pels bombardeigs, però ferma en voler seguir funcionant. Els cinemes i els teatres eren oberts, els cafès malgrat les restriccions del conflicte bèl·lic servien les taules, les fàbriques fumejaven, el transport públic – col·lectivitzat- recorria carrers i places, les diades reivindicatives com l'Onze de Setembre reprenien la commemoració sota un estol d'arrengades patriòtiques contra els sollevats... Les cartelleres teatrals i cinematogràfiques eren farcides de propostes. El cinema privat fou pràcticament inexistent a la zona republicana. Tot era en mans del Govern de la Generalitat o dels partits polítics i sindicats del bàndol republicà. Aquests oferien documentals i pel·lícules per a engrescar la moral del públic assistent així com a alliçonar-los a defensar-se en cas d'atac aeri o com utilitzar un fusell. També s'oferien les gestes de l'exèrcit republicà en el fronts de guerra. Tot i això, de gestes poques, ja que en molts casos l'exèrcit es retirava forçat per l'avenç de les tropes enemigues. 

Logotip de la Junta Local de Defensa Passiva de Barcelona

D'altra banda, les sirenes de les fàbriques deixaren de sonar per no confondre a la població civil en els avisos de bombardeigs. Els cotxes circulaven de nit amb els llums apagats i els cafès nocturns seguien la mateixa premissa per tal de no donar pistes en cas d'atac aeri. Es construïren refugis o s'adaptaren soterranis, cellers o fresqueres particulars per aixoplugar als ciutadans davant les continues ràtzies de l'aviació feixista. Molts d'aquests refugis foren construïts inicialment pels veïns i més tard l'ajuntament i la Generalitat regularitzaren la seva construcció. Es crea el 9 de juny de 1937 -onze mesos després de l'inici de la guerra- per decret de la Generalitat de Catalunya la Junta de Defensa Passiva de Catalunya, sota el control del Departament de Treball i Obres Públiques. Dos mesos després es creà la Junta Local de Defensa Passiva de Barcelona sota l'hospici de l'Ajuntament de Barcelona, dirigit pel republicà Hilari Salvadó. La Junta fou presidida pel regidor d'ERC Josep Escofet i subjecte a la comissió d'Urbanisme i Obres del consistori barceloní. Comissió dirigida pel regidor cenetista Manuel Muñoz Díaz. La Junta Local havia de tenir cura de tots els refugis de la ciutat. Barcelona va ésser capdavantera en la construcció de refugis a nivell català i espanyol. L'Ajuntament edità l'agost de 1937 el llibret Defensa Passiva Antiaèria: La tasca de l'Ajuntament de Barcelona. Es projectaren nous refugis que no s'arribaren a construir pel desenllaç de la guerra. En finalitzar la contesa bèl·lica el règim feixista del general Franco va salvaguardar i refer alguns refugis en previsió d'un atac aeri durant la Segona Guerra Mundial. Finalment, Espanya no va participar el magnicidi dels anys quaranta del segle passat. Els refugis havien de tenir com a mínim dues entrades i construïts generalment en forma de L per tal d'evitar les ones expansives de les bombes. Disposaven de serveis bàsics com latrines, farmaciola i bancs per seure, atès que moltes vegades l'espera del cessament dels bombardeigs s'eternitzava. Tenien enllumenat públic i els materials de construcció eren, en la majoria dels casos, de molt bona qualitat. Es preveia que en finalitzar la guerra serien reutilitzats per la xarxa de clavegueram així com a magatzems, banys públics i de serveis d'infraestructures urbanístiques. En l'actualitat alguns d'aquest refugis són rehabilitats i museïtzats. Es calcula que se n'arribaren a construir més de mil, dels quals molts no es finalitzaren.

Refugiats de guerra a Barcelona. Carlos Pérez de Rozas / AFB.
Segons les recents recerques del catedràtic d’Història Contemporània de la UAB, Joan Serrallonga, es calcula que a l’agost de 1938 Barcelona acollia unes 318.000 persones (Refugiats i desplaçats. Dins de la Catalunya en guerra -1931-1939-). Eren desplaçats i refugiats que fugien de l’avençada de les tropes franquistes en territori republicà. La majoria foren acollits en dependències municipals —en gran part en els pavellons de l’Exposició Universal de 1929— i uns 1.000 infants madrilenys que quedaren sota la tutela de l’Ajuntament. Tanmateix, segons Serrallonga, a Catalunya s’hi desplaçaren quasi un milió de refugiats, a finals de la guerra. En finalitzar la guerra a Catalunya molts d'aquests desplaçats -conjuntament amb republicans catalans- van haver de patir un nou exili en terres franceses. Uns 500 mil aproximadament. Aquells que no pogueren romandre en cases particulars o tenien l'avinentesa de disposar d'un passaport diplomàtic foren internats en camps de concentració francesos, com el de la platja d'Argelers al Rosselló. Amb l'ocupació de França per part de l'exèrcit alemany molts foren traslladats als camps d'extermini nazis. D'aquests camps pocs en sobrevisqueren. Un bon recull de testimonis que van viure l'horror de l'holocaust és l'excel·lent llibre de Montserrat Roig Els catalans als camps nazis. D'altres, els que tingueren més sort, pogueren fugir i exiliar-se en països llatinoamericans o a l'antiga URSS. I els més afortunats a Anglaterra i als Estats Units d'Amèrica.

Aquesta exemplaritat de la ciutat de Barcelona envers l'acollida de refugiats i desplaçats, que fugien del bàndol dels sollevats contra el legítim règim democràtic de la República, ens ha de servir d'exemple en uns moments on l'Estat espanyol i Europa posen traves als que són obligats a marxar degut a la guerra de Síria, d'altres guerres i de la fam i la misèria. Honora que en moments de targetes de racionament, de bombardeigs constants i de mort Barcelona acollís amb dignitat republicans i republicanes d'arreu de l'Estat.

Pau Vinyes i Roig





Comentaris