EXPOSICIÓ "PASSAT, PRESENT I FUTUR DEL REC COMTAL" A CAN FABRA


El Rec Comtal és un dels grans protagonistes de la història del Pla de Barcelona: durant segles va condicionar el conreu dels camps i després, gràcies a aquest, es van situar les primeres indústries impulsades per l’energia hidràulica. Per tant, va ser un element decisiu en la configuració de la vida social i econòmica de la zona.

Com s’apuntava al catàleg de la històrica exposició del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias del 1987: “Rec Comtal és el nom que rebia la canalització d’aigua derivada del riu Besòs, prop de Montcada, i que es dirigia a Barcelona tot seguint la línia del mínim pendent i la terrassa quaternària de torturà que la limita. La sèquia travessava els antics termes municipals de Sant Andreu i Sant Martí, fins arribar a la ciutat.”


Tres nens pescant capgrossos al Rec Comtal, entre 1931-1936. Miquel Vinyes / Fons Família Vinyes-Roig.
La seva existència es remunta al segle X, quan el comte Mir (954-966) reféu el preexistent aqüeducte romà per abastir els molins que hi havia al seu pas (13 en tot el seu traçat i 3 en l’àmbit andreuenc: Finestrelles, Vallbona i el de Sant Andreu de Palomar, que funcionà fins al segle XX). Així doncs, abans que el Rec Comtal existís com a tal, els romans ja havien aprofitat aquell ramal d’aigua del Besòs i aquell pendent per, probablement, abastir d’aigua Barcelona. El recent moviment de terres provocat per les obres que s’han dut a terme a la zona entre les casernes i les vies del tren ha fet aparèixer una part de l’esmentat aqüeducte romà, restes que encara estan pendents d’una investigació en profunditat i que avui estan en un deficient estat de conservació.

Casal Nou del Molí del Rec vers el 1940. Tomàs Fàbregas / Arxiu CEII.
Manel Martín (2010) explica: “A partir del segle XVIII els aprofitaments es veurien intensificats i ampliats. Del 1703 data l’origen de la utilització del canal com a recurs de subministrament d’aigua per a la ciutat. Ben aviat es convertiria en l’únic mitjà amb el qual podia comptar el nou barri del Raval per tenir aigua pública oferta per l’Ajuntament. D’altra banda, va permetre estendre el regatge i intensificar els conreus i va condicionar la instal·lació d’un bon nombre de fabriques.”

El Rec encara és un element de record nostàlgic de la gent gran, ja que era un dels indrets més apreciat pels joves per passar les llargues i asolellades tardes dels mesos estivals.

Invitació de l'exposició "Passat, present i futur del Rec Comtal". Imatge d'autor desconegut / Fons Assumpció Castellet.
Per tal de preservar el llegat i la seva memòria, salvaguardar el present i enfortir el futur d'aquesta canalització d'aigua s'ha organitzat una exposició sota el títol "Passat, present i futur del Rec Comtal" al Centre Cultural de Can Fabra de Sant Andreu de Palomar, la qual romandrà oberta fins el 29 de març de 2018. Comissariada per l'historiador Manel Martín, gran coneixedor de la història de l'aigua al Pla de Barcelona i autor de diversos llibres sobre la temàtica. L'exposició ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésias amb el suport del Districte de Sant Andreu de l'Ajuntament de Barcelona i AGBAR. Hi han col·laborat diverses entitats i centres d'estudis de l'àmbit barceloní. La mostra serà inaugurada el proper divendres 9 de febrer, a les 19 hores. en aquest enllaç hi trobareu les conferències i visites guiades al voltant de l'exposició:

Pau Vinyes i Roig
(Text del Rec Comtal publicat a "L'Abans de Sant Andreu de Palomar. Recull gràfic 1880-1976")

Comentaris

Unknown ha dit…
Molt ben explicat. Una forma molt didáctica per conèixer la història de Sant Andreu del Palomar i entorns. Gràcies!
Quicorubi ha dit…
Ja era hora que es fes un reconeixement public al Rec Comtal com Deu mana.Va ser una infraestructura vital i un referent per l'agricultura d'aleshores i el proveiment d'aigua.A mans del Santandreuenc Pau Vinyes i Roig esta molt ben explicat.
OPINIÓ ANDREUENCA ha dit…
Gràcies. Entre tots ho farem possible!

Salutacions.

Pau