NOVES IMATGES DE L'ESCOLA BRESSOL MAR

Fent recerca d'hemeroteca qui escriu aquestes línies ha descobert noves imatges de l'escola bressol Mar, inaugurada el 16 d'abril de 1934  en plena Segona República. L'escola, en ple funcionament, és situada al carrer de Castellbell fent cantonada amb Sòcrates, a Sant Andreu de Palomar (Barcelona). Les imatges en qüestió van ésser publicades a la revista del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya Nova Ibèria, dirigida pel publicista i escriptor Jaume Miravitlles -aleshores cap del Comissariat-, en el número de febrer de 1937. Són tres imatges - una d'elles ja publicada en a L'Opinió Andreuenca- que ens mostren l'escola per dins amb el personal educatiu fent les seves tasques pedagògiques i sanitàries. L'article fa referència al Segell Pro-Infància, gràcies al qual es van poder dur a terme polítiques educatives en favor de les famílies de les barriades obreres. Segurament Josep Dencàs, conseller de Sanitat de la Generalitat de Catalunya l'abril de 1934, en fou un dels impulsors. Dencàs nascut a Vic, però des dels dos anys resident a Sant Andreu de Palomar,  en la seva etapa com a conseller de Sanitat  va promoure diverses actuacions en territori andreuenc, com la Casa Bloc o la biblioteca infantil de la plaça de les Palmeres .

En aquest article publicat a L'Opinió Andreuenca l'abril del 2015 hi trobareu més informació d'una de les primeres  llars infantils públiques de Barcelona. Les fotografies que publiquem són dels fotògrafs Estorch (Joan o Pere -pare i fill respectivament-, atès les imatges no esmenten qui dels dos en té l'autoria), professionals de la fotografia d'aquells moments, com en Josep Maria Sagarra i Plana, Agustí Centelles, Antoni Arissa -andreuenc de naixement- , Josep Brangulí...Els Estorch van realitzar treballs per a diverses administracions i concretament per al Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona. En època de la República aquest servei va estar sota responsabilitat de la Generalitat de Catalunya. Dirigit en els seus inicis per l'arquitecte Jeroni Martorell i Tarrats. Una part important de la missió inicial del Servei va ser la consecució d'un inventari gràfic per a catalogar els béns artístics, de manera que fes possible per una banda la seva identificació, estudi i revalorització, i per l'altra la possibilitat d'establir línies d'actuació envers la seva permanència. Actualment el servei rep el nom de Servei Arquitectònic de Patrimoni Local (SAPL), depenent de nou de la Diputació de Barcelona.

El pare, Joan Estorch, també va fer treballs per encàrrec per la Biblioteca de Catalunya. Sabem que entre 1925 i 1941 va rebre els encàrrecs, atès consten les factures i els treballs realitzats. De nou trobem un dels Estorch, en Pere, treballant activament com a fotògraf a inicis dels anys quaranta del segle passat, en ple franquisme. L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona en custòdia bona part del seu llegat. Pere Estorch va estar en actiu professionalment fins la seva jubilació el 1964. Cosa que ens demostra que no va ésser depurat pel règim franquista. Les imatges que us presentem van ésser realitzades per encàrrec de l'esmentat Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. I, si no anem errats, és la primera vegada d'ençà la finalització de la guerra civil que retornen a la llum pública més enllà de l'hemeroteca. 


Imatge de l'escola per dins. Nova Ibèria / Estorch.

Antoni Alier Torrents és l'autor de l'article. A la imatge, un infant es pesat per unes de les professionals de l'escola. Nova Ibèria / Estorch.

Sala de bany de l'escola bressol Mar. Nova Ibèria / Estorch.

Sala de bressols. Nova Ibèria / Estorch.

La revista Nova Ibèria ha estat consultada a través del portal d'Internet ARCA, el 16 de febrer de 2018.

Pau Vinyes i Roig

Comentaris