EL POETA JOAN BROSSA I SANT ANDREU DE PALOMAR

El 19 de gener de 2019 es commemora el centenari del naixement del poeta barceloní Joan Brossa i Cuervo (19 de gener  de 1919-30 de desembre de 1998). Brossa va venir per darrera vegada a Sant Andreu de Palomar el 5 d'octubre de 1997, convidat oficialment per la Comissió d'Homenatge a Ignasi Iglésies. El motiu fou l'acte de recordança al dramaturg i poeta andreuenc Ignasi Iglésias en motiu de l'aniversari de la seva mort (val a dir que sempre es commemora el diumenge abans de la data de la defunció, el 9 d'octubre de 1928, en cas que aquesta no s'escaigui en dia festiu). L'acte es  realitza davant de la seva la tomba, situada al Cementiri de Sant Andreu de Palomar. Consistí en una ofrena floral per part de les entitats i institucions i partits polítics -tret del PP- i la llegida d'una selecció de poemes del poeta dels humils acompanyats pel guitarrista Lluís Maria Morera. Entre els rapsodes el malaguanyat actor Joe Forga, mort prematurament als quaranta-nou anys. 

Un alumne de l'escola municipal Ignasi Iglésias llegeix un poema del dramaturg andreuenc. D'esquerra a dreta: Pepa Llopis, muller de Brossa, el poeta Joan Brossa i l'historiador Pau Vinyes i Roig, presentador de l'acte. AUTOR DESCONEGUT / ARXIU CENTRE D'ESTUDIS IGNASI IGLÉSIAS
A l'acte hi participaren més de 60 entitats andreuenques i les autoritats municipals del moment, com Joan Pallarès-Personat, conseller de Cultura del districte novè i l'Ernest Maragall i Mira, aleshores president del Consell Municipal del Districte de Sant Andreu. En finalitzar els actes del Cementiri es procedí a visitar la seu del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, lloc de naixença de l'autor d'"Els vells", i tot seguit en l'audició d'una ballada de sardanes a la plaça de les Palmeres. En finalitzar l'homenatge s'organitza un dinar al Restaurant Celler dels Avis. En sortir del restaurant el fotògraf de La Sagrera, Xavier Basiana i Vers, immortalitza la trobada amb el poeta amb una imatge de grup -que tot seguit reproduïm-.

Membres del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias amb Joan Brossa. D'esquerra a dreta i amb la responsabilitat i ofici de l'època de la imatge: Jaume Seda, president del CEII i historiador; Joan Pallarès,conseller de Cultura del Districte de Sant Andreu; Jordi Rabassa, historiador; Joan Brossa, poeta; Magí Travesset, arqueòleg; Joe Forga, actor; Salvador Casas, preservador de la cultura andreuenca; Pau Vinyes i Roig, redactor del Sant Andreu de Cap a Peus i futur historiador i Xavier de la Cruz, fotògraf. 5 d'octubre de 1997. Autor XAVIER BASIANA/ ARXIU PERSONAL.
Dedicatòria de Joan Brossa a Pau Vinyes i Roig. FONS FAMÍLIA VINYES-ROIG.
Qui escriu aquestes ratlles realitzà la crònica de la jornada així com una breu entrevista, efectuada entre plat i plat al Celler dels Avis. Brossa dedicà un petit poema visual a l'autor de l'entrevista i a la revista Sant Andreu de Cap a Peus, lloc on fou publicada la conversa l'octubre del mateix any. Fer notar que a l'entrevista hi ha un petit error: on diu "daïdora" ha de dir "deïdora". Reproduïm l'article i l'entrevista publicada en la revista veïnal. Joan Brossa deixava molt clar , a l'entrevista, que no posaria els peus fins que el Teatre Nacional de Catalunya no estrenés una obra d el'Iglésias. Joan Brossa moriria al cap d'un any i dos mesos, a Barcelona, i no pogué veure l'estrena de La barca nova, la primera peça teatral d'Ignasi Iglésias estrenada al TNC el 2004, en vida. La seva poesia ens ha quedat com tresor i gaudi. 

Des de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar se li va fer arribar a en Brossa la revista Sant Andreu de Palomar de Cap a Peus, editada per l'entitat veïnal. Pepa Llopis, companya del poeta, dies més tard feia arribar una nota a l'autor de l'article, la qual reproduïm tot seguit.


Escrit de Pepa Llopis en agraïment per haver rebut la revista Sant Andreu de Cap a Peus i per les atencions rebudes en l'homenatge a Ignasi Iglésias. Fons Família Vinyes-Roig.
Pau Vinyes i Roig
Historiador

Comentaris