SANT JORDI A SANT ANDREU DE PALOMAR


Enguany la celebració de la Diada de Sant Jordi serà ben especial. No hi haurà parades de llibres i de roses als carrers i places de Catalunya. Tot serà virtual. Un estrany virus ens ha fotut la festa del llibre i la rosa enlaira. Tanmateix, no la deixarem de celebrar. Ens va la dignitat i l'honor de preservar una de les diades més entranyables del nostre país. A Sant Andreu de Palomar i arreu de Catalunya han sorgit iniciatives ben engrescadores, malgrat tot, que ens faran més propera la Diada. Arreu del territori ha sorgit la proposta de llibreries obertes amb la finalitat de poder aconseguir exemplars de llibres per encàrrec i un cop passada la pandèmia poder recollir-los a la llibreria escollida. A Sant Andreu de Palomar tenim les llibreries Dit i Fet, Canales, Abacus, La Tribu i els quioscs de la Rambla, de Can Fabra, de la plaça del Comerç, del carrer Gran,.... que també oferiran el seu peculiar Sant Jordi. Les llibreries a través de llibreries obertes i els quioscs oberts. En l'àmbit del món editorial tenim Llop Roig. Llibres i Cultura que ofereix una promoció especial per Sant Jordi de 2x1, és a dir dos exemplars al preu d'un (el segon d'igual o inferior preu que el primer). Hi ha d'altres plataformes per a adquirir llibres online, però hem posat les que hem cregut més idònies pel seu contingut i proximitat amb el poble. 

Una parella en la Diada de sant Jordi de 2018. Foto Manuel A. Raigada.

Una mica d'història de la Diada

La Diada de Sant Jordi és commemora arreu de Catalunya com a festa nacional sense ser dia festiu. La celebració s’esdevé el 23 d’abril i en ella s’escau el Dia del Llibre i la Fira de Roses, símbols de l’amor i de la divulgació de la cultura. Des de temps medievals que la llegenda del drac i sant Jordi que és present en la iconografia catalana així com en d’altres territoris del món com Aragó, Anglaterra i Grècia.  Des de 1456 que Sant Jordi és el patró de Catalunya. És amb la Renaixença que la festivitat i celebració de la diada va assolint protagonisme en el món intel·lectual i cívic del país. No serà fins a la dècada dels anys vint del segle passat que l’escriptor valencià Vicent Clavell i Andrés, director de l’editorial Cervantes, proposarà a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d’Editors i Llibreters realitzar una festa en honor al llibre. La primera data serà el 7 d’octubre de 1927. Dos anys després, coincidint amb la data de la mort de l’escriptor castellà Miguel de Cervantes i el dramaturg anglès William Shakespeare, la festa es traslladarà al 23 d’abril, compartint efemèride amb les roses. El 1981, la festa coincidirà amb el desés del periodista i escriptor català Josep Pla. El 1995, la UNESCO declarava el 23 d’abril com a Dia Mundial del Llibre i dels Drets de l’Autor. Aquest fet va reforçar encara més la celebració de la Diada de Sant Jordi a Catalunya.

La plaça d'Orfila durant la Diada de Sant Andreu de 2018. Foto Galdric de Rocabruna.

L’any 1993, la Comissió Cívica del Mil·lenari del Poble de Sant Andreu de Palomar editava el llibre Història de Sant Andreu de Palomar en còmic aprofitant la Diada de Sant Jordi. Amb textos de Joan Josep Busqueta, Martí Pous, Pau Vinyes i Jaume Seda i il·lustracions de Paco Massip. I en anys posteriors molts escriptors i historiadors andreuencs han fet ús de la festivitat per a publicar els seus  llibres. 

Arran del mil·lenari andreuenc es va publicar el llibre Història de Sant Andreu de Palomar en còmic. Editat per la Comissió Cívic del Mil·lenari del Poble de Sant Andreu de Palomar.

Durant els anys cinquanta i seixanta a la Rambla de Fabra i Puig es muntava una fira del llibre dins d’un envelat, la qual va deixar de realitzar-se arran de la desaparició del passeig central. Anys després els set territoris del Districte de Sant Andreu organitzen estands i parades amb les llibreries de la zona i entitats veïnals, culturals, de lleure i socials venen roses per a reforçar la dinàmica associativa dels seus centres. La Biblioteca Ignasi Iglésias va ésser la primera en oferir el seu estand als autors i a les autores locals per a signar exemplars dels seus llibres així com a per a promocionar-los.

Pau Vinyes i Roig

Article publicat (i ampliat) al llibre L'Abans del Districte de Sant Andreu. Recull gràfic 1960-1997. El Papiol: Editorial Efadós, 2020

Comentaris