L’any 1982, un grup de veïns i de veïnes fundaren l’Arxiu Històric de Sant Andreu de Palomar. Entre els fundadors hi havia Martí Pous –president de l’entitat fins a la seva mort el 1997–, Josep Bota, Jordi Sacasas, Jaume Seda, Carme Brossa, Manuel A. Raigada i Núria Postico. L’associació s’hostatjava en una de les sales del Centre Cívic de Sant Andreu i tenia com a finalitat l’estudi i la salvaguarda del patrimoni historicoartístic de l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar i el pla de Barcelona. Amb la creació de la Xarxa d’Arxius Municipals de Districte el 1987, l’entitat va canviar de nom i passà a anomenar-se Centre d’Estudis IgnasiIglésias (CEII) en honor del dramaturg i poeta andreuenc. Ocupava un dels baixos de la casa natal del poeta dels humils, al carrer d’Ignasi Iglésias núm. 33.
Membres de la Junta Directiva del CEII. Inauguració de l'exposició "Passat, present i futur del Rec Comtal", a la sala d'exposicions d'Antoni Arissa i Asmarats de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra, l'any 2018. Jordi Esplugas i Abós.
Entre les primeres activitats hi hagué
l’exposició sobre les indústries andreuenques, realitzada al Centre Cívic a
mitjan anys vuitanta, i la mostra sobre el Rec Comtal, duta a terme l’any 1987
a les antigues cotxeres del carrer de les Monges -avui antics cinemes Lauren-,
amb la qual es va iniciar la recuperació i dignificació del llegat de la séquia
d’origen medieval però amb antecedents romans. Participà de forma activa en els actes del mil·lenari de la parròquia de Sant Andreu de Palomar (991-1991) i en la commemoració del centenari de l'annexió del poble de Sant Andreu de Palomar ala ciutat de Barcelona (1897-1997).
Conferència del periodista Josep Maria Huertas i Claveria, durant la concessió del Premi Juvenil Martí Pous, l'any 2002. Auditori de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. d'esquerra a dreta: Josep Busqueta, Josep Benet, Jaume Seda, Ferran Julián, Eugeni Forradellas, Mercè Tatjer i Manel Martín. Xavier de la Cruz i Sala / Arxiu CEII.
Des de l’any 1989 edita la revista Finestrelles i el monogràfic Llibre de Finestrelles, que és una eina de divulgació científica de primer ordre a escala local. Durant un curt període va publicar la revista trimestral Forat del Vent. També ha organitzat conferències, cursos d’història i d’humanitats, itineraris guiats per historiadors del centre, exposicions –entre les quals destaquen les dedicades a la nevada del 1962, a la Festa Major de la població, a la Guerra de Successió Espanyola arran del 300 aniversari del setge de Barcelona del 1714 i a la figura de l’historiador i capellà Joan Clapés en els 75 anys de la seva mort. També és l’entitat capdavantera de l’homenatge a Ignasi Iglésias, efemèride que es du a terme al voltant de la commemoració de la seva mort, la qual s’escau el 9 d’octubre.
Ofrena Floral a la tomba d'Ignasi Iglésias, cementiri de Sant Andreu de Palomar, l'any 1997. D'esquerra a dreta: Pepa Llopis, Joan Brossa, Pau Vinyes i Roig, i l'alumne de l'escola Ignasi Iglésias, llegint un poema del dramaturg andreuenc. Autor desconegut / Fons Família Vinyes-Roig.
Durant la tramitació de la divisió territorial de Barcelona en els 73 barris actuals i la catalogació del nucli antic, va assessorar el districte de Sant Andreu. Des de l’any 2011 és l’encarregat d’organitzar els actes de l’11 de Setembre a Sant Andreu de Palomar, en què es fa l’ofrena al Sant Crist dels Segadors, estendard utilitzat pels pagesos durant la revolta dels segadors del 1640 i cremat arran de la Setmana Tràgica del 1909. El 2014, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias va rebre el Premi Sant Andreu.
Martí Pous i Serra (1910-1997). Fundador i primer president del CEII. Autor desconegut / Fons Família Pous-Llambí.
Els reptes de futur de l’entitat memorialista són la protecció i dignificació de les cases del carrer del Pont com a espai de memòria històrica de Sant Andreu de Palomar i centre d’interpretació del Rec Comtal. També la rehabilitació de la Capella del Sant Crist dels Segadors -declarada Bé Cultural d'Interès Nacional- com a referent memorialista de la Guerra dels Segadors, edifici situat a la banda esquerra de l’actual temple parroquial.El 2021 l'entitat homenatjà a l'advocat, historiador i polític Josep Benet i Morell (1920-2008), en el centenari del seu naixement -commemorat un any després per culpa del Covid. Josep Benet, va viure part de la infantesa i la joventut a Sant Andreu de Palomar. D’altra banda, membres de l’entitat han col·laborat en el llibre sobre els 150 aniversari del naixement del poeta, dramaturg, polític i escenògraf Ignasi Iglésias (1871-2021), amb una mirada actualitzada de la seva obra i el seu llegat humanístic. I, el monogràfic Llibre de Finestrelles d’enguany està dedicat als 125 aniversari de l'annexió del poble de Sant Andreu de Palomar a la ciutat de Barcelona.
Exposició "Ignasi Iglésias (1871-1928). La vigència d'un mite oblidat", produïda i coordinada pel CEII, en la seva itinerància al Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar, l'any 2021. Galdric de Rocabruna i Pi.
El dissabte 26 de novembre de 2022 commemorà els 40 anys d'existència com a entitat, amb un acte celebrat al teatre de la SCE La Lira, en que hi participaren els historiadors Manel Martín Pascual, Jordi Sànchez i Ruiz, Mercè Tatjer i Mir, i Queralt Solé i Barjau. També fou homenatjat el fundador del centre Martí Pous i Serra, amb la participació de Lluís Pous i Llambí, fill; i Meritxell Casadesús i Insa, historiadora de l'art. En el transcurs de l'acte van ser honorats Jaume Seda i Mariné, expresident del CEII, i Joaquim Pujol i Radigales, extresoser CEII, per la seva dilatada trajectòria dins d el'entitat i la seva gran tasca en pro de Sant Andreu de Palomar. El grup de teatre Silenci Absolut de l'Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar va oferir un petit tast de l'espectacle "Ignasi Iglésias, reviu !" i com a cloenda l'actuació de l'Orfeó La Lira.
40 anys d'història que són el reflex de 40 anys de vida andreuenca. Sense el CEII no entendrem les reivindicacions per la salvaguarda del patrimoni i la memòria històrica de Sant Andreu de Palomar.
Pau Vinyes i Roig
Comentaris