MERCERIA PERELLÓ, CENT ANYS COSINT I VESTINT ANDREUENCS I ANDREUENQUES

Enguany es commemoren els cent vint-i-cinc anys del naixement de Montserrat Cura i Vidal, la fundadora i copropietària  de la Merceria Perelló, botiga que també aquest any commemora els cent anys de vida. Montserrat Cura va néixer al Poblenou, al carrer de Marià Aguiló, i era filla de forners i germana  de dues noies i un noi. El noi va heretar el forn. Les dues filles petites, la Marcelina i la Montserrat, se les empesquen per obrir un nou negoci. Dit i fet, adquireixen una antiga merceria a l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar. Segons l’escriptura de la compra-venda: “Que con fecha diez y seis de Abril del corriente año (1923) las referidas hermanas Dª Marcelina y Dª Montserrat compraron  por partes iguales  y proindiviso á D. Francisco Elias  el establecimiento  merceria  que el mismo  tenia instalado en la tienda de la casa señalada  con el número doscientos  sesenta y uno en la calle de San Andrés de la presente ciudad (barrio de San Andrés de Palomar).” Francesc Elias, era al mateix temps el primer llogater i propietari del Bar Petit Versailles, situat als baixos de l’edifici de can Vidal, just davant de la plaça del Comerç.

Montserrat Cura i Vidal, cofundadora de la Merceria Perelló. Fons Merceria Perelló.

La Montserrat, amb una exquisida educació, pianista, llegidora de llibres en català i castellà i amb un bon domini de l’esperanto,  se n’amora de Ramon Perelló i Miquel, un comerciant i representant de mitjons de l’empresa Punto Blanco, que sovintejava per feina la merceria. El matrimoni s’oficialitza el 1926 a la parròquia de Sant Andreu de Palomar i el dinar es realitza al mític restaurant barceloní de Can Culleretes. Com solia passar l’home és qui dona nom a l’establiment. Tanmateix, no serà fins el 1956, segons Ramon Genís Martínez i Perelló, que la botiga lluirà el rètol de Merceria Perelló. El negoci va créixer a poc a poc, sense cap pretensió de creixement agosarat. 
 

Façana de la Merceria Perelló  a finals de  la dècada dels anys cinquanta del segle XX. Fons Merceria Perelló.

El matrimoni  tindrà tres fills: Ramon (1927), Concepció (1930) i Pere Perelló i Cura (1932). Tots tres han pogut gaudir en vida  de la celebració centenària de la merceria. La Concepció es casarà amb Pedro Martínez i Carrasco, mestre torner, amb qui tindrà tres fills, en Pere, mestre a l’escola Mare de Déu dels Àngels de la Sagrera; Ramon Genís, actual regent amb la seva dona de la botiga; i en Francesc Xavier  Martínez i Perelló, mort en un accident de cotxe el 1993.

Actualment al capdavant de la merceria hi ha en Ramon Genís Martínez i Perelló i la seva dona Elena Torres i López. Els descendents no s’hi dediquen, atès tenen d’altres professions i  els actuals botiguers segurament seran els darrers en obrir cada matí no festiu la persiana de la botiga. Tres generacions hauran passat pel taulell de la botiga.

La clientela acostuma ser majoritàriament dones. I els productes amb més demanda són la roba interior -calcetes, calçotets, sostenidors,...-, les samarretes, els mitjons i la merceria clàssica -costura, labors, punts de creu,... També gorres, bufandes i banderes que es venen per metres.

 

Nevada de Nadal de 1962. Fons Merceria Perelló.
 

En Ramon Genís, ens comenta que durant el franquisme venien banderes espanyoles i un cop recuperada la democràcia la catalana i la republicana. Arrel del procés independentista de 2017 un client els hi va demanar una roja y gualda, i van decidir comprar un rotlle per si es venien més, però al cap d’un any ningú els hi comprava. En canvi de catalanes en van vendre a dojo.

El 1998  van ser guardonats per l’Eix Comercial de Sant Andreu pels seus 75 anys de trajectòria comercial i el 2000 van ser seleccionats amb el distintiu de Merceria amb accent de qualitat  atorgat pel Gremi de Merceria al Detall de Catalunya i per l’Associació Empresarial de la Merceria i la Fornitura (ASEMFO). I un any després, l’Ajuntament de Barcelona els declarava Comerç de l’any.

 

Contracte de lloguer de 1923. Fons Merceria Perelló.

El 18 de gener, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de Montserrat Cura i Vidal (1898-1958), la família Perelló va guarnir l’aparador de l’establiment amb fotografies antigues i material de la centenària merceria per tal de commemorar l’efemèride. A l’acte hi van participar amb parlament Ramon Genís Martínez Perelló en nom de la família, Pau Vinyes i Roig del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, Vanessa de l’Eix Comercial i Montserrat Benedí i Altés, presidenta del Consell Municipal del Districte de Sant Andreu. Cent anys, no es fan cada dia. Per molts anys, Perelló!

Pau Vinyes i Roig

 

Comentaris