EL BAR VERSALLES ABAIXA EL TELÓ PER SEMPRE



Pels que som de Sant Andreu, ja sigui de tota la vida o adoptius, el bar Versalles ens és molt familiar. Ens és com un amic de l´ànima. És el casal del poble, on tots hi hem fet llargues estades i amics. Hem après a estimar Sant Andreu i la seva gent. Hi hem copsat el dia a dia del bategar andreuenc. Ha estat l´aixopluc de moltes iniciatives. En les seves taules hi van néixer i aixoplugar-se moltes empentes socials i culturals. Sense anar més lluny, el llibre " Sant Andreu de Palomar, més que un poble", obres de teatre, homenatges, conferències, xerrades i tertúlies, el projecte "Retrats per a la memòria.Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu.1939-1982", recitals de poesia...I com no les magnífiques i sonades campanades de final d´any. El Versalles al llarg dels més de 80 anys de vida ens ha donat alegria i ganes de viure. Les seves parets són la gran enciclopèdia andreuenca.Per això la seva pèrdua ens ofega i ens deixa orfes. Hem perdut més que un bar, hem perdut una part del nostre ser com a poble. Si estimem Sant Andreu de Palomar la pèrdua del Versalles ens dol moltíssim. No ens sabem avenir, no hi ha paraules per descriure aquest moments. Un servidor en escriure el llibre sobre l´ex-propietari d´aquest mític establiment, en Pere Heredero, hi va descobrir moltes coses màgiques del Versalles i de la seva gent. Emocions a flor de pell són les hores viscudes en aquell palau de l´amistat. Finalment els bancs i les caixes i la crisi han pogut vèncer i n´han esdevingut els amos i senyors del futur. En dibuixaran el nou esdevenidor. Allò que el temps no se´n dugué anys enrere les noves onades del ferotge capitalisme han guanyat la partida. No hi hagut temps afegit per poder marcar un darrer gol que permès classificar el Versalles cap a la final de la salvació econòmica. L´àrbitre ha assenyalat el punt i final un 12 de maig de 2009. Des d´aquestes modestes ratlles voldria homenatjar a tots els i les que han fet possible que el Versalles fos més que un bar. Els que amb suor i a empentes i rodolons van aixecar una il·lusió per fer-la realitat. La família Heredero - amb l´infatigable Pere al capdavant-, l´Eduar, la Montse, l´Andreu, en Leo , la Cristina i tota la colla de cambers i cambreres, clients i tots els que han fet possible arribar fins aquí. Tal com deia en Pere Heredero " al Versalles no hi ha clients, hi ha amics". Que les llàgrimes que avui cauen siguin la llavor de nous Versalles. L´orgull de ser andreuencs i andreuenques ha d´omplir estels d´esperances en aquest poble que ens ha donat alguns dels millors moments de la nostra vida.

Versalles t´hem estimat, t´estimem i t´estimarem sempre !!! En el record dels dies la memòria del Versalles hi serà ben present.

Bona nit.

A Sant Andreu de Palomar, 12 de maig de 2009 ( 01.50h de la nit)

Pau Vinyes i Roig
Historiador

Comentaris

Magda ha dit…
LA PUTA CRISI.......es molt trist, arrivar on havem arrivat......sempre recordarem en Pere.....i la resta,,i molts mes anys abans en Floren amb las quinielas......
Gregor ha dit…
A més d'ajudar bancs i caixes, les administracions públiques tindrien que ajudar a les botigues, bars, etc, emblemàtics i històrics a sobreviure, perquè aquests locals també són patrimoni de la nostre ciutat i de les nostres vides. Cada vegada tenim una ciutat més moderna i més merda (amb perdó)

Una abraçada Andreuencs, d'un del Raval (exiliat ara a un altre barri)
Júlia ha dit…
Òndia, m'has donat un disgust més. En aquests darrers anys he vist desaparèixer el poc que quedava de la ciutat que tingués una mica de personalitat i d'història.

El neo-porciolisme ha arribat a tot arreu, pel que veig.

Una llàstima.

Fa uns temps vaig veure una veïna de l'Eixample que recordava la lluita pel 'Xalet', la casa Golferichs, i com en aquella època van guanyar el pols a la gran constructora. 'Avui', deia 'no passaria i perdríem l'edifici, segur'.
Anònim ha dit…
No m'ho puc creure, realment és una noticia ben trist. Ho sento molt per la gent que ha posat tanta il·lusió i tanta feina en aquest projecte. El Versalles era un bar molt ben portat i ben pensat, és una pena que les deutes se l'hagin menjat.
I ara què faran? espero de tot cor que no s'atreveixin a posar-nos un banc, un Macdonal o una botiga del Zara en un lloc històric com és el Versalles. No ho podem permetre!
cristina lanau ha dit…
Ho sento moltíssim.
Amb la tancada de portes quedaran entre les parets, versos de Machado i Lorca, de Feliu Formosa, d'en Miquel Martí i Pol. Cerveses, rialles, tancades per fuites de gas inexistents per poder anar a ballar sevillanes al Poble Espanyol...i tantes i tantes hores VIVES...No me'n sé avenir. Versalles, Pere, Eduard, Montse &Troupe, Cristina i Andreu...us estimarem sempre i sempre tindrem a la memòria alguna cosa bona per a recordar enmig de tanta .... erda. Cris
Unknown ha dit…
Bueno, no es fácil decir desde Euskal Herria, como siento también el cierre de este emblemático local del que he podido disfrutar durante algunos momentos de su-mi vida. Si ha sido la crisis la desencadenante del ciere: no lo se, pero en cualquier caso, como decía la Bruja Averias: "muera el capital"
¿Para cuando el despertar?
Ana Arkía
Anònim ha dit…
NO POT SER!! EL VERSALLES NO HEM DE DEIXAR QUE VAGI ENS MANS D'UN ZARA, NI D'UN BANC..NI RES..!!
VOLEM EL VERSALLES PER EL POBLE!!
Anònim ha dit…
Acabo de passar per davant... és una pena tant gran, penso que l'escrit d'en Pau recull exactament tot el que sentim els que hem estimat estimem i estimarem sempre al Versalles!!! em sumo a les gràcies al Pere, Edu Montse, la meva Cris, el Leo...
Anònim ha dit…
No tot és el que sembla. Darrera el vergonyòs tancament del bar Versalles hi ha una història. La història d´un procès previ, que va des de l´agost del 99 fins al traspàs del negoci al seu darrer titular, que, al menys en part, l´explica, si no l´anticipa. I és una història marcada per la enveja i la mesquindat d´una prima dona vinguda a menys, i per la traició, els deliris i la incompetència d´ un farsant, que, en la millor tradició dels idiotes genials acaba enmerdant tothom i enfonsant-ho tot. Llàstima que ni l´Eduard, ni la Montse, ni el pobre Pere us la voldran explicar aquesta història, a la veritat, em refereixo,
Dr. Balari ha dit…
El Versalles ja va morir després de la reforma. Ni la gent ni l'esperit que hi havien abans van romandre amb el nou disseny. ¿Recollida de signatures? Tornarà a tancar al cap d'uns messos. No pot ressucitar allò que ja no té vida.
Anònim ha dit…
En primer lloc,vull disculpar-me per la meva ignorancia si m’erro en alguna cosa, però no seré politicament correcta, com ho han estat molts dels que han opinat fins ara.

Som molts els andreuencs que ja vem perdre el Versalles una vegada i que ens sap molt greu tornar-hi.
No crec que la crisi sigui el motiu del tancament del nou Versalles. El nostre Versalles havia estat sempre aquell punt de trobada, amb tot el seu caliu, per prendre una cerveseta i fer un mos.
Ara teniem una aposta de futur, un local modern i minimalista que hauria perdut l’esperit de sempre. Si hi afegim la falta de proximitat del personal, la quantitat de mà d’obra i la falta de dedicació, considero que el nou Versalles ha desaparegut per una mala gestió i no per la crisi. No es pot fer una inversió tal, un gir del negoci i a més pretendre que funcioni per si mateix i visqui només de la innovació.

Finalment, un petó molt fort pel Pere i família, em sap molt greu que vegis el teu Versalles buit i embargat però pensa que tots els andreuencs portem un trosset del teu Versalles i de tu al cor.
Anònim ha dit…
Bé, ara torna l'esperança, tornarem a tenir el nostre estimat Versalles al barri. Gràcies per no haver deixat que aquest lloc mític no es convertís en una sucursal bancària o un restaurant de menjar ràpid, o en un locutori!!

Estem desitjant que el Versalles torni a obrir les portes, serà una gran festa que es viurà amb molta alegria.

Cal dir que la reforma no del tot afortunada que es va fer darrerament, va tenir la seva part positiva. Va donar més vida nocturna al barri, que, a partir de les 12 de la nit sembla la Ventafocs, mort del tot.
Amb el Subversalles es va oferir al jovent i a la gent no tant jove, un espai on continuar de manera tranquil·la la nit.
Una copeta o una cerveseta acompanyada de bona música, era un bon punt! Això dóna vida al barri mancat de locals nocturns. Així no cal marxar a fóra, a un altre districte, ho teníem tot al costat de casa.

Un altre encert va ser la cuina, innovadora i tradicional a l'hora, oferia la possibilitat de prendre alguna cosa per degustar amb la gent i gaudir més encara del Versalles. Espero que en aquesta futura recuperació del bar, no es deixi de banda això que havia enriquit encara més el Versalles.

Amb molta esma per tornar al nostre estimat Versalles, gràcies!