LA BIOGRAFIA DEL PERIODISTA I POLÍTIC JOAQUIM VENTALLÓ EN LLIBRE PER SANT JORDI


L'historiador andreuenc Pau Vinyes i Roig treu a la llum, el proper Sant Jordi, el llibre Joaquim Ventalló i Vergés (1899-1996). Periodista, polític i traductor de Tintín al català. Fruit de la tasca de recerca de dos anys d'estudi. Entre les entitats col·laboradores hi trobem la Fundació Josep Irla, el Centre d'Història Contemporània de Catalunya, el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias. A nivell personal hi han col·laborat, l'historiador Jordi Rabassa i el fotògraf Xavier de la Cruz. Vinyes vol fer un reconeixement sincer per les facilitats obtingudes dels fills de Joaquim Ventalló, l'Eulàlia i en Joan,en l'elaboració de l'esmentat llibre.L'edita Duxelem, petita editorial especialitzada en història de contemporània de Catalunya.

Joaquim Ventalló i Vergés va ser director dels diaris L'Opinió i La Rambla. Va col·laborar, entre d'altres, als diaris : El Dia de Terrassa, La Publicitat, L'Esport Català, La Nau dels Esports, Mirador, La Vanguardia, Diari de Barcelona, El Noticiero Universal...I a les revistes: Presència, Tele-Estel, Recull de Blanes. Durant els anys 1931 i 1934 va ser regidor de cultura i Tinent d'Alcalde de Sant Andreu així com president de les Comissions Municipals de Cultura i de l'Aeroport de Barcelona - en aquest cas va ser l'impulsor del projecte de l'Aeroport Internacional de Barcelona-. L'any 1936 ha de fugir per por de ser assassinat per la FAI. Exiliat a França, tornarà a Barcelona l'any 1943. No puguen exercir de periodista fins l'any 1967. De l'any 43 al 67 hagué de fer de representant comercial. L'any 1964 comença a traduir els àlbums de les aventures de Tintín - fins el darrer àlbum amb 88 anys d'edat-. L'any 1984 rep la Creu de Sant Jordi.

Es preveu fer una presentació oficial del llibre a Barcelona i per diverses ciutats i pobles de Cataliunya.

Text: Galdric de Rocabruna i Pi

Foto: Col·locació de la primera pedra de la Casa Bloc a Sant Andreu, el 13 de març de 1933. Entre les autoritats republicanes presents hi trobem Francesc Macià i en Jaume Aiguader. En Joaquim Ventalló just darrere del president Macià, per la dreta. Arxiu Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Comentaris