LA VIL·LA URÀNIA EN PERILL: SERÀ ENDERROCADA EL 7 DE MAIG

Benvolguts i benvolgudes, transcrivim l'article de l'historiador Dani Cortijo, el creador d'Altres Barcelones, en referència a l'enderroc d'un edifici històric al barri de Sant Gervasi de Casassoles per la seva cabdal importànica. Salvaguardar el patrimoni és feina de tots, inclosa l'administració de Barcelona.

Vil·la Urània a punt d'ésser enderrocada
·   Josep Comas i Solà, científic reconegut internacionalment, va deixar-la a l’Ajuntament perquè es convertís en un observatori popular o un centre cultural o educatiu.
Barcelona, 1 de maig de 2012. A la Via Augusta 102-104 i al carrer Saragossa 29 encara es pot veure en peu la “VillaUrania”,fins fa poc era un “Parvulario Municipal”, però abans havia estat un observatori astronòmic. Des d’aquí, a través d’un enorme telescopi, l’astrònom i divulgador científic internacionalment reconegut Josep Comas i Solà va fer estudis d’astronomia sobre Mart, Júpiter i Saturn, i va descobrir nombrosos asteroides, cometes i planetes. La primera descoberta va ser la del cometa que duu el seu nom: “Comas Solà”.La nit del 3 de febrer de l’any 1921 va descobrir un petit planeta de 40 km de diàmetre al qual batejà amb el nom de Barcelona. Josep Comas i Solà fou el primer director de l’Observatori Fabra i paral·lelament a la seva tasca com a investigador es va dedicar a acostar l’astronomia al poble, a través d’articles a diversos diaris i revistes.
Però tot aquest prolífic passat és a punt de caure en l’oblit perquè ja fa uns dies que d’aquesta finca penja la lona d’una empresa dedicada a la “deconstrucció”. Segons els veïns de la zona, l’enderroc de la Vil·la Urània es farà efectiu el proper 7 de maig, amb la fatal conseqüència que això suposa per a la ciutat que un dia va mirar cap al cel: pèrdua de patrimoni, història, i una considerable falta de respecte per a una figura cabdal del món científic. Una gran manca de sensibilitat per part de l’Ajuntament d’incomplir allò que Comas i Solàhavia deixat per escrit com a última voluntat al seu testament (1937) després de cedir la Vil·la a l’Ajuntament:
Josep Comas i Solà
"... lega la casa-torre que consigna poseer en la calle de Zaragoza número veintinueve de esta ciudad al Ayuntamiento de la present ciudad de Barcelona con destino a observatorio popular, grupo escolar o institución cultural que se juzgue conveniente, deseando que se conserven en la finca, diplomas, medallas, objetos artísticos y científicos y demás recuerdos del testador."

L’any 1994 la Vil·la Urània va estar a punt de ser venuda a mans privades, però finalment la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, argumentant que s’incompliria la voluntat del donant de la finca, va demanar que aquesta fos requalificada com a equipament públic i inclosa en el catàleg d’edificis protegits. Ambdues demandes varen ser denegades. Més tard, l’any 1997 el consistori va tornar a posar “VillaUrania” en el punt de mira per tal de vendre-la.

L’any passat, l’Associació de Veïns del Farró també va veure com amb l’arribada del nou consistori, s’ignoraven tots els acords als quals s’havia arribat amb l’anterior govern municipal.

Per tal d’evitar, in extremis, que aquest enderroc es produeixi, preguem que feu màxima difusió d’aquesta notícia, reconeixent la importància d’aquest edifici i del seu expropietari Josep Comas i Solà, així com de la seva voluntat en el moment de llegar la Vil·la.

Aquesta nota de premsa ha estat enviada a tots els partits polítics.

Més informació:
http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0018954

Comentaris