50 ANYS DEL NAIXEMENT DE L'ACTOR I AMIC PERE MASSANA I GARBACCIO


El 12 de febrer de 2015 hagués fet 50 anys l'amic i actor Pere Massana i Garbaccio. Tanmateix, una greu malaltia se'l va endur de vacances per sempre. Recuperem l'article d'en Pau Vinyes i Roig publicat a la revista Sant Andreu de Cap a Peus, el setembre de 2013.
 
ENS HA DEIXAT EN PERE MASSANA, FILÒLEG, ACTOR I AMIC


La definició que ens fa la Viquipèdia sobre la mort:“...és la fi permanent de les funcions biològiques que defineixen un ésser viu.” Però, aquestes funcions biològiques, no poden esborrar la petjada en vida que ens ha deixat en Pere Massana i Garbaccio (Barcelona, 12 de febrer de 1965 – 30 d’agost de 2013). Una mort injusta perquè no tocava per edat. Una mort massa ràpida i sobtada. Una mort que ens ha deixat orfes de rialles i mal humors. Tot plegat una mort que ens ha ofegat en una tristor profunda i amarga.


En Pere va viure i créixer en el seu estimat Sant Andreu de Palomar, on des de petit va començar a fer les seves primerenques passes a l’escola del carrer Pare Secchi –un servidor, nascut al desembre de 1964, també hi va anar-, per seguir a l’escola d’ Els Padres (avui anomenada Col·legi Pare Manyanet-Sant Andreu talment com si fos una parada de metro). De jove va iniciar cursos de filologia catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. És a la universitat on agafa a plom la seva passió pel teatre. Entre els companys i les companyes del grup teatral de l’Autònoma hi sobresurt la Laura Conejero, qui anys després despuntarà com a actriu de nivell. A l’Esplai Sant Pacià aprèn a formar-se com a persona – cal recordar que en aquells temps les associacions de lleure solien fer de veritables escoles, ja que l’escola oficial no era pas un niu de pedagogia ans el contrari un món de foscor i de consignes “la letra con sangre entra...”-. Fa de monitor i encarrila la canalla en un munt de rialles tot oferint-los petites interpretacions teatrals.


De ben jove milita a ERC, formació política que no abandonarà mai, malgrat els alts i baixos d’aquesta organització. Serà condecorat amb la insígnia del partit pels seus 25 anys de militància. Fa de periodista en el desaparegut Diari de Barcelona, on escriu excel·lents cròniques periodístiques i viu de ben a prop el tancament del diari. En quedar-se sense feina ha de cercar-ne una de nova. ERC li ofereix la possibilitat de treballar com a administratiu a la Federació de Barcelona. Finalment, en els darrers anys de la seva vida, treballa per la Generalitat de Catalunya.


Però allò que veritablement l’omplia, i amb molt de goig i il·lusió, era quan feia teatre, primer a Sant Pacià i després al Centre Cívic de Sant Andreu amb Clip Teatres. És  a Clip Teatres on arribarà a ser-ne el president i l’ànima organitzativa de les temporades teatrals així com destacat actor de la companyia. El seu fabulós paper a Les dones sàvies o les diverses interpretacions dalt de l’escenari ens descriuen un home apassionat per la feina d’actor  i vividor de la paraula escènica. És aquesta paraula que el fa anar a més i es converteix en el creador de la Xarxa de Mots del De Cap a Peus. Aquests mots encreuats que, valgui la redundància, entrecreuaven el fet filològic amb la pertinença a una llengua, la catalana, tot barrinant bolígrafs i llapis a dojo. Des d’aquests mots ens ofereix un coneixement dels territoris de parla catalana i al mateix temps una finestra oberta al món. En Pere, també era un enamorat de les muntanyes. Sobretot del seu estimat Canigó. Des de la Universitat Catalana d’Estiu, en els darrers anys, ens delectava amb els versos de Jacint Verdaguer amb l’estrofa del poema del Canigó Els dos campanars tot just després de sortir el sol una matinada d’agost. 


En Pere era català pels quatre cantons, però no pas tancat i barrat en una renaixença caduca i somorta. La seva catalanitat era obrir-se a la humanitat i deixar que l’aire fresc de la llibertat fes niu en una Catalunya independent. I aquesta absurda mort que se l’ha endut no el deixarà albirar la Catalunya del demà: lliure i socialment justa. La seva mort ens referma encara amb més força el desig d’esdevenir lliures del jou de l’Estat espanyol per convertir-nos en un nou poble d’Europa, amb les seves virtuts i mancances, però lliure!!! 


Pere, gràcies de tot cor per oferir-nos la teva càlida companyia i saviesa. Et trobarem a faltar. No saps prou com et trobarem a faltar... Allà on siguis un petó ben fort i visca la terra lliure!!!


Pau Vinyes i Roig

Amic












Comentaris