NINGÚ SE N’ESCAPA

La cultura funerària a Barcelona

Properament sortirà publicat el llibre Ningú se n'escapa. La Cultura funerària a Barcelona, editat conjuntament per Llop Roig i Tot Història Associació Cultura, dins de la col·lecció Tot Història Llibres, essent el quart manuscrit publicat. Amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i Cementiris de Barcelona.

Coberta del llibre. Disseny de Roger Muntés Zabala. Imatge coberta: Sepulcre família Martí, cementiri de Sant Andreu de Palomar. Fotografia de Galdric de Rocabruna.

La mort és el darrer acte de la vida i una experiència vital i cultural per als qui continuen vius. La mort i les seves manifestacions culturals, són sovint una eina per arqueòlegs i historiadors de reconstrucció i enteniment del passat. Podem resseguir la història de Barcelona a partir de les expressions funeràries, des d’abans de la seva existència com colònia romana fins a l’actualitat. Existeix una àmplia i dispersa bibliografia de memòries arqueològiques, estudis culturals, articles, fons gràfiques, etc. sobre la cultura de la mort, però mancava un estudi monogràfic que dones una visió lineal i completa al llarg de la història. Aquest llibre permet observar l’evolució històrica i cultural de la Barcelona funerària, des dels primers poblats agrícoles, passant per la cultura ibèrica i romana, l’edat mitjana amb la seva diversitat cristiana, jueva i musulmana, a les tombes gremials de l’edat moderna, els grans cementiris de l’edat contemporània (el Poblenou i Montjuïc), i els del les poblacions annexionades (Sant Andreu de Palomar, Sant Martí de Provençals, Sant Gervasi de Cassoles, Santa Maria de Sants, Les Corts de Sarrià, Sant Vicenç de Sarrià, Sant Joan d’Horta...), fins als grans enterraments del segle XX (com el de Verdaguer, Prat de la Riba, Ignasi Iglésias, Macià i Durruti) que es converteixen en grans manifestacions de masses. Un llibre dedicat a la mort per conèixer millor el passat i el present de Barcelona. Els autors d’aquest llibre són els historiadors Gregor Siles Molina, Pau Vinyes i Roig, la historiadora de l’Art  Alba Vendrell Torres i i la biòloga Margarida Salvadó Costa. Amb pròleg d’Adrià Terol i Hernàndez, historiador i gestor cultural de Cementiris de Barcelona.

Disponible a partir de l'11 de gener de 2021, en llibreries i quioscs de Sant Andreu de Palomar i Barcelona.

Informació recollida per Galdric de Rocabruna i Pi


Comentaris