L'HISTORIADORA ASSUMPTA MONTELLÀ PRESENTA EL LLIBRE "EL SETÈ CAMIÓ" A CAN FABRA


Més de cinquanta persones van assistir el dilluns dia 14 d'abril - 77è aniversari d ela proclamació de la República Catalana- ,al Centre Cultural de Can Fabra, a la presentació del llibre " El setè camió. El tresor amagat de la República" de historiadora Assumpta Montellà. L'acte , celebrat en la tercera planta de Can Fabra, fou acompanyat per imatges que ens aproparen al context històric del llibre. Prèviament el president del CEII, Jaume Seda, ens oferí un breu repàs cronològic de l'esdeveniment de la República el 14 d'abril de 1931, després del triomf de les forces republicanes i d'esquerres en les eleccions municipals del 12 d'abril. Tot seguit Assumpta Montellà s'endinsà en la seva recerca historiogràfica. Com sí fos un novel·la, ens narrà fil per randa, les vivències i anècdotes d'un tresor amagat per tal que les tropes franquistes no se'l fessin seu. Amagat en una mina del poble de l' Empordà, La Vajol, on transcorregueren els darrers dies de la República. Per uns dies els quatre presidents, Azaña, Negrín, Companys i Aguirre van conviure - tanmateix en diferents masies- entre vajolencs. La mina de Can Canta de La Vajol fou l'amagatall del tresor del banc d'Espanya així com de diversos quadres del Museu del Prado. Pinacoteca salvada gràcies a l'enginy dels republicans, ja que corrien el perill de malmetres en no ser moguts del seu emplaçament original, l'esmentat museu madrileny.

Els presents van seguir amb deliri les explicacions de la conferenciant i fins i tot la mateixa Assumpta Montellà es va permetre el luxe de fer un joc amb els assistents, deixar-los amb l'ai al cor en un moment donat - deixar la narració suspesa amb la frase " fins aquí us puc contar". Sortosament la narració va seguir el seu fil i els presents van poder arribar al final de la història.

Assumpta Montellà, autora també del llibre " La Maternitat d'Elna", ens oferí una magnífica conferència, la qual serà recordada com una de les millors dels darrers anys. Agraïm sincerament el seu interès mostrat i l'encoratgem a participar en properes activitats a Sant Andreu de Palomar.

En acabar la conferència, membres del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, oferiren un sopar en honor a la il·lustre historiadora. Assumpta Montellà ens comenta vetllada andreuenca en la seva pàgina web personal. Us transcrivim les seves paraules:

" Em tocava conferència del Setè Camió a Sant Andreu, en l'Auditori Can Fabra organitzat pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésies. Abans caldria explicar que els seus components són un grup d'historiadors poc convencionals, i com jo, defensors de la memòria oral. No era casualitat que haguessin organitzat la xerrada justament un 14 d'abril. Junts ja hem compartit veritables aventures i també la passió per la Història. En el sopar posterior, tota la conversa va girar a l'entorn de les memòries d'en Benet, les d'en Pujol, les d'en Riquer...l'arxiu Tarradellas, Montserrat...Malgrat el cansament, ens faltaven hores per a seguir parlant i parlant...d'Història i d'històries. Tot un plaer i un carregar bateries, us ho asseguro¡¡ Al final, el campanar de Sant Andreu ens avisava que a l'endemà calia matinar."

Pau Vinyes i Roig

Foto: Xavier la Cruz

Comentaris