LA CASA DE LA BOMBA DEL CARRER SÒCRATES



Entre l'agost i novembre de 1843 esclatà, a Barcelona, la revolta de la Jamancia. Una de les primeres revoltes republicanes i progressistes a l'Estat espanyol contra la política de l'estat-liberal, propugnada pel Partit Moderat. Barcelona va patir un ferotge bombardeig des del castell de Montjuïc i la Ciutadella, per part de Joan Prim, aleshores brigadier. El nom de la Jamancia prové del romaní i significa menjar. Segurament el nom prové dels batallons de voluntaris (Batallons de la Brusa), que provablement s'havien apuntat per a menjar de franc i per a cobrar una paga de cinc rals diaris. Els revoltats, volien representació al govern central de Madrid de les Juntes Provincials, donat que aquestes havien fet caure el govern de la regència del general Baldomero Espartero, així com eren contraris a les mesures centralitzadores del nou govern. Entre els contraris a Espartero, hi havia Joan Prim. Per a molts un "venut", ja que es passà a l'esfera de poder de forma ràpida i sobtada.

Sant Andreu de Palomar també en patí les conseqüències. Aleshores, era un poble agrícola en transició forçada cap a la industrialització. L'arribada de gent d'arreu dels Països Catalans i de la resta de l'Estat,per a fornir de nous treballadors les indústries del poble, en fou un degoteig constant al llarg del segle XIX i XX. El 22 de setembre de l'any 1843, les campanes de la parròquia ressonaren a sometent per tal de cridar als andreuencs i andreuenques a la defensa de la població. Per a fer front a la revolta, el brigadier Joan Prim, desplaçà les seves tropes entre la Riera d'Horta - Cal Borni i el carrer de Mar - avui de Borriana, just a tocar de la Rambla de l'Onze de Setembre. Segons la dita, davant el perill d'ésser atacats pels revoltats, Prim engaltà l'expressió " caixa de morts o faixa de general". Gràcies a la victòria, Prim esdevingué general. Posteriorment s'escurçà amb "Caixa o faixa", fent referència a tots aquells que s'ho han de jugar tot a una sola carta.

Prim bombardeja descaradament Sant Andreu de Palomar; ocasionant greus desperfectes en edificis del carrer Gran. Una de les cases afectades fou l'actual edifici de la Xarcuteria Puig - botiga especialitzada en l'elaboració pròpia d'embotits-, la qual fa cantonada entre els carrers Gran de Sant Andreu i de Sòcrates. Un projectil llençat per les tropes d'en Prim s'incrustà a la façana sense explotar - en aquells temps era bastant comú. El propietari la recollí i la retingué amagada durant anys.En una de les successives reformes de l'habitatge, a l'any 1909 - d'estil modernista- el propietari incrustà de nou el projectil a la paret com element decoratiu. Avui dia, l'edifici també rep el nom de la "Casa de la Bomba". Per a copsar la bomba des del carrer estant, cal fer un petit esforç giratori del cap i alçar-lo amunt per tal de poder-la observar.

Pau Vinyes i Roig

Imatges: Riera d'Horta - Cal Borni, des d'on les tropes del brigadier Prim van bombardejar Sant Andreu de Palomar ( Arxiu Agrupació Excursionista Muntanya) i "Casa de la Bomba", al carrer Sòcrates amb Gran de Sant Andreu (FotodeBarcelona.com)

Comentaris