EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT DE LA VIL.LA ROMANA DE LA SAGRERA

Imatge: Arqueòleg treballant en la banyera de la vil.la romana de la Sagrera. Foto: P.V.

El proppassat estiu en les obres del tren d´alta velocitat – anomenat en la versió espanyola alta velocidad espanyola, AVE-, en el tram de la futura estació de la Sagrera, s´hi van descobrir unes restes arqueològiques. Una gran troballa per ser més exactes. Una vil.la senyorial romana, datada entre els segles IV i V D.C., de característiques úniques en tot el Pla de Barcelona. Mai en tota la història de Barcelona i els seus voltants s´ha descobert una vil.la romana d´aquestes proporcions. De moment s´han destapat 1100 m2 aproximadament. En resten més per a ser descoberts. Entre les restes han aparegut objectes ceràmics i utensilis quotidians. Però allò més destacable ha estat un mosaic – queda un tros per a estudiar- de 50 m2 i una banyera o piscina. En principi la descoberta no va ser anunciada a nivell ciutadà. Va ser la notícia publicada en un diari barceloní que va fer mobilitzar a ciutadans, administració i tècnics així com  a la pròpia empresa constructora ADIF. Uns per la seva salvaguarda i els altres per intentar abaixar el preu de la troballa, és a dir fer-nos creure que no tenia cap importància la seva conservació. Tot plegat una borratxera de declaracions a favor i en contra. L´administració s´afanyà a utilitzar arqueòlegs de renom per tal que desestimessin la seva conservació in situ. Potser aquests arqueòlegs porucs de perdre la seva subvenció de torn els va fer prendre una decisió precipitada. Les entitats veïnals i centres d´estudis de Sant Andreu i la Sagrera van demanar una reunió urgent amb l´Ajuntament per tal de saber la importància de les ruïnes així com la intenció de l´administració local en la seva salvaguarda. Les respostes per part dels responsables de l´Ajuntament foren ambigues. Per una part donaven un gran valor a la troballa i per l´altra en treien importància en la seva conservació. En que quedem, són o no importants?

Vaig tenir l´oportunitat de fer una visita guiada per les obres on són ublicades les restes arqueològiques. Haig de dir que sóc de formació acadèmica  historiador i especialitzat en època contemporània, a la Facultat de Geografia i Història de la UB vaig a haver de fer una assignatura d´arqueologia. La meva formació en aquest sentit és bàsica, però no pas nul.la. Vaig quedar bocabadat en veure aquell jaciment arqueològic. Allò, semblava  més important del que ens havien dit i mostrat en plànols. També, he tingut el goig de visitar d´altres jaciments i puc albirar que el de la Sagrera mereix un ordre d´importància que de tantes altres visitats.

La prioritat del TAV ha fet que l´Ajuntamnet, i en seu cas el Museu d´Història de la Ciutat (MUHBA), s´hagin hagut d´empassar gripaus i fer els ulls distrets davant d´aquesta troballa excepcional. Hi dic excepcional per diversos motius. Per una banda per ser la primera vil.la senyorial romana d´aquestes característiques trobada en tot el Pla de Barcelona. Per ser una troballa excepcional en una part del territori barceloní mancat de patrimoni i d´arquitectura romana, medieval i moderna, com és la Sagrera i en el seu cas l´antic territori dels ex-municipis de Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals. Per ser un element patrimonial de grans dimensions per  al ciutat de Barcelona. I per transperència i participació democràtica. Sí, no podem negar hi hagut reunions i visites guiades amb les entitats, però tot això després del rebumbori creat arran de la publicació de la descoberta en un mitja de comunicació de la ciutat. Sense la pressió veïnal l´administració no s´hagués mobilitzat.

I en tot això, quin paper juga el MUBHA. Segons el propi funcionament del MUBHA :

"Una de les funcions del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) és la gestió i salvaguarda del patrimoni arqueològic de Barcelona, per la qual cosa organitza, coordina i dirigeix la recerca arqueològica a tot el territori municipal. El patrimoni arqueològic és un bé cultural molt important de Barcelona donada la seva condició de ciutat històrica. Es tracta d’un bé col·lectiu propi que ha de ser protegit, estudiat i divulgat per a ús de tota la societat."

Doncs, atenent-nos això- i em sapr greu dir-ho, donat que ens consta la vàlua professionsal del seu director i tècnics-, el MUBHA ha jugat un paper ben galdós. I com no, el propi Ajuntament de Barcelona. És a dir, que a tots plegats ens han marcat un gol. Les declaracions de la responsable de l´Institut Català d´Arquitectura Clàssica (ICAC) a BTV i al diari El País ho testifiquen prou clar: “Ja va recalcar el 16 de setembre la importància d’aquest jaciment que, en realitat, no ha estat cap sorpresa” (Sàpiens).

Les restes arqueològiques de la vil.la romana de la Sagrera d´aquí pocs dies passaran a millor vida (esmentat el 10 d´octubre de 2011). La descoberta ha posat al descobert – mai millor dit- la fragilitat del nostre sistema democràtic en al salvaguarda del patrimoni. Sistema que no és capaç de fer aturar les obres (si cal amb l´enviament de la Guàrdia Urbana) i fer respectar la llei i la voluntat dels veïns i veïnes d´una part de la ciutat. I que consti que no estic en contra del TAV, el qual havíem hagut de tenir des de l´any 1992. I, els retards no justifiquen les destroses. Cal remarcar, que en el lloc de la descoberta no hi anaven les vies del TAV, ans el contrari vials circulatoris de la futura estació de la Sagrera. Els quals podien haver modificat el seu traçat. Però en política ja se sap, quan menys soroll millor. Tot plegat molt lamentable i com ciutadà i hsitoriador que estima la ciutat en el seu passat, present i futur – aquest darrer sostenible amb el passat- em sento decebut i trist per la manca de voluntat dels nostres polítics i responsables de la salvaguarda del nostre patrimoni, siguin del color que siguin. Esperem que en futures excavacions el seny tan mostrat del nostre país passi pel davant d´interessos corporatius que en la falsetat del “progrés social i econòmic” esborren el nostre passat. Oblidant el nostre passat oblidem qui som i cap a on som capaços d´anar.

Pau Vinyes i Roig
Historiador

Comentaris