LA LLUITA D´UN POBLE. 40 ANYS DE L´ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE SANT ANDREU DE PALOMAR

Un grup de veïns i veïnes de Sant Andreu de Palomar es van reunir un 12 d´octubre de 1971, aprofitant que era dia festiu, per elaborar els estatuts d´una nova entitat. El maig de 1972 era legalitzada l´Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar. Naixia així una de les entitats més emblemàtiques del moviment veïnal barceloní. Al llarg d´aquest 40 anys de vida les principals reivindicacions de l´entitat veïnal s´han dut a terme: El Parc i l´escola de la Pegaso, la Rambla, la salvaguarda de Can Guardiola i del cementiri, la lluita contra l´abús en el rebut de l´aigua, Can Fabra per a equipaments culturals - avui Biblioteca Ignasi Iglésias i centre cultural-, la salvaguarda del casc antic... Fites que han fet de Sant Andreu de Palomar un lloc viu, on l´esperit de tot un poble segueix bategant. Per aquest motiu des de la pròpia Associació s´ha organitzat una exposició commemorativa dels 40 anys a través dels cartells - els quals ens diuen molt de la feina feta fins ara- així com una xerrada amb la presència de l´economista Albert Recio en nom de la FAVB, el filòleg Carles Castellanos com a soci fundador  i Gemma Armengol vicepresidenta de l´entitat homenatjada. Tant la xerrada com la inauguració de l´exposició s´han realitzat en el marc del Centre Cultural de Can Fabra, el dimecres dia 9 de novembre. A l´acte hi han assistit tots els presidents que ha tingut l´entitat andreuenca - Francesc Porret, Pere Massanet, Jaume Domènech, Josep Castells, Anna Maria Moure, Lluís González i Genís Pascual Porret- així com nombrosos exmembres de junta i de l´actual junta, entre els quals dirigents històrics del moviment veïnal com Pere Seda, Núria Gispert, Antoni Rivas, Teresa Lecha, Josep Moratalla, Carles Castellanos, Andrés Naya, Pau Vinyes, Jordi Rabassa, Georgina Rifé...Per al proper dissabte dia 19 de  novembre hi ha previst un dinar de germanor amb actuacions musicals i parlaments. Des de L´Opinió Andreuenca volem felicitar de tot cor a l´Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar pels seus 40 anys i desitjar-li llarga vida.

Galdric de Rocabruna



Imatges cedides per Manuel A. Raigada.
Foto 1: Els presidents de l´Associació de Veïns: d´esquerra a dreta: Josep Castells, Anna Maria Moure, Pere Massanet, Francesc Porret, Genís Pascual Porret, Lluís González i Jaume Domènceh.
Foto 2: La periodista Georgina Rifé presentant l´exposició dels 40 anys de l´Associació de Veïns.
Foto 3: Fundadors de l´Associació de Veïns, d´esquerra a dreta: Josep Moratalla, Francesc Porret, Teresa Lecha i Núria Gispert.
Foto 4: D´esquerra a dreta: David Royo presentador de l´acte i coordinador del Sant Andreu de Cap a Peus, Carles Castellanos soci fundador,Albert Recio membre de la FAVB i Gemma Armengol vicepresidenta de l´Associació de Veïns.

Comentaris