L'ABANS DE TOT UN POBLE

Coberta de L'Abans de Sant Andreu de Palomar. La fotografia de la coberta ens mostra la processó de Corpus, circa el 1950/60, realitzada pel fotògraf andreuenc Tomàs Fàbregas. Fons Tomàs Fàbregas Catarineu.
Fotografies, records, vivències...Tot un seguit de raons per a viure L'Abans de Sant Andreu de Palomar: Recull gràfic 1880-1976. Unes 120 famílies, arxius públics i privats han accedit a deixar les seves imatges desades en capses de cartró, àlbums i armaris plens de pols, on el pas del temps hi ha deixat petjada, per aquest projecte bibliogràfic. Gràcies aquestes famílies i institucions s'ha pogut albirar L'Abans de Sant Andreu de Palomar. Sense aquesta aportació no hagués estat possible, per aquest motiu els autors de l'obra, els historiadors andreuencs Jordi Rabassa Massons i Pau Vinyes i Roig, els hi estem molt agraïts. 

Cada foto és un pols de sensacions viscudes. Dins la instantània d'aquell clic en fer la fotografia s'hi amaga tota una història. Quantes coses ens poden dir i amagar les imatges captades en un instant. Sensacions viscudes a flor de pell pels seus protagonistes o pels seus familiars i amics més estimats. Sensacions que poden guardar secrets; de bons i dolents. Tot i això, en resseguir-les ens adonarem que la seva bellesa i vellesa acullen moments de nostàlgia per alguns i de mals records per a d'altres. Aquelles imatges foren captades en moments foscos de la nostra història. Només un parèntesi, millor dit una escletxa, s'obrí en els darrers cent anys de la vida del nostre poble i de la nostra nació: la República. Un respir d'aire fresc de llibertats, il·lusions, esperances i, perquè no dir-ho, de desfetes i de somnis mal acabats per la cruesa d'una guerra - iniciada, tot s'ha de dir, pel nacional catolicisme més ranci i antiquat- que dividí persones i ideologies.

Tanmateix, les imatges mostrades a L'Abans de Sant Andreu de Palomar ens mostren un poble que ja no existeix. Un poble menjat per l'especulació urbanística dels anys seixanta, setanta i vuitanta i pel pas del temps. Aquell poble antic ens és albirat en les mostres gràfiques, que ens transpüent un aire de col·lectivitat, aferrada a les seves tradicions i quotidianitats  presents en la memòria dels més grans. És per tot això, que L'Abans de Sant Andreu de Palomar vol ésser un merescut homenatge a tots aquells andreuencs i a totes aquelles andreuenques que han preservat la identitat de tot un poble. Gràcies, malgrat les dificultats viscudes, per deixar-nos aquest llegat tant estimat. Estimant Sant Andreu de Palomar estimem la terra on hem viscut.

El llibre L'Abans de Sant Andreu de Palomar serà editat en format fascicles -50 en total-. que sortiran setmanalment i es podran adquirir en quioscs i llibreries de Sant Andreu de Palomar, el Congrés, el Bon Pastor i de Santa Eulàlia de Vilapicina; els quatre barris resseguits i mostrats en el treball antropològic i històric. El fascicle zero i les cobertes es podran aconseguir gratuïtament als esmentats quioscs i llibreries. Un cop acabada la col·lecció s'editarà el llibre i estarà a la venda. L'edició va a càrrec de la prestigiosa Editorial Efados i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona - Districte de Sant Andreu. Carles Santacana, doctor en  Història per la UB, ha estat l'encarregat de fer el pròleg -aquí volem agrair de tot cor llur col·laboració-.

I per acabar recordar-vos que el proper dia 20 d'abril, a les 20 hores, a la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats -Ca l'Alsina per als andreuencs i per a les andreuenques de tota la vida- es farà la presentació del col·leccionable. En el mateix acte serà presentat un vídeo amb imatges antigues de Sant Andreu de Palomar, en el qual el músic andreuenc Lluís Carmona hi ha composat una música feta expressament per a l'ocasió.

Us hi esperem!

Jordi Rabassa Massons i Pau Vinyes i Roig
Autors

Comentaris

Ja falta molt poc per tenir a les mans el primer fascicle ! Quina il·lusió !

jordi
Unknown ha dit…
Hola! M'agradaria poder aconseguir algun fascícle on apareguin fotos de Gegants antigues a St.Andreu, per fer el meu Treball de Recerca!!

Moltes Gràcies