UN DIA QUALSEVOL A CAN ROCA



A casa no acostumo esmorzar. De fet ho faig a fora de casa. Avui en sortir he anat a cercar un llibre i després a recollir un paquet. Fet ambdues coses m’he dirigit cap a la Taverna de Can Roca per fer-hi un bon esmorzar, d’aquells que fan història. En Josep Maria, l’amo de Can Roca, és un crac de la cuina de mercat. Ha guanyat diversos premis en categoria d’esmorzars de forquilla. Aquest cop l’han fet sortir a la revista Time Out en un reportatge sobre entrepans de “categoria”. Curiosament l’entrepà que he menjat era el seleccionat per a l’article. Era un entrepà de cansalada i vianda. Talment fabulós i molt gustós. Per dir-ho en poques paraules: una meravella d’entrepà.

A Can Roca, a més d’esmorzars de forquilla i ganivet s’hi fan dinars. La cuina és del dia i és cuinada pel propi Josep Maria i la seva tia Pepita. En acabar de servir els esmorzars – a partir de les 12 del migdia ja no se’n serveixen- en Josep Maria cistell en mà se’n va fer les darreres compres al Mercat. Compra teca fresca  i ben servida i tallada. Els àpats exposats al migdia són cantats. No hi ha carta ni menú. El preu és fix, tan si s’ha begut una ampolla com dues de vi o bé s’han pres dos o tres cafès. A cada taula en Josep Maria s’hi apropa tot col·locant les mans en un cantó de cada extrem i com si fos un cantant del Bello canto canta els plats del dia. És tot un ritual. Tot de memòria i sense deixar-se cap farciment o acompanyament. De sota el seu bigoti sorrut surten les paraules culinàries adequades que deixades anar amb un rampell estoic, s’endinsen en la ment del client, el qual després de la sorpresa del cant no sap si aplaudir o bé triar el seu menjar preferit. I així mateix succeeix en el segon plat i en les postres. Dos joves cambrers l’ajuden en el noble art de servir els comensals.

En acabar de dinar el plaer del bon menjar s’omple per tot el cos. El cafè, les copes i , en temps que es podia fumar en locals públics, del bon puro guarnien de satisfacció i de glòria aquell racó de món. En les parets de Can Roca hi ha història viva. Farcida d’anècdotes i de llargues partides de domino. Resseguint generació rere generació fins arribar a en Josep Maria Can Roca ha sabut lluir amb bon mestratge i sabedora herència la bona cuina popular.

En sortir de Can Roca un té la impressió d’haver trepitjat un temple sagrat i en topar amb la realitat de nou adornar-se’n que tot just ha sortit d’un túnel del temps. Pocs llocs queden a Barcelona d’aquestes característiques. A molt estirar una vintena, refugiats entre carrerons i places dels antic pobles del pla de Barcelona. El regust del bon entrepà m’acompanya allà on vaig i a voltes em codifico en un farcellet d’orgull d’haver gaudit d’un dels plaers més gratificants que pugui donar la vida. Em pessigo per tal de tocar de nou de peus a terra. Segueixo el meu camí fins a arribar al destí encomanat. 

Després del tràfec de gestions i encàrrecs realitzats arribo a casa. M’assec davant de l’ordinador i mentre capgiro els correus electrònics i els missatges de facebook rebuts, m’adono que avui he tingut una estona de cel. Repetiré, n’estic segur. Vull tocar més estones de cel.  

Pau Vinyes i Roig
Fotografies i text: Time Out, divendres dia 15 de juny de 2012.


Comentaris