BALL DE RAMS TORNA A SANT ANDREU DE PALOMAR

Comissió del Ball de Rams

-El Ball de Rams, la dansa dels andreuencs i les andreuenques.

Què és?
Una de les tradicions més arrelades arreu del pla de Barcelona és la popular dansa del vano i del ram, també anomenada paga-li Joan o ball de rams, com en el cas de la nostra vila. A Sant Andreu va ser ballada fins fa poc més d’un segle, quan malauradament es deixà de representar. Ara farà deu anys, però, i gràcies a una iniciativa de l’Esbart Maragall, entitat força vinculada a Sant Andreu, la dansa va tornar a ser ballada pels carrers de la població. Aquest 2012 es decideix donar un nou impuls al ball creant-ne una comissió pròpia per tal de que arribi a tot el públic andreuenc i així la pugui gaudir tot ballant.


-La Comissió del Ball de Rams
Com acabem d'enunciar, la Comissió del Ball de Rams ha estat creada enguany amb la finalitat de dinamitzar la dansa en el conjunt de la població andreuenca. El grup té l’objectiu de fer del Ball de Rams una dansa popular i característica de la Festa Major i així recuperar una de les tradicions andreuenques més significatives. La tasca de la Comissió es concentra únicament durant els mesos d’octubre i novembre, i es basa en ensenyar la dansa a diferents entitats i espais de Sant Andreu així com organitzar-ne les dues representacions que se’n fan per la Festa Major. La Comissió, formada per membres de l’Esbart Maragall fins al moment, pretén aglutinar persones de diversos àmbits i entitats de la vila per fer del Ball de Rams una activitat comuna i de punt de trobada entre tots els veïns del barri.

-Ball de Rams 2012: qui, com i perquè.
Com bé sabeu, la dansa s'ha ballat cada any durant l'Esclat Andreuenc (celebrat el primer dissabte de Festa Major al vespre) a càrrec de l'Esbart Maragall i el públic que s'animés a participar-hi. Tenint present que en aquesta edició, com ja hem exposat, es pretén revifar la dansa, s'ha decidit organitzar un calendari d'assajos dirigits per la mateixa Comissió durant el mes de novembre per difondre'n els passos prèviament i de manera clara. Els assajos, oberts a tothom i de totes les edats, es dividiran en dos dies: els dimarts i dijous a dos quarts de deu del vespre (21:30h).

Els dimarts ens acollirà la seu d'entitats Can Galta Cremat (CMCPSA) i els dijous el Casal Casal Catòlic de Sant Andreu; l'última setmana es traslladaran els dos assajos a la pl. d'Orfila per ubicar-nos i prendre contacte amb l'espai. Per tan, tothom que s'animi podrà escollir, entre les dues opcions d'assaig, la que més li convingui.
Ball de Rams durant la Festa Major de Sant Andreu de Palomar de 2011

De cara a les entitats, si en el vostre conjunt esteu entusiasmats amb la proposta, des de la Comissió ens oferim perquè us poseu en contacte amb nosaltres i trobem un dia en comú per venir a ensenyar-vos-la al vostre espai o local propi que de bon grat ho farem.

-La Gala del Ball de Rams
Enguany també rebem un altre iniciativa que neix de la voluntat de donar tan a la dansa com a la vila de Sant Andreu el seu punt característic, propi i tradicional. La Gala del Ball de Rams serà una segona representació de caire protocol·lari i institucional que se celebrarà el diumenge de Festa Major a davant de la porta de l'Ajuntament. L'acte tindrà lloc escassos minuts abans de dos quarts d'onze ja que vol ser l'obertura del pregó i als actes inaugurals de la festa. La característica principal d'aquesta segona representació, doncs, és que perdrà l'aire popular que té l'actuació del Ball de Rams habitual, ja que aquest estarà tancat a unes poques parelles. Hem volgut que, malgrat la restricció, estiguessin representats tots els sectors possibles de la vila, per aquest motiu ens honora convocar a totes les entitats que vulguin participar perquè escolleixin una parella que els representi durant l'actuació i es posin en contacte amb nosaltres. La data límit per apuntar-se és el diumenge 18 de novembre.

-Inscripcions
Si us animeu a participar com a entitat i us voleu posar en contacte amb nosaltres o bé us heu animat amb la proposta a títol personal, amb parella o en grup i us voleu apuntar ho podeu fer de diverses maneres:

O bé contactant amb l'organització especificant el dia d'assaig (dimarts o dijous)
-Enviant un correu electrònic a l'adreça ballderamsstap@gmail.com
-Trucant al 653.11.93.67 a raó de Pere
O bé directament a les seus d'assaig depenent de l'opció que us convingui més

DIMARTS
-A la secretaria del CMCPSA, al carrer d'Arquímedes número 30, trucant al número de telèfon 93.345.25.84 o bé enviant un correu a l'adreça electrònica cmcpsa@gmail.com

DIJOUS
-Al cafè del Casal Catòlic, al carrer Pons i Gallarza, 58 o trucant al 93.345.30.01

Finalment donar-vos les gràcies per la vostra atenció i paciència. Esperem amb il·lusió que us agradi la proposta i en gaudiu tot participant-ne; i sinó pot ser, esperem comptar amb vosaltres en properes edicions. Gràcies per col·laborar i si teniu qualsevol dubte o suggeriment no dubteu a transmetre'ns-ho.

Bona Festa Major!

Organitza: Comissió Ball de Rams
Hi col·labora:Esbart Maragall i Comissió de festes de Sant Andreu de Palomar

Comentaris