LA FESTA MAJOR DE SANT ANDREU DE PALOMAR A TRAVÉS DEL PROGRAMA DE FESTES



Fons Teresa Martínez
Teresa Martínez, excompanya de treball de qui subscriu aquestes línies, em parlava fa temps d’una caixa plena de records situada  a les golfes de casa del seu avi, al carrer de Santa Teresa –actualment de Montpeller. Neguitós en saber que hi guardava li feia sempre el mateix propòsit: “ A veure quin dia m’hi portes a casa del teu avi i mirem aquesta misteriosa caixa”. I de cop i volta, un dia m’hi va dur. La gran sorpresa en descobrir que aquella caixa hi guardava més de 100 programes de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar així com programes de festes d’estiu i recordatoris de comunió. Tot aquell llegat andreuenc va ésser digitalitzat per a la seva salvaguarda patrimonial. La digitalització va anar a càrrec del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII), entitat de Sant Andreu que vetlla pel patrimoni  andreuenc i en extensió del Pla de Barcelona. 

Fons Teresa Martínez
Aprofitant la descoberta el CEII va posar-se en contacte amb el Centre Cultural de Can Fabra per tal d’exposar en públic aquella meravella documental. Di i fet, es feu la reserva de la sala d’exposicions. A un any vista ja que la reserva de la sala estava amb una cua d’espera considerable. En arribar a les portes de la Festa Major d’enguany, el CEII ha posat fil a l’agulla per tal de mostrar els originals en la mostra “La Festa Major de Sant Andreu de Palomar al llarg del segle XX, a través del programa de festes”. L’exposició té com a comissaris l’arqueòleg Jordi Petit i l’historiador Pau Vinyes i Roig i compte amb la col·laboració del Centre Cultural de Can Fabra.

Fons Teresa Martínez
El Fons Teresa Martínez comptarà amb d’altres fons ( el Fons Joan Antoni Audet, el Fons Família Vinyes-Roig i l’Arxiu del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias) que ajudaran a completar la mostra, la qual vol oferirà programes des de l’any 1902 fins el 1999. De 1902 a 1935 no s’ha pogut omplir tots els anys per manca d’originals. Durant la República en guerra, 1936 a 1938, no es va celebrar la Festa Major i a partir del 1939 es va anar realitzant un seguit d’actes festius sota el jau del franquisme. No serà fins ben entrat els anys setanta que el caire popular de la Festa Major no recuperarà les seves arrels festives de participació ciutadana, tal com les coneixem avui dia. 
Fons Joan Antoni Audet

La inauguració de l’exposició és prevista per al dimarts dia 27 de novembre, a les 20 hores, al Centre Cultural de Can Fabra (carrer del Segre, 22)

Galdric de Rocabruna

Comentaris