PER SANT JORDI REGALA HISTÒRIA DE SANT ANDREU DE PALOMAR

Ara que s’apropa Sant Jordi, es muntaran com cada any parades de llibres a la plaça Orfila durant tot el dia 23 d’abril. El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i diversos autors locals hi col·laboraran exposant, venent i signant les diverses publicacions tretes sobre la historia del nostre poble.

Volem aprofitar la avinentesa per parlar-vos dels llibres trets en els últims cinc anys sobre el nostre territori. Sortosament, en els últims anys, hi han hagut moltes més publicacions d’història local que en les últimes dècades. Així doncs, és un bon moment perquè el lector novell pugui conèixer la nostra història i perquè el lector de tota la vida pugui aprofundir més en certes temàtiques. Segurament no estan tots, però aquests són els títols que ens han arribat a dia d'avui.

2009

-“Sant Andreu de Palomar i La Sagrera. Com era i com és”. (Exhaurit)
 

Autors: Basiana, Xavier/ De la Cruz, Xavier/ Rabassa, Jordi/ Vinyes, Pau.
Sinopsis: Recull de fotografies antigues amb la seva imatge actual que permet així comparar l’evolució del nostre poble i de La Sagrera al llarg dels últims cent anys, deixant d’aquesta manera constància del pas del temps en el nostre entorn.

-“Unió Esportiva Sant Andreu (1909-2009)”. (Exhaurit)
DSC_0375
Autors: Araguz, Xavier/ Becerra, Joan Esteve/ Domingo, Àngel/ Martínez, Vicenç/ Petit, Jordi/ Quintana, Eduardo/ Terrè Quim.
Sinopsis: Resum històric i estadístic molt complet del club de futbol “Unió Esportiva Sant Andreu” al llarg dels seus cent anys d’història.

-“Classicisme i modernisme en el cementiri de Sant Andreu”. (Venda a l’AA.VV de Sant Andreu).
Autors: Galceran, Margarita/ Lacuesta, Raquel/ Nadal, Margarida/ Pujol, Jordi.
Sinopsis: Explica com es va crear el cementiri de Sant Andreu i l’evolució dels seus sis departaments. A més, al llibre hi ha unes fitxes que parlen més concretament de la història dels panteons, sepulcres i tombes menors ubicades dins del recinte.

-“Finestrelles 14. La Setmana Tràgica i altres articles”. (Venda per 7 € el dia de Sant Jordi a la plaça Orfila).
finestrelles+14
Autors: Gutiérrez, MªLluïsa/ Martín, Manel/ Mateo, Gemma/ Montellà, Assumpta/ Petit, Jordi/ Rifé, Georgina/ Robles, Pedro/ Sanjuan, Joan/ Vinyes, Pau.
Sinopsis: El llibre està dividit en dues parts, la primera és un monogràfic sobre la Setmana Tràgica i on es parlen dels fets ocorreguts a Sant Andreu. La segona part és un recull d’articles diversos on destaquem uns sobre la Fabra i Coats, la fàbrica Debray, el passeig Torras i Bages als anys 30, l’andreuenc Andreu Capdevila.

2010

-“Parròquia el Bon Pastor 1935-2010. 75 anys en la vida del barri”.
Autor: Oliete, Ignasi.
Sinopsis: Interessant resum de la història de la parròquia de El Bon Pastor que ens permet a més conèixer a través seu l’evolució d’aquesta barriada andreuenca.

- “Finestrelles 15. Recull d’articles andreuencs”. (Venda per 7 € el dia de Sant Jordi a la plaça Orfila).
15
Autors: Agulló, Oriol/ Corbera, Ester/ González, Neus/ Grau, Marta/ Martín, Manel/ Mas, Josep/ Mateo, Gemma/ Petit, Jordi/ Rabascall, Lidia/ Rabassa, Jordi/ Robles, Pedro/ Sánchez, Laura/ Seda, Jaume/ Vinyes, Pau.
Sinopsis: El llibre recull un seguit d’articles on destaquem el de la fàbrica “La Maquinista, les masies de Nou Barris, arqueologia a Sant Andreu i les biografies dels andreuencs Pedro Robles i Jaume Clapés i Llambí.

2011

-“La Barcelona del ferro. A propòsit de Joan Torras Guardiola”. (Venda a la botiga del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona al carrer Llibreteria).
Autors: Feliu, Assumpció/ Vilanova, Antoni.
Sinopsis: A través de la figura de l’andreuenc Joan Torras, el llibre analitza la transformació de Barcelona des de mitjans del segle XIX a principis del XX.

-“Llibre Finestrelles 5. Retrats per a la memòria. Persones i lluita antifranquista al districte de Sant Andreu (1939-1982)”. (Exhaurit)
Autors: De la Cruz, Xavier/ Maria, Borja/ Martínez, Meritxell/ Rabassa, David/ Rabassa, Jordi/ Raigada, Manuel A./ Rifé, Georgina/ Royo, David/ Vinyes, Pau.
Sinopsis: Interessant recull de setze entrevistes d’andreuencs vinculats a la lluita antifranquista els quals ens expliquen vivències i anècdotes ocorregudes durant aquells anys foscos.

2012

-“Llibre Finestrelles 6. Sant Andreu de Palomar al segle XV en els seus textos”. (Venda per 10 € el dia de Sant Jordi a la plaça Orfila). 
 
Autor: Busqueta, Joan J.
Sinopsis: La història de Sant Andreu durant el segle XV explicada gràcies als textos estudiats pel catedràtic medievalista Joan J. Busqueta Riu.

2013

-“L’Abans de Sant Andreu de Palomar”
Autors: Rabassa, Jordi/ Vinyes, Pau.
Sinopsis: Magnífic i interessant recull fotogràfic de Sant Andreu de Palomar entre 1880 i 1976. Va començar a veure la llum en fascicles el 2012.

-“Cines de barrio, Sant Andreu, Horta-Guinardó i Nou Barris”.
Autor: Lahuerta, Roberto
Sinopsis: Recull documental i fotogràfic dels cinemes que hi havia hagut a Sant Andreu de Palomar al llarg de tota la seva història.

-“Sant Andreu de Palomar durant la guerra del francès”.  (Venda per 15 € el dia de Sant Jordi a la plaça Orfila).
Llibre de Finestrelles 7
Autor: Petit, Jordi
Sinopsis: 200 anys després de la fi de la guerra del Francès (1808-13) surt a la llum un llibre que recull els fets ocorreguts en el nostre poble durant aquell conflicte.

2014

-“Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques”. (Venda per 20 € el dia de Sant Jordi a la plaça Orfila).
masiessap
Autors: Capdevila, Alexandra/ García, Alejandra/ Gómez, Laura/ Paradís, Ricard/ Petit, Jordi/ Pinyol, Lourdes/ Sánchez, Jordi/ Vinyes, Pau.
Sinopsis: Recull en format de fitxes de 159 antigues masies aixecades a l’antic terme municipal de Sant Andreu de Palomar que permeten recordar el passat rural del nostre poble.

Informació recollida per en Jordi Petit i Gil 
(Bloc www.http://santandreudepalomar.wordpress.com)

Comentaris